Museum voor Moderne Kunst van Fontevraud

Musée d'Art moderne de Fontevraud
Musée d'Art moderne de Fontevraud
Musée d'Art moderne de Fontevraud - Salle Marinot
Abbaye Royale de Fontevraud
Musée d'Art moderne de Fontevraud - Extérieur

De opening van het Museum voor Moderne Kunst van Fontevraud is een van de culturele evenementen van 2021 waar in de Atlantische Loirestreek het meest naar wordt uitgekeken. Vanwege de Covid-epidemie werd dit event een aantal keer uitgesteld. Maar binnenkort kun je een indrukwekkende collectie moderne kunstwerken bekijken, tentoongesteld in een duizend jaar oud gebouw met een rijke geschiedenis: de Koninklijke Abdij van Fontevraud in de Anjou.

Het verbluffende verhaal van deze mix van moderne kunst en een bijna duizend jaar oude abdij begint 920 jaar na de stichting van de Koninklijke Abdij van Fontevraud. Om precies te zijn in september 2017. Martine en Léon Cligman, een kunstverzamelaarsechtpaar, besloten de Franse staat en de regio Atlantische Loirestreek bijna 600 kunstwerken uit hun verzameling te doneren. Enkele maanden later volgden schenkingen van nog eens 300 kunstwerken uit andere collecties.

Een uitzonderlijke collectie in het Fontevraud Museum voor Moderne Kunst

Deze unieke verzameling moderne kunst omvat schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw, waaronder Toulouse-Lautrec, Degas, de Vlaminck, van Dongen en Derain. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de meest prestigieuze namen uit de kunstgeschiedenis die in het Museum voor Moderne Kunst van Fontevraud te bewonderen zijn. De collectie bevat ook niet-Europese kunstwerken uit Afrika, Azië, Oceanië en Amerika.

Deze juxtapositie van vormen en gebruiken afkomstig uit heel verschillende beschavingen vormt een even origineel als kwalitatief geheel. Het is een fabelachtige nalatenschap die is ontstaan uit de liefde voor kunst van twee liefhebbers. In de loop van hun leven hebben ze een collectie van opmerkelijke werken aangelegd, hun hart volgend tijdens hun reizen of bij hun bezoeken aan de meest prestigieuze Parijse galeries.

Van confrontatie naar assemblage

Zo’n ongelooflijke kunstverzameling kan enkel worden tentoongesteld op een even zo zeldzame plaats. De wetenschappelijke en culturele vormgeving van het museum werd toevertrouwd aan Dominique Gagneux, hoofdconservator van het erfgoed, en aan ontwerpster Constance Guisset. Centraal in de scenografie staan samenbrengen en confronteren, en naast elkaar plaatsen en tegenover elkaar stellen. De expositie accentueert het eclecticisme van deze verlichte en humanistische kunstliefhebbers. Hier zie je hoe dit verzamelaarsechtpaar fascinerende verbanden legde tussen de werken.

Zoals mevrouw Gagneux benadrukt: ”Het toekomstige museum zal de bezoeker uitnodigen om op basis van de dialoog van de vormen het museum te ontdekken dat de verzamelaars voor ogen hadden en om een unieke visuele ervaring te beleven."

Alle collecties, die meer dan 1700 m2 in beslag nemen, zijn ondergebracht in het Fannerie-gebouw op het centrale binnenplein van de abdij. Dit gebouw aan de ingang van het terrein herbergde vroeger de stallen van de moeder-oversten van Fontevraud. Het is gerenoveerd onder leiding van Christophe Batard, hoofdarchitect van de Franse Rijksmonumentenzorg. Er is een gemeenschappelijke ontvangstruimte, zodat bezoekers ofwel naar de abdij ofwel naar het Museum voor Moderne Kunst kunnen gaan. Je kunt kiezen tussen een bezoek aan alleen het museum, alleen de abdij of een kaartje kopen voor beide locaties. De abdij én het museum bezoeken is de beste keuze, in de gedachte dat de confrontatie tussen het oude en het moderne even coherent is als de werken die worden tentoongesteld. Een absolute aanwinst in de Atlantische Loirestreek!

Meer lezen

Mysteries van de Abdij van Fontevraud

Een vreemd gebouw met een zwart dak “Kijk, rechts!”. Net aangekomen, staan we al voor het eerste mysterie.
Meer informatie gebruiksaanwijzing