La Sablère
Le Logis Troglo du Vigneron
Fouées cuites au feu de bois
Troglodytes et Sarcophages
Village troglodytique de Rochemenier

Topactiviteiten in troglodietenwoningen

Deze grotwoningen zijn een typische bezienswaardigheid in de vallei van Saumur en omgeving. Neem een ondergrondse duik te midden van uitgehouwen tufsteen. Een heel bijzondere ervaring in Atlantische Loirestreek!

Dompel je onder in de sfeer van het troglodietendorp Rochemenier

In Rochemenier stap je in een magische ondergrondse wereld die je niet verwacht. In het Musée troglo van Rochemenier ben je van harte welkom in twee oude boerderijen met hun woonruimten en bijgebouwen die zijn uitgehakt in de vlakte. Klaar voor een reis terug in de tijd?
Wandel lekker rond door de spectaculaire vertrekken rondom de binnenplaats. Bewonder de ondergrondse kapel uit de 13e eeuw, de hoenderhof en de meest recente graaflocaties uit de 20e eeuw. De hele geschiedenis van troglodieten passeert de revue. Het boerenleven uit de 19e eeuw heeft al snel geen geheimen meer voor je!
Om volop te profiteren van het bezoek laat je je rondleiden door een gids. Of kies voor een tablet met interactieve inhoud, waar je kinderen heel blij van worden.
Als je Rochemenier bezoekt maak je kennis met de vakbekwaamheid van vroeger. De film "Conserver & Transmettre" vertelt kinderen op een speelse manier over de werktuigen en landbouwmachines die in het museum zijn tentoongesteld. Wat is het boeiend om met z’n allen te kijken naar de sfeervolle projecties op de rotswanden!
Het museum slaat een brug tussen verleden en heden. Hier kan je op een andere manier kennismaken met de verborgen troglodietenwereld. Beleef een spannende sessie in de Escape Room of doe mee aan een meeslepende Murder Party. Je kunt ook deelnemen aan een rustiger verhalenavond of workshop voor gezinnen. Deze plek is levendig en gezellig! Elk jaar worden nieuwe activiteiten en festiviteiten georganiseerd zodat het leuk is om nog een keer terug te keren naar dit ondergrondse universum, een van de meest bijzondere in Atlantische Loirestreek.
Goed om te weten: je kunt een VIP-bezoek (Visite Insolite Privée) reserveren, een buitengewone rondleiding van 2 uur die begint met een welkomstdrankje.

Photo Rochemenier, village troglodytique Rochemenier, village troglodytique

Alles weten over de champignon

Musée du champignon is veel meer dan een gewone champignonkwekerij. Het is een leerzaam en origineel ondergronds uitstapje. Ontdek de pareltjes van champignons die hier langzaam groeien. Op een steenworp afstand van Saumur brengt het museum in Saint-Hilaire-Saint-Florent de geheimen van de mycicultuur in beeld, de kunst van de champignonteelt.
Het is een geheimzinnige wereld waarin je duikt, een 100% authentieke ervaring. In het donker en bij een constante temperatuur van 13 graden wordt hier jaarlijks bijna 10 ton champignons geoogst.
Het bezoek bestaat uit twee delen. Eerst maak je kennis met de ruimte waar 12 varianten champignons worden gekweekt. Na afloop bezoek je het museum dat gewijd is aan wilde paddenstoelen. Onder de grond maak je kennis met bijna 400 soorten! De meeste tentoongestelde champignons zijn geprepareerd om ze tegen bederf te beschermen.
Het festival in oktober is het hoogtepunt van het champignonmuseum. Iedereen mag zelf geplukte paddenstoelen uit het bos meenemen! Naargelang de pluk ontstaat een tijdelijke verzameling. Heel leuk voor liefhebbers van champignons.
Goed om te weten: kinderen mogen een kleine kit meenemen naar huis die ze zelf maken tijdens het bezoek. Dan hebben ze al het nodige om thuis een kwekerijtje van champignons de Paris te beginnen... Zo kunnen ze de lekkere groente zien groeien!
Krijg je niet genoeg van de spectaculaire troglodieten in de omgeving van Saumur? Bezoek dan Pierre et Lumières, op enkele honderden meters van het museum. Of de Jardins du Puygirault die in 2018 geopend zijn. Combinatietickets zijn te koop voor twee van deze bezienswaardigheden en voor alle drie.

Photo Musée du champignon Photo Pierre et Lumière

Troglo’s van La Sablière: van zandsteen naar hedendaagse kunst

La Sablière is een opmerkelijke plek die je alleen kunt bezoeken als je een rondleiding van tevoren reserveert. In kleine groepjes krijg je de kans om de bijzondere sfeer van deze locatie te proeven waar kunst zich net zo snel ontwikkelt als champignons!
La Sablière is een troglodietenlocatie in de vlakte: het is een volledig ondergrondse bezienswaardigheid, vanaf de buitenkant is niets te zien. Als je eenmaal in de 60 meter lange galerie komt ben je getuige van een eeuw lang ontginnen van schelpmergel. Hoe wordt tufsteen hedendaagse kunst?
Je treedt in de wereld van de zandsteengroeve van Monsieur Grégoire, eigenaar en beheerder van de plek van 1900 tot 1950. Het zand uit deze troglo heeft gediend als bedekking van velden, maar ook van lanen op kerkhoven en binnenplaatsen in de omgeving!
Samen met een passievolle gids wandel je door de galerie. Je bezoekt het huis van de bewoner en de troglodietenbistro "La Tonnelle" die zijn vrouw runt. De fossielverzameling is een kijkje waard, vooral kinderen zijn er dol op.
Toen deze ontginningsplek van zandsteen werd verlaten, raakte de Sablière in de vergetelheid en werd deze met een muur afgesloten. In 1993 werd er nieuw leven ingeblazen, dankzij de nieuwe eigenaar die de kunst van rozenwater met zoveel mogelijk mensen wilde delen. Een distilleerkolf werd geïnstalleerd en de rozendistilleerderij was een feit voor de productie van haar eerste jaren!
Sinds 10 jaar is de Sablière ook open voor kunstenaars. Elk jaar wordt een nieuw kunstwerk uitgehouwen in het zandsteen. Je moet wel een heel bekwame steenhouwer zijn om een haai, beer, feniks of een rozenmuur tevoorschijn te toveren uit de wanden.
Goed om te weten: de nieuwe distilleerderij bevindt zich op 800 m van de Sablière en is open voor bezoek.

Photo Saumur Tourisme

Aanschuiven aan tafel bij Les Nobles fouées

Geef jezelf een culinair cadeautje! Geniet van een bijzondere ervaring in restaurant Les Nobles fouées dicht bij Saumur. In Saint-Hilaire-Saint-Florent word je hartelijk ontvangen in een troglodietengrot. Op het menu staat de lokale specialiteit: fouée.
Hier blinken ze uit in fouées die je niet kunt weerstaan. Deze broodbolletjes worden gebakken in een houtoven en opgevuld terwijl ze nog warm zijn. Rillettes, foie gras, mogettes (witte bonen van de Vendée), warme geitenkaas, gerookte zalm... De chef-kok van Les Nobles fouées verzint steeds nieuwe recepten voor dit traditionele broodje. Het wordt geserveerd zodra het uit de oven komt!
Bij Les Nobles fouées houdt men van grote tafelgezelschappen. Je kunt er lekker en eenvoudig eten. Het is een heerlijk adresje om van een verrassende gulle maaltijd te smullen met familie of vrienden in een gezellige sfeer. Denk eraan dat je een trui of vestje meeneemt want 15 meter onder de grond is de lucht een beetje vochtig en fris, ondanks de goede vloerverwarming.
Op zondagmiddag zijn kinderen welkom om te kokkerellen! Ze kunnen meedoen aan een workshop fouées maken en na afloop ervan smikkelen. Deze leuke activiteit wekt de eetlust op van de jonge koksgasten die voor de gelegenheid verkleed zijn.
Als de avond valt wordt het restaurant omgetoverd tot muziekbar. Veel plezier gegarandeerd. Het favoriete thema? Muziek van de jaren ‘80 tot nu!
Goed om te weten: in de lente en zomer is het restaurant open van woensdagavond tot zondagmiddag. De andere dagen alleen als je van tevoren reserveert. Dit is een heel geliefde eetgelegenheid, in juli en augustus kan je het beste een week van tevoren een tafel reserveren!

Photo Saumur Tourisme Photo Saumur Tourisme

Terug in de tijd bij "Troglodytes et Sarcophages"

In ondergrondse kelders op een twintigtal kilometers van Saumur huisvest “Troglodieten en Sarcofagen” een middeleeuwse kapel, kathedraalgrotten, een ruimte met uitgehouwen sarcofagen, maar ook een boerderij en een wijnkelder. Onnodig te vertellen dat dit een bijzondere plek is! Je bent getuige van het leven en de inrichting van troglodieten vanaf de 5e eeuw.
Doué-en-Anjou is zonder twijfel bekend als de plek waar de wieg staat van een merkwaardige werkplaats: die van sarcofagen! Hier zijn in de Merovingische tijd meer dan 25000 sarcofagen uitgehouwen in het zandsteen. Archeologen zijn er in geslaagd de verschillende etappes in kaart te brengen: de ontginning, makelij en het optillen van de doodskisten die elk een ton wegen.
Tijdens de rondleiding maak je kennis met deze technieken en krijg je inzicht in hoe men hier in de loop der eeuwen leefde en werkte. Deze ongewone bezienswaardigheid is benoemd tot Historisch Monument.
In de zomer worden extra evenementen georganiseerd, zoals avondbezoeken in samenwerking met “Mystère des Faluns” en de Boule de fort-vereniging St. Pierre voor een les in dit traditionele balspel van Atlantische Loirestreek. Ook heel bijzonder op zomeravonden is een bezoek met een carbidlamp of een proeverij van Anjou-wijnen. Goed om te weten: dankzij het partnership met La Loire à Vélo kunnen fietsers makkelijk “Troglodytes et Sarcophages” bereiken.

Photo Troglodytes et Sarcophages Photo Troglodytes et Sarcophages

Geheimzinnig: Cave aux Sculptures

Op een twintigtal kilometers van Saumur blijft deze “Grot met Beeldhouwkunst” voor iedereen een mysterie, zelfs voor archeologen. Wie heeft met zoveel talent de raadselachtige figuren in de tufsteenwanden gemaakt? In welke eeuw kreeg dit gebeeldhouwde "stripverhaal" vorm? Welke boodschap hebben de beeldhouwers willen overbrengen op de volgende generaties?
Deze artistieke plek in Dénezé-sous-Doué, waarschijnlijk uit de 16e eeuw, is ontroerend. Een ingetogen verlichting beschijnt de gezichten van de beeldhouwwerken. Je kunt dit werk op je eigen manier interpreteren... Dat is de magie van deze plek en van kunst in het algemeen!
De ondergrondse expositie laat een fenomenaal fries zien: lachende gezichten, grijnzende uitdrukkingen, ontblote lichamen, onbekende schepsels... Wat een bijzondere portretgalerij!
Een gids probeert je vragen te beantwoorden tijdens de ondergrondse artistieke rondleiding. Deze getuigenis van meerdere eeuwen is helaas in gevaar omdat het heel moeilijk is om de gebeeldhouwde steen in goede staat te houden in een vochtige omgeving. Net als prehistorische grotschilderingen is dit kunstwerk uit het verleden kwetsbaar.
Ook kinderen zijn van harte welkom in de mysterieuze troglodietenkelder. Gewapend met een boekje en begeleid door een volwassene kunnen ze meedoen aan een speurtocht door de Cave aux Sculptures. Als het in de zomer begint te schemeren vinden hier verhalenavonden plaats. Een ongelooflijke onderaardse beleving in de gloed van kaarslicht.
Goed om te weten: deze opmerkelijke locatie maakt deel uit van de bezienswaardigheden die voorrang hebben bij de missie "Erfgoed in gevaar", onder leiding van Stéphane Bern. Doel: restauratie en behoud van dit unieke erfgoed

Photo Saumur Tourisme

Een UFO in Atlantische Loirestreek: Hélice terrestre

Sommige kunstenaars drukken voorgoed hun stempel op een bepaalde plek. Dit is ook het geval met Jacques Warminiski, beeldhouwer en bedenker van deze artistieke ufo: l'hélice terrestre.
Hij was weemoedig over zijn kinderjaren die hij doorbracht in het dorp Orbière. Daarom besliste hij elke verlaten troglodietenwoning te kopen om er zijn toekomstige "Hélice terrestre" in onder te brengen. Vervolgens heeft hij 4 jaar nodig gehad om zijn monumentale werk te realiseren in dit afgelegen dorpje tussen Angers en Saumur. Hier kan je een reuzengrote creatie bewonderen met twee delen die elkaar aanvullen en op elkaar reageren, en bij elke bezoeker vragen oproepen. Onder de grond heeft hij met engelengeduld de steen uitgegraven en vervolgens in de buitenlucht zijn werk afgemaakt. Bekijk zijn magische beeldhouwwerk dat uit de ingewanden van de aarde lijkt te komen om zich in de openlucht uit te rekken.
Eén ding is zeker: deze ellips zal je niet snel loslaten en je blijft ernaar kijken! De kunstenaar speelt met dualiteit – donker en licht, holle en bolle vormen – en leidt je naar het hart van zijn werk.
Hélice terrestre blijft een levendige creatieplek, ondanks de verdwijning van de kunstenaar die de mystieke en surrealistische spiraal en tunnels heeft laten geboren worden. Je kunt er dansers of beeldhouwers ontmoeten en meedoen aan geïmproviseerde of georganiseerde performances.... Dat is juist de magie van deze plek!

Photo D. Drouet Photo Hélice Terrestre

Slapen in een troglodiet: Logis troglo du vigneron

Al sinds mensenheugenis hebben de inwoners van Saumur en omgeving in de heuvels tufsteen ontgonnen om de mooiste Loirekastelen mee te bouwen. In de loop der tijd zijn de groeven omgetoverd tot wijnkelders en woningen.
In Parnay val je als een blok voor de charmes van deze ongewone vakantiewoning op 4 km van het kasteel van Montsoreau. De gastvrije ontvangst van de eigenaar zet de toon. Dit is een ontspannende plek waar je je heel snel op je gemak voelt.
Een fantastische ervaring staat je te wachten in deze voormalige tufstenen wijnkelder uit de 18e eeuw. Jouw unieke vakantiehuis is voorzien van alle moderne comfort... Van koelkast tot wifi! De ruime grotwoning is zowel geschikt voor een onvergetelijke tijd met z’n tweeën, als voor een rustige vakantie met vrienden of familie in Atlantische Loirestreek.
Elke ruimte is buitengewoon en wonderlijk: de zitkamer in wijnkeldersfeer, slaapkamer met wijnpers, woonkamer met open haard. In deze troglodiet is alle meubilair met veel zorg uitgezocht om zo goed mogelijk te passen bij de ongebruikelijke vorm van de kamers.
Kers op de taart: de woning heeft een verrassing in petto! Een jacuzzi die veel privacy biedt, ver van het huis van de wijnboer.
Het feit dat deze gîte werd beloond met 5 sterren is een mooie erkenning voor de troglodietenwereld. Duik een weekend of hele week onder in deze sfeervolle minerale wereld en beleef een subliem verblijf in de Anjou!

Photo le Logis Troglo du Vigneron Photo le Logis Troglo du Vigneron