Statige abdijen

Abdij van Maillezais (Vendée)

Aan de rand van het Marais Poitevin staat een echt wonder, gebouwd rond het jaar 1000. Tijdens de Renaissance kwam de jonge Rabelais hier vijf jaar lang studeren. De abdij ontwikkelde zich tot een enorm grote kathedraal met zeven torens en gigantische glas-in-lood-ramen. De ruïnes getuigen van het glorieuze verleden. Evenementen en muziekvoorstellingen in de zomer passen heel goed in dit plaatje.

Abdij van Melleray (Loire-Atlantique)

De abdij is in 1145 opgericht door trappistenmonniken. In 2016 hebben de geestelijken het domein verlaten. De gemeente Chemin Neuf nam haar intrek in het gebouw dat ooit uitblonk op tuinbouwgebied. Een prachtige combinatie is de sobere eenvoud van de cisterciënzerarchitectuur met de geraffineerde zalen uit de 18e eeuw. Het is mogelijk om hier diensten bij te wonen en zelfs te overnachten. In het winkeltje met plaatselijke producten kan je lekkers kopen voor thuis.

Abdij van Notre-Dame-du-Port-du-Salut (Mayenne)

Hier in Entrammes, op de oever van de Mayenne, is de beroemde Port Salut uitgevonden! De monniken bedachten in de 19e eeuw een manier om melk te bewaren, namelijk door deze zachte, romige en smaakvolle kaas ermee te bereiden. De kaas wordt niet meer ter plaatse gemaakt, maar de abdij wordt nog steeds bewoond door religieuzen. Zij ontvangen bezoekers in hun winkeltje, in de abdijkerk uit de 13e eeuw en in hun hotel. De komiek Michael Lonsdale komt hier af en toe van de rust genieten.

Abdij van Solesmes (Sarthe)

Deze prachtige abdij uit 1010 is niet volledig geopend voor het grote publiek, maar het is wel mogelijk om tijdens de missen de abdijkerk te bezoeken en de beroemde Heiligen van Solesmes te bekijken. De beeldhouwwerken zijn echte artistieke meesterstukken. Als je een dienst bijwoont, kan je genieten van de gregoriaanse gezangen van de benedictijnen die hier nog steeds wonen. Het monnikenkoor is wereldberoemd.

Abdij van Fontevraud (Maine-et-Loire)

Bijna duizend jaar geleden werd Fontevraud gesticht door predikant Robert d’Arbrissel, niet ver van Saumur. Door de eeuwen heen bestuurd door moeder-oversten, werd de abdij een van de meest invloedrijke van Frankrijk en tevens een van de grootste kloosters van Europa. Het totale domein is 13 hectare groot. Zelfs nadat Napoleon er een vreselijke gevangenis van had gemaakt, bleef haar schoonheid en pracht behouden. Het schip van de abdijkerk herbergt de praalgraven van koning Henry II Plantagenet en zijn vrouw Eleonora van Aquitanië, maar ook die van Richard Leeuwenhart en Isabella van Angoulême.

Abdij van Nieul-sur-l’Autise (Vendée)

Is Eleonora van Aquitanië in Nieul-sur-l’Autise geboren, zoals sommige beweren? Een ding is zeker, zij was het die het hele complex, dat in 1068 werd gebouwd, het statuut van koninklijke abdij verleende. Het monument is heel goed bewaard gebleven en heeft een prachtige abdijkerk. Het is het enige romaanse klooster in het westen van Frankrijk, dat de tand des tijds heeft doorstaan. Interactieve voorzieningen vertellen de bezoeker over de geschiedenis van de plek en het kloosterleven in de Middeleeuwen.

Abdij van Epau (Sarthe)

De abdij van Epau, aan de rand van Le Mans, werd in de 13e eeuw in opdracht van Bérengère van Navarre gebouwd. Later werd zij koningin van Engeland. Haar grafsteen schittert in de kapittelzaal van het monument en werd in 1984 bezocht door Queen Elisabeth. Het gebouw is een mooi voorbeeld van cisterciënzerarchitectuur in Frankrijk. Het hele jaar door vinden hier veel culturele evenementen plaats.
1 / 7

Bewonder de architectonische schoonheid van de abdijen in de streek Pays de la Loire. Elk departement heeft veel van deze religieuze gebouwen. Ze zijn dikwijls ouder dan duizend jaar en hebben elk een eigen geschiedenis en bijzonderheden. Bezoek minstens één van deze niet te missen abdijen.

Ze zijn fascinerend! De heilige gebouwen zijn in de Middeleeuwen opgetrokken om met de geest zo dicht bij mogelijk bij God te komen. Nog steeds stralen de abdijen spiritualiteit uit. Dat voel je als je ze bezoekt. De monumenten, waarvan enkele vele eeuwen oud zijn, hebben weer en wind getrotseerd en wandaden tijdens de Franse Revolutie doorstaan. Toch blijven ze overweldigend en indrukwekkend. Niet alleen de gebouwen zelf, maar ook hun omgeving is prachtig.

Les Pays de la Loire telt een zestigtal abdijen, waaronder echte juweeltjes die we hieronder uitlichten. De aanvoerder van het rijtje is natuurlijk Fontevraud, een van de grootste van Europa. Maar denk ook aan Maillezais met schitterende ruïnes, Notre-Dame-du-Port-Salut met serene rust of Solesmes met haar beroemde heiligenbeelden…