Le Cloître
Restaurant Le Fontevraud
Gisants des Plantagenêts
Hôtel Fontevraud - Photo D. Darrault

Mysteries van de Abdij van Fontevraud

Echt indrukwekkend is deze grootste abdij van Europa! Dit kloostercomplex is de trots van het sfeervolle dorp Fontevraud, niet ver van Saumur. Een bezoek is best spannend, want het is een monument met nog duistere geheimen. Wij hebben geprobeerd ze te doorgronden…

Een vreemd gebouw met een zwart dak

“Kijk, rechts!”. Net aangekomen, staan we al voor het eerste mysterie. Op nauwelijks enkele tientallen meters van de hoofdingang zien we een vreemde constructie met een donker dak, kleine schoorsteentjes en visschubben. “Dit is als het ware de Eiffeltoren van Fontevraud”, glimlacht de gids Zoé Wosniak. “Men noemt het gebouw de Romeinse keuken, maar de hoogte van 28 meter, de mooie ornamenten en de vreemde achthoekige vorm, zaaien nog steeds twijfel over de ware functie… Men denkt eerder dat het in de 12e eeuw een rokerij was om de vis uit de Loire te conserveren. Niets is zeker, het bouwwerk geeft niet al zijn geheimen prijs.”

Een kwaadaardige koningin!

Een bewijs dat de oude dame dol was op mysteries. De Abdij van Fontevraud werd in 1101 door de reizende predikant Robert d’Arbrissel gesticht op een braakliggend terrein. Later kwam de abdij onder bescherming van de Plantagenets, de koningen van Engeland. De graftomben van deze vorsten zie je in het schip van de abdijkerk. “Het gebeurt dat Engelse toeristen knielen of bloemen leggen bij het graf van Henry II en zijn echtgenote Eleonora van Aquitanië”, vertelt Zoé Wozniak. “Kijk eens goed naar de graftombe van mevrouw. Wat valt je op? Het praalgraf is iets hoger dan dat van haar man. Ze haatte hem verschrikkelijk! Je ziet ook dat ze een boek vasthoudt. Toen zij de grafstenen liet maken, gebruikte zij deze truc om te laten zien dat zij superieur en ontwikkeld was...”

De Abdij van Fontevraud was ook een vreselijke gevangenis

Een bezoek aan de Abdij van Fontevraud maakt duidelijk dat het monument ook een penitentiair verleden heeft. Napoleon besloot in 1804 om er een gevangenis van te maken. “Het was een van de meest zware van het land: in de 19e eeuw was de levensverwachting hier ongeveer slechts acht maanden!”, fluistert onze gids. Elke dag staan speciale rondleidingen op het programma. Nieuwsgierige bezoekers mogen dan de ‘kippenhokken bezoeken die verstopt zijn in een deel van de abdij. De gevangenen huisden in deze kleine cellen met traliedeuren, afgezonderd van alles en iedereen… Graffiti van de bajesklanten kan je nog zien op de buitenmuren van de eetzaal. De ‘schatkamer herbergt voorwerpen van de gevangenen, zoals stiekem gemaakte kaartspellen die verborgen werden tussen de houten balken.

Hedendaagse kunst en een bewegende maquette

Het religieuze gebouw heeft nog andere verrassingen, zoals de voormalige grote slaapzaal waar nu exposities plaatsvinden. Ook de geduchte kapittelzaal kan je bezoeken, waar de nonnen hun zonden opbiechtten. Deze ruimte werd later gebruikt als rechtbank van de gevangenis. Niet ver daarvandaan is het enorme klooster bezaaid met de initialen BB. Vraag maar aan de gids wat ze betekenen… Let ook op de hedendaagse kunstwerken op het terrein. Je aandacht waard zijn onder andere de heel bizarre lichtschepsels van het kunstwerk van Julien Salaud: de Crypte van de nachtuilen. Daarnaast zie je de ongelooflijke bewegende maquette van François Delarozière. Ook de Machines de l’Île in Nantes heeft hij ontworpen. De kloosterkerk Saint-Lazare huisvest een sfeervol gastronomisch restaurant. Vroeger deed deze ruimte ook dienst als ziekenboeg. Een deel van het klooster is omgebouwd tot luxe designhotel. ’s Avonds hebben de gasten het rijksmonument en de tuinen voor hen alleen. Een magische belevenis!

 

 

 

  • Visitez les vignobles d’Anjou Saumur !
Ontdek ook...

Kennismaking met La Loire à Vélo

Loire à Vélo, 230 km aangelegde paden Een elegante en unieke combinatie van wit tufsteen, blauwe leidaken en het kast
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Bateau promenade : une expérience intergénérationnelle

Faire une croisière fluviale est toujours un moment apprécié par les familles.
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Ongewoon avontuur bij wijnmakers van delicate bubbels

Wijnschool van Langlois-Château Het domein werd in de 19e eeuw opgericht.
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Bezoek de wijngaarden van Anjou-Saumur en ontdek het cultureel erfgoed !

Bewonder de uitzichten op de Loire Een autorondrit van de Routes des Vins met de Loire als leidraad
Meer informatie gebruiksaanwijzing

24 uur in Angers

9.30 uur: bezichtig het kasteel van Angers Er is geen betere plek om je dag in Angers te beginnen dan bij het
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Topactiviteiten in troglodietenwoningen

Dompel je onder in de sfeer van het troglodietendorp Rochemenier In Rochemenier stap je in een magische ondergrondse
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Terra Botanica, een buitengewone tuin!

Tropische jungle, ritje in een notendop en 4D-bioscoop! Heb je het ooit gedaan?
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Schateilanden in de Loire

L’île de Souzay, mooi stukje natuur in het water Souzay lijkt van de buitenwereld afgesloten.
Meer informatie gebruiksaanwijzing