Bezoek de wijngaarden van Anjou-Saumur en ontdek het cultureel erfgoed !

Coulée de Serrant à Savennières
Domaine des Génaudières - Le Cellier et point de vue depuis le lieu-dit St-Méen (Le Cellier)	© A. Lamoureux
Bibliothèque du château de Serrant, château privé et habité
Château de Brissac
Le vignoble autour de Brissac-Quincé, paysage et cabanes de Vignes.
Domaine d'Epiré - Savennières - Anjou
Le village de Souzay depuis l'île de Souzay - Anjou

Het wijngebied Anjou-Saumur strekt zich uit tussen Ancenis, Saumur en Angers. De Routes des Vins1 beloven mooie autoritten! Afwisselend kom je langs kleine dorpen, markten, de oevers van de Loire… Je wordt getrakteerd op schitterende panorama’s en culturele bezienswaardigheden. Natuurlijk ga je ook wijnproeven. Onder de wijnen met AOC-classificatie vind je rode, witte, rosé en mousserende wijn. Ook jouw favoriet zit daartussen !

Bewonder de uitzichten op de Loire

Een autorondrit van de Routes des Vins met de Loire als leidraad is ‘Panoramas de Loire’. Je passeert wijndomeinen, meelmolens en gevarieerde Loirelandschappen… Onderweg zoek je een mooi picknickplekje op de oever van de rivier. Geniet van de buitenlucht aan het water dat altijd in beweging is!

Zoals de naam van de route doet vermoeden staat je tocht in het teken van prachtige panorama’s! Op de rechter- of linkeroever van de rivier stop je af en toe om de indrukwekkende weidse uitzichten over de ongerepte Loire te bewonderen. En veel foto’s te maken… Een lekkere afsluiter van de dag: bij wijnboeren ben je van harte welkom voor een proeverij van Muscadet of Coteaux d’Ancenis Malvoisie.

Van de wijngaarden van de Aubance naar het Kasteel van Brissac

De route ‘Château de Brissac et vignobles de l’Aubance’3 laat je schitterend Loirelandschap zien, wijngaarden en kastelen. Angers en haar versterkte fort geven het startschot voor deze rondrit van de Routes des Vins. Je toert langs de steeds veranderende Loire en door dorpen met veel charme.

Mis het vervolg van het circuit niet! Een must see is het Kasteel van Brissac, het hoogste van Frankrijk. Je verdwaalt bijna in de ontelbare kamers. Buiten is het goed toeven en wandelen in het immense park met een meertje.

De Corniche Angevine en haar vergezichten

Het circuit ‘Coteaux et panoramas du Layon’ start in Angers, waar het Maison des Vins d’Anjou Saumur een goede tip is. Mooie dorpen volgen elkaar op: Savennières, Béhuard en La Possonnière … Vergeet je fotocamera niet mee te nemen op de Routes des Vins!

Langs de route neem je de tijd voor een lunch in een van de gerenommeerde restaurants. Kies voor de lokale specialiteiten, zoals kip op de wijze van Angers. Een glas Savennières past uitstekend bij dit gerecht. Een volgende pauze neem je in Rablay-sur-Layon om het werk van ambachtslieden en kunstenaars te bewonderen. Ook het hoge Kasteel van Brissac is de moeite waard voor een bezoek.

Verken de ongerepte Loire en de Corniche Angevine

Vertrekpunt van de autotoer ‘Loire sauvage et corniche angevine’ is Angers. De Routes des Vins leiden je naar het schilderachtige Savennières. Niet ver daarvandaan ligt het Kasteel van Serrant dat een fantastische bibliotheek herbergt.

In Montjean-sur-Loire kun je met een traditionele boot een tochtje op de ongerepte Loire maken. Aan het einde van de dag wacht een verrassende activiteit: jelet mushing! Op een heel originele manier bezoek je de wijngaarden… Met een hondenspan!

Tussen wijngaarden en troglodietendorpen in de Saumurois

Als je de route ‘Vignobles et troglodytes du Saumurois’ volgt heb je de gelegenheid om Saumur en haar kasteel te bezoeken. Het Cadre Noir van Saumur langs de Routes des Vins is voor paardenliefhebbers een bezienswaardigheid die ze niet mogen missen. Tel daarbij de dorpen met grotwoningen, Bioparc, kastelen en wijndomeinen… Je verveelt je niet!

Een bezoek aan Le Clos d’Entre les Murs is ideaal aan het einde van de mooie dag. Proef hier een heerlijk glas Saumur blanc.

Doorkruis de vallei van de Haut-Layon

Via de route ‘Vignoble et Patrimoine du Haut-Layon’7 verken je de Haut-Layon. Je komt door kleine dorpen met tal van wijndomeinen, langs Doué-la-Fontaine en Aubigné-sur-Layon. Gevarieerd landschap ontvouwt zich onderweg: landhuizen, kastelen, wijngaarden... Neem een pauze bij een wijnhuis langs de Routes des Vins voor een proeverij van Rosé d’Anjou. Hou je meer van rood? Dit is ook de streek van de Cabernets!