Proef de cider van de Maine!

Ferme-du-Theil - Producteurs de cidre
Ferme-de-Cornesse - Verger de la ferme de Cornesse
Ferme-du-Pressoir - Cave de la ferme du Pressoir

Soepel in de mond, een ronde volle smaak zoals het hoort, heerlijk fris en evenwichtig… De cider van de Maine kan goed wedijveren met zijn Bretonse en Normandische neefjes. Hij wordt in de Mayenne geproduceerd door passievolle ciderboeren die je graag uitnodigen voor een bezoek aan hun bedrijf…

Perfect evenwicht tussen zoet, zuur en bitter

In La Ferme du Pressoir staan bubbels hoog in het vaandel! Ciderproducent sinds 1871 in Craon. Sonia en Rémy Viel zijn de vijfde generatie die het vakmanschap en de knowhow voortzetten om de perfecte balans te bereiken tussen zoet- en zuurtegraad (minder uitgesproken dan bij de Normandische varianten) en bitterheid (zachter dan in Bretagne). Voeg daarbij een ronde en fruitige kant… De succesformule van de cider van de Maine is gevonden.

Een meer ingewikkeld productieproces dan van wijn

La Ferme du Pressoir opent graag haar deuren voor geïnteresseerden. Je kunt hier kennismaken met hun infrastructuur en fototraject. Na een toer door het bedrijf geniet je van een proeverij in de bakkerij, met huisgemaakt brood en rillettes. Dé gelegenheid bij uitstek om de natuurlijke sprankeling van het brouwen te ervaren. Deze bubbelmakers blijven groeien in het ontwikkelen van cider. Ze jongleren met veel variabelen om het juiste kwaliteitsniveau te handhaven. “Het werk in de wijnkelder is gecompliceerder voor cider dan voor wijn” legt Rémy Viel uit.

Pommeau, appelazijn en Fine uit de Maine

De goddelijke nectar wordt bereikt door het mengen van gemiddeld vijf appelsoorten. Dit doet ook de Ferme de Cornesse in La Brûlatte, waar Marie en Fabien Bourny met veel trots hun bekroonde ciders laten proeven. In 2014 werd hun topkwaliteit beloond met een Prix d’Excellence op het Concours Général Agricole, wijnwedstrijd van het Ministerie van Landbouw. In Andouillé zijn Olivier en Denis Rouland met hun Ferme du Theil al dikwijls in de prijzen gevallen. Naast cider brouwen zij voortreffelijke Pommeau du Maine, azijn, appelsap en Fine du Maine, een appelbrandewijn die doet denken aan calvados. Hier te proeven in het authentieke decor van de mooi verbouwde voormalige stallen. Proost!