Kennismaking met La Loire à Vélo

De Loire op de fiets - Routes en fietspaden - Fietstoerisme, Pays de la Loire

Montsoreau
Saumur
Troglodytes du village de Souzay-Champigny
Angers - Quai de la Doutre
Varades, vue sur Saint-Florent-le-Vieil
Saint-Brevin-les-Pins

Een must voor fietsliefhebbers is de route Loire à Vélo, die langs de laatste ongerepte rivier van Europa loopt! Een onvergetelijke tocht in het decor van kastelen, grotwoningen, wijngaarden en karaktervolle dorpen.

Loire à Vélo, 230 km aangelegde paden

Een elegante en unieke combinatie van wit tufsteen, blauwe leidaken en het kasteel dat zich spiegelt in de Loire… Hier in Montsoreau, op de grens met het departement Indre-et-Loire, begint (of eindigt) La Loire à vélo in onze streek. Het 230 km aangelegde fietstraject maakt deel uit van de 800 km die de route in totaal lang is. Het parcours loopt van Cuffy in de Cher naar Saint-Brevin-les-Pins in de Loire-Atlantique.

Onderweg, de kastelen van de Loire

Zonder twijfel zijn de Loirekastelen de hoogtepunten van de tocht. Niet alleen in Montsoreau, maar ook in Saumur, Serrant, Oudon, Brissac en Nantes. Onvergetelijk zijn het fort van Angers en de verbazingwekkende abdij van Fontevraud, twee bezienswaardigheden die fietsers kunnen bezoeken via een kleine omweg. Tussen beide monumenten kom je langs grotwoningen bij Saumur, waar je zelfs in gangenstelsels kunt fietsen. Vergeet niet te stoppen om fouaces te proeven, een heerlijke specialiteit van de streek. Als je zo actief bezig bent, vul je je energie aan met gezonde vis. Proef onderweg heerlijke snoek au beurre blanc of gefrituurde paling. ‘Een visje moet zwemmen…’ Profiteer van een ruim aanbod lekkere wijnen uit de Vallei van de Loire, die je op de fiets doorkruist.

Ongerepte, kwetsbare en fascinerende natuur

De fietsroute loopt ook langs de eilanden van de Loire. De grootste zijn Chalonnes en Béhuard, waar het water soms behoorlijk stijgt. Op andere, heel ongerepte eilanden, leven sternen, reigers en zilverreigers naast een kleurrijk palet van plantensoorten. Je kan dit unieke en kwetsbare ecosysteem bekijken door erlangs te varen met traditionele Loireboten: een toue, gabare of platbodem. Je fietst verder langs de Loiremonding, waar vissersdorpjes en kunstwerken op de oevers verspreid liggen. De laatste artistieke creatie ligt in de vorm van een zeeslang in Saint-Brevin-les-Pins. Ze kronkelt voor de helft in de oceaan. Je kan de tocht hier afsluiten om van zee en strand te genieten. Of ervoor kiezen om door te rijden naar Saint-Nazaire voor een bezoek aan de havenstad. Wil je als echte fanatiekeling nog doorfietsen? Je kan verder naar het zuiden over de route Vélodyssée, die de kustlijn van de oceaan volgt!