Favoriet: Vallei van de Loir op de fiets

La Flèche
Château du Lude
Durtal : le château en surplomb du pont sur le Loir
Zoo de la Flèche - Safari Lodge
Base de loisirs de Marçon

Als je in Pays de la Loire bent mag een verkenning van het zusje van de beroemde Loire, de Loir, niet op je programma ontbreken. Toer meerdere dagen of enkele uren op de fiets door de Vallei van de Loir. Dit verborgen paradijsje zal je verrassen...

De Vallei van de Loir is een van die ongerepte plekjes die je eigenlijk graag voor jezelf wil houden. In je enthousiasme deel je de beste adresjes met vrienden of familie. Dit gebied strekt zich uit vanaf de bron van de Loir in Saint Eman in de Eure-et-Loir, ligt deels in de Loir-et-Cher en de Sarthe, en reikt tot Angers in de Anjou.

Het landschap is lieflijk en glooiend. De verschillende bewegwijzerde trajecten hebben een totale lengte van 320 km en zijn veilig. Het niveau is makkelijk tot gemiddeld. Absoluut ook geschikt voor een eerste fietstocht met je gezin of vrienden. Tussen Le Lude en La Flèche rijd je over een lange ‘voie verte’. Op deze groene weggetjes zijn auto’s verboden.

Bijzondere ervaring door gevarieerde natuur

Op de fiets toer je door een lappendeken van divers landschap, kenmerkend voor West-Frankrijk. Wijnvelden, boomgaarden, coulisselandschap, moerasgebieden, dorpen met grotwoningen en kleine stadjes glijden aan je voorbij.

Enkele hoogtepunten: neem een duik in het meer van Varennes, strek de benen tijdens een pauze in de wijngaarden van Jasnières, bekijk het waterrad van de molen van Rotrou, fiets over de voormalige spoorlijn tussen de Sarthe en Anjou,…

Stop voor een smakelijke break midden in de Vallei van de Loir

Wanneer je op de fiets de Vallei van de Loir doorkruist maak je natuurlijk van de gelegenheid gebruik om te genieten van heerlijk eten. Ook dat hoort bij een welverdiende vakantie.

Kleine bistro’s, restaurants met streekspecialiteiten... Of lekker smikkelen in de natuur met een picknick? Smulpapen kiezen wellicht voor een lunch bij Moulin des Quatre Saisons in La Flèche, de trotse bezitter van een Michelinster! Het gebouw uit de 16e eeuw is omringd door de Loir!

Ontdek het beste van eigen bodem uit de regio Pays de la Loire, na een rit op je fiets of e-bike. Van Jasnières-wijn tot Crémet d'Anjou, dessert op basis van crème fraîche… Na enkele uren inspanning, word je rijkelijk beloond met lokale producten.

Eropuit tussen de dieren in La Flèche

Als je in de buurt bent van La Flèche, zet dan je fiets aan de kant voor een bezoek aan de zoo van La Flèche. De grootste dierentuin in Pays de la Loire is een van de meest geliefde in Frankrijk, met 1500 dieren uit alle werelddelen. Een leuk uitstapje voor het hele gezin.

Wil je slapen tussen de wilde dieren? Avontuurlijk overnachten kan in de unieke lodges van de zoo. Lemuren, grizzlyberen of wolven lopen langs de grote ramen!

Proef het kasteelleven in Pays de la Loire

Langs de route kom je veel kastelen tegen. Ga een kijkje nemen. In de Sarthe is het chateau van Le Lude opmerkelijk door zijn verschillende architectuurstijlen. Het wordt al 260 jaar door dezelfde familie bewoond... En is te bezoeken. Ontdek de charme van vier eeuwen Franse levensstijl.

Op het platteland zie je ineens het indrukwekkende fort van Durtal opdoemen, hoog boven de Loir. Je kunt hier een koninklijke nacht doorbrengen in een gastenkamer en proeven van het kasteelleven! Heel dicht bij het bos van Chambiers, was dit kasteel een eersteklas trefpunt voor de jachtpartijen van de Franse koningen.

Ook in Baugé-en-Anjou mag je het chateau niet overslaan. Interessant en ludiek is het interactieve parcours dat de geschiedenis van Koning René in beeld brengt.

De laatste etappe leidt naar Angers, waar je getrakteerd wordt op een spectaculaire aankomst. Het kasteel van de Hertogen van Anjou is open voor bezoek. Opvallend is het contrast tussen het massieve uiterlijk van de ommuring met torens en het sierlijke wandtapijt van de Apocalyps dat hier hangt!

Na de rit met de Loir als leidraad zal je dikwijls terugdenken aan alle onvergetelijke momenten op de fiets in Pays de la Loire. Heb je de smaak te pakken? Meerdere fietsroutes leiden dwars door de mooie streek. Kies je voor je volgende vakantie Vélo Francette of La Loire à vélo?

Meer lezen