Sainte-Suzanne, uniek middeleeuws stadje

Sainte-Suzanne
Ruelles de Sainte-Suzanne
Sainte-Suzanne
Sainte-Suzanne vue du ciel
Randonnée pédestre dans Sainte-Suzanne

Te midden van het coulisselandschap van de Mayenne ligt Sainte-Suzanne. Dit middeleeuwse vestingstadje van de Maine is benoemd tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk. De moeite waard is het schilderachtige historische centrum met stille steegjes binnen de ommuring. Ook het renaissancekasteel dat werd omgebouwd tot Centre d’Interprétation de l’Architecture mag je niet overslaan…

Sainte-Suzanne, tussen Laval en Le Mans, is een middeleeuwse vesting die de aanvallen van Willem de Veroveraar heeft kunnen afslaan! Het prachtige architecturale erfgoed is heel goed bewaard gebleven. De landelijke omgeving is uitnodigend voor mooie wandelingen en autoritten. In Sainte-Suzanne rijmt rust met authenticiteit.

Flaneren door de middeleeuwse straatjes van Sainte-Suzanne

Boven op een rotsige heuveltop domineert Sainte-Suzanne het omringende platteland. Neem de tijd om van de vergezichten te genieten aan de voet van de stadsmuren. Je krijgt meteen zin om ook de omgeving te verkennen. Kies bijvoorbeeld voor de wandelroute naar de molens langs de rivier de Erve.

Heel sfeervol en karakteristiek is Sainte-Suzanne. Binnen zijn middeleeuwse ommuring tref je een oase van rust. Wandel door de smalle straatjes, bestel een drankje op een terras, bewonder lokaal vakmanschap en stap naar binnen bij een brocanteur!

Interessante tentoonstelling over architectuur en erfgoed van de streek

Het Centre d’Interprétation de l’Architecture et du Patrimoine is gehuisvest in het 17e-eeuwse kasteel van Sainte-Suzanne. Films, maquettes, multimedia, muurprojecties, beeld- en tekstborden, rondleidingen en educatieve workshops geven inzicht in de vele facetten van het lokale erfgoed.

Goed om te weten: download de gratis app voor een ludiek bezoek aan het kasteel.

Musée de l'auditoire

Dit museum in de voormalige 17e-eeuwse rechtszaal brengt de belangrijke gebeurtenissen in beeld van de geschiedenis van Sainte-Suzanne. Bezoek de tentoonstelling van maquettes en authentieke voorwerpen, waaronder wapens uit de Honderdjarige Oorlog. Ook het oudste harnas van Frankrijk staat hier (1410-1430). In 9 zalen neem je een duik in 3000 jaar geschiedenis!

Goed om te weten: rondleidingen vinden plaats om 15 uur op vrijdag, zaterdag en zondag in juli en augustus.

Boeiend oud ambacht in de molen van Sainte-Suzanne

Vanaf de Middeleeuwen tot de 20ste eeuw werd in de molen van Sainte-Suzanne graan gemalen. Nu herbergt hij een traditionele papierfabriek. Handgeschept papier wordt hier gemaakt op de traditionele wijze die Meester Papiermakers toepasten van de 13e tot de 18e eeuw.

Olivier geeft leuke en interessante rondleidingen. De bevlogen papiermaker vertelt graag over zijn vakmanschap en liefde voor mooi papier. Hij laat de verschillende stappen van het productieproces zien, van het knippen van de lompen tot het drogen van de papiervellen. Reken op 1,5 uur voor deze rondleiding met de charme van vroeger.

Nadat je het verrassende stadje Sainte-Suzanne hebt bezocht kun je nog meer moois in de Mayenne ontdekken. Zet koers naar de Dolmen des Erves, de vallei en grotten van Saulges, en talrijke kastelen en landhuizen in de omgeving. Veel leuke ideeën voor een heerlijke vakantie in Atlantische Loirestreek!

Meer lezen

Proef de cider van de Maine!

Perfect evenwicht tussen zoet, zuur en bitter In La Ferme du Pressoir staan bubbels hoog in het vaandel!
Meer informatie gebruiksaanwijzing

In de laarzen van een boer!

Het boerenleven beleven Onder de hemel met sluierbewolking ligt het oneindige platteland.
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Lactopôle, ongewoon melkmuseum!

In een zuivelfabriek van de jaren 50 Wat kan je er bekijken?
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Kamperen op het jaagpad van de Mayenne

Op de startlijn… Iets onder de gemeente Daon, waar onze excursie start, staat een kleine grenspaal tuss
Meer informatie gebruiksaanwijzing

4 goede redenen om de fietsroute Vélo Francette te volgen

In een rustig tempo toeren Alleen, met z’n tweeën, met je gezin of vrienden fietsen?
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Maak kennis met het museum en paleis van Robert Tatin!

Welkom in de Laan van de Reuzen Gelijk na de ingang zie je de enorme personages van steen. Dit is he
Meer informatie gebruiksaanwijzing