Château d'Angers
Cathédrale St-Maurice et pont de Verdun
La rue Saint Laud en soirée
Jardins du château d'Angers
Fontaine et Cathédrale St-Maurice

Verrassende musea, karakteristieke huizen, leuke winkels, lekkere eetgelegenheden… Angers heeft een overvloed aan fijne adresjes en bezienswaardigheden voor een stedentrip!

9.30 uur: bezichtig het kasteel van Angers

Er is geen betere plek om je dag in Angers te beginnen dan bij het opmerkelijke kasteel! Gelegen in het centrum van de stad vormt het met zijn 17 torens een van de meest indrukwekkende middeleeuwse forten van West-Frankrijk. Lodewijk IX heeft het laten bouwen in de 13e eeuw. Daarna werd het bewoond door de hertogen van de Anjou, voordat het dienst deed als gevangenis. De mooie tuinen en de enorme burcht kan je bezoeken nadat je de imposante ophaalbrug hebt overgestoken. Een must see is de ruimte met het gigantische wandtapijt van de Apocalyps, een meesterwerk van middeleeuwse kunst, uniek op de wereld.

Château d’Angers, 2, Promenade du Bout du Monde

Photo J. Damase - La Vélo Francette® Photo D. Martins

11.35 uur: wandeling door het historische centrum

Tegenover de hoofdingang van het kasteel loop je de Cité historique van Angers in. Geplaveide straatjes leiden je naar de kathedraal én terug in de tijd. Vooral in de Rue Saint-Aignan zie je veel schitterende vakwerkhuizen. De meeste dateren uit de 15e eeuw. Eentje springt er echter uit; het vakwerkhuis op nummer 17 dat in 1399 werd gebouwd. Enkele van deze oude panden waren vroeger eigendom van de kerk en onderkomens voor religieuzen.

Photo T. Le Gourrierec Photo T. Le Gourrierec

12.15 uur: Maison d’Adam bewonderen

Loop door de Rue Donadieu de Puycharic naar de kathedraal. Neem de trappen en duw de deur open van het monument. Het Godshuis herbergt een Schat die je ontdekt tijdens een rondleiding met een gids. Als je de kathedraal bezoekt ben je overtuigd van het onbetwistbare religieuze belang van Angers in de glorietijden. Eenmaal buiten, loop je eromheen en zie je al snel het Maison d’Adam. Het hoekpand met zes niveaus wordt beschouwd als het mooiste vakwerkhuis van de stad. In de loop van de jaren 1490 werd het gebouwd voor een apotheek. Nu heeft het Maison des Artisans hier zijn intrek genomen. Het prachtige beeldhouwwerk van steen en hout op de gevels en toren is gelukkig bewaard gebleven…

Maison d’Adam, 1, place Sainte-Croix

Photo T. Le Gourrierec

12.45 uur: lunch in de ‘kantine’ van Jacques Chirac

In 1998 was Jacques Chirac op bezoek in Angers. Lucullus mocht hem culinair verwennen. Wat een eer voor toegewijd chef-kok Pascal Houssay die zich eerder bekwaamde in de Franse cuisine bij prestigieuze restaurants als La Maison Troisgros in Roanne en La Côte Saint-Jacques in Joigny (beide zijn bekroond met 3 Michelinsterren). De stoel waarop het staatshoofd zat is versierd met een gedenkplaatje, maar de tarieven zijn daardoor niet verhoogd… Reken op een ongelofelijke € 15,- voor een luncharrangement. Voor dit kleine bedrag krijg je bijvoorbeeld eendenbout met sinaasappel, aardappelgratin en een in rode wijn gepocheerde peer. Als toetje volgt een crème brûlée met Cointreau.

Le Lucullus, 5, rue Hoche

Photo T. Le Gourrierec Photo T. Le Gourrierec

14.05 uur: de impressionante beelden van David van Angers

De oude abdij Toussaint herbergt binnen haar tufstenen muren een museum gewijd aan beeldhouwer Pierre-Jean David, ook de David van Angers genoemd. Zijn meesterwerken lijken tot leven te komen in dit uitzonderlijke decor dat baadt in het licht van een indrukwekkend glas-in-loodraam. Het overgrote deel zijn originele bas-reliëfs uit de 19e eeuw, bijvoorbeeld afbeeldingen van Fénelon, Gutenberg of Ambroise Paré. Aan de zijkant zie je het voorbereidend werk voor de uitvoering van het fronton van het Pantheon in Parijs, waarvoor deze humanistische kunstenaar de opdracht kreeg.

Galerie David d’Angers, 33 bis, rue Toussaint

Photo T. Le Gourrierec Photo T. Le Gourrierec

15.25 uur: geheimen van de collegiale kerk Saint-Martin

De collegiale kerk Saint-Martin is een van de best bewaarde Karolingische monumenten van het land. Ze huisvest een museum dat haar geschiedenis vertelt, een opmerkelijke archeologische crypte. De overblijfselen van de oorspronkelijke kerk, gebouwd in de Oudheid, rusten hier in het donker. Het hele jaar door dient de kerk als decor voor concerten en grootschalige tentoonstellingen, waar dikwijls hedendaagse kunst de boventoon voert…

Collégiale Saint-Martin, 23, rue Saint-Martin

Photo T. Le Gourrierec Photo T. Le Gourrierec

16.40 uur: ontdek de heel chique wijk La Doutre

Loop naar beneden richting de Maine. Steek de rivier over via de Pont de Verdun en je komt in La Doutre. De prachtige wijk herbergt veel herenhuizen en vakwerkhuizen. Andere bezienswaardigheden zijn de abdij du Ronceray en het Museum Jean-Lurçat, gewijd aan hedendaagse wandkleden. Een heel apart detail vind je ter hoogte van nummer 67 in de Rue Beaurepaire: aan de linkerkant van de winkels kan je de rode bekisting openen. Het verbergt een houtsnede van een nimf! Deze verrassing werd gemaakt in opdracht van Simon Poisson, eigenaar van het pand in de 16e eeuw, als eerbetoon aan de vrouw op wie hij smoorverliefd was.

Photo J.S Evrard Photo T. Le Gourrierec

18.25 uur: shoppen voor souvenirs bij Paillette

Eens wat anders scoren dan een magneet of t-shirt? Wil je geen geijkt souvenir, denk dan aan een voorwerp dat gemaakt is door een lokale ontwerper. Steek de rivier weer over naar de Rue du Mail, waar je dit kleurrijke winkeltje vindt. Lucie verkoopt er haar originele en pure spullen: heel vrolijke juwelen van Party Pop, kaarten ontworpen door Delphine Maulion, muzikale knuffeltjes van Les Pieds dans les Étoiles, lampjes van Babalove of werk van Mathou, een rijzende ster aan het Franse firmament van striptekenaars!

Paillette, 51, rue du Mail

Photo T. Le Gourrierec Photo T. Le Gourrierec

19.15 uur: diner in een smaakvolle bistro

Tip: reserveer een tafeltje om te genieten van het eten en de gezellige sfeer in de elegante Bistrot des Ducs. Een gewild adres! Chef-kok Kévin Lefaucheux heeft onder andere van de beroemde Alain Ducasse de fijne kneepjes van het vak geleerd. Hij bereidt aangename gerechten: kipreepjes met champignons op de wijze van Angers, gekonfijte varkenswangetjes met tijm of snoekbaars vergezeld van geplette aardappelen met worst en rode boter. Menu’s van € 19,90 tot € 24,90.

Bistrot des Ducs, 6, rue des Deux-Haies

Photo T. Le Gourrierec

21.45 uur: digestieve wandeling in de Jardin du Mail

Het is heerlijk om na de maaltijd een avondwandeling te maken naar het Place du Ralliement, het epicentrum van de stad. Naast alle gezellige terrasjes vind je hier het majestueuze Grand Théâtre. Sla dan de Rue d’Alsace in en wandel naar nummer 10 aan de Boulevard Foch. Om je omhoog kijkt, verbaast het je niet dat dit pand benoemd is tot historisch monument. Schitterende versieringen met mozaïek en vergulde ornamenten! Achter de grandioze gevel ligt het heerlijke restaurant Maison Bleue. Even verderop ontdek je de Jardin du Mail. Het park is ontworpen in de 17e eeuw en uitnodigend voor een wandeling. Strijk neer bij de romantische fontein. Een mooie afsluiting van deze prachtige en afwisselende dag…

Jardin du Mail, boulevard Résistance et Déportation

Photo T. Le Gourrierec