Boutique Inspirations
Château des Ducs de Bretagne
Petit Beurre LU
Trentemoult

De 24 uur van Nantes

Monumenten, winkels, adressen voor lekkerbekken, ongewone musea… Wandel door de verrassende stad van de Hertogen van Bretagne. Ontdek bijzondere en verborgen plekjes!

9.45 uur: ga terug in de tijd in het kasteel van de Hertogen van Bretagne

Jouw reis door Nantes begint bij het Château des Ducs de Bretagne, het architectonische juweel van de stad. De granieten muren laten gotische invloeden zien. Dit is de hertogelijke verblijfplaats uit de 15e eeuw, opgesierd met wit tufsteen. De toegang is gratis. Je kunt rustig de tijd nemen op de binnenplaats of langs de muren lopen. Ben je nieuwsgieriger, bezoek dan het museum in het kasteel (toegang € 5,- tot € 8,-). In 32 mooi ingerichte zalen beleef je de geschiedenis van Nantes. Ga aan het einde van het bezoek even langs het Office de Tourisme (VVV) naast het kasteel. Handig om een plattegrond en documentatie van de stad te halen!

Château des Ducs de Bretagne, 4, place Marc Elder - Office de Tourisme, 9, rue des États

T. Le Gourrierec

11.00 uur: winkelen in de wijk Bouffay

Kijk eens, het wemelt hier van winkels, bars en restaurants! Een heel gevarieerd aanbod! In de sfeer van de middeleeuwse wijk klopt het hart van Bouffay. Ideaal om op je gemak te shoppen met de geplaveide straatjes en vakwerkhuizen als decor. Zoek je een origineler souvenir dan een sneeuwbol, dan ga je naar Inspirations. Hier heb je een ruime keuze in kussens, schorten of mokken met een afbeelding van Nantes, bedacht door République Vintage. Of bekijk het sieradenwinkeltje van Nathalie. Zij werkt met oude kralen.

Inspirations, 16, rue de la Paix

Boutique Inspirations T. Le Gourrierec Boutique Inspirations T. Le Gourrierec

12.00 uur: de Passage Pommeraye verkennen

Neem de Rue de la Barillerie, steek de Cours des 50 otages over en ga rechtdoor naar een van de mooiste historische winkelgalerijen van Europa. Het licht valt binnen via de grote ramen. Prachtig zijn de flamboyante beelden, versieringen, gangen en winkelvitrines. Tijdens de lange restauratiewerkzaamheden zijn verdwenen decoraties weer in ere hersteld. Eenmaal buiten zie je het indrukwekkende Place Graslin in de verte. De tufstenen gebouwen rondom het plein en het theater met Korinthische zuilen hebben veel allure.

Passage Pommeraye, rue de la Fosse

Passage Pommeraye T. Le Gourrierec

12.35 uur: de Petit Beurre proeven!

De place to be voor zoetekauwen bevindt zich een beetje hoger. Hier maakt Vincent Guerlais echte wondertjes. Hij wordt dikwijls aangeduid als de beste patissier van de stad. Getuige hiervan is het beroemde Lu-koekje van Nantes. Zijn versie ervan heeft hij gevuld met een romige crème van hazelnoten uit de Italiaanse Piemonte. Het smaakt een beetje naar een Bretons zandkoekje en is omhuld met een laagje pure of witte karamelchocolade. Perfect als voorproefje van het volgende lekkers…

Vincent Guerlais, 11, rue Franklin

13.10 uur: smullen van uitzonderlijke crêpes

Voordat hij aan het roer stond van Ker Breizh heeft Jean-Baptiste gewerkt bij de beste Bretonse crêperies. Je moet echt van tevoren reserveren als je hier zijn galettes wilt proeven. Ze zijn bereid met meel van een kleine molen uit de Finistère die ook levert aan Pierre Hermé, de beroemde Parijse patissier. Naast zijn verrukkelijke ‘complètes’ bakt hij ook nieuwe creaties, zoals zijn dagspecialiteit. Deze crêpe met vijf pepers uit Châteaugiron, 8 maanden gerijpte Comté-kaas en mosterdsaus, is om je vingers bij af te likken. Als je van zoete pannenkoeken houdt, bestel dan die met chocolade, versierd met een subtiele boterganache. Goed uitzicht verzekerd: een van de mooiste herenhuizen van de stad ligt hiertegenover. Van dinsdag tot zaterdag lunch je hier voor slechts € 9. Daar krijg je een hartige galette, een zoete crêpe en een bol cider voor!

Ker Breizh, 11, rue de l’Héronnière

Ker Breizh T. Le Gourrierec Ker Breizh T. Le Gourrierec

14.00 uur: verwondering in het Musée de l’imprimerie

Wellicht een van de minst bekende musea van Nantes, maar zeker niet het minst interessante! Te midden van de geur van inkt en lood vertelt het museum het roemrijke verleden van de drukkunst, voor de opkomst van de digitale afdrukken. Veel van deze oude machines werken nog! Gepassioneerden geven graag demonstraties. Hier kan je ook een gigantische pers van negen ton zien en het kleinste boek van de wereld

Musée de l’Imprimerie, 24, quai de la Fosse

Musée de l'Imprimerie T. Le Gourrierec

15.15 uur: sta stil bij de Mémorial van de afschaffing van de slavernij

Wist je dat Nantes in de 19e eeuw de eerste Franse zwarte slavenhaven was? Ook dit feit behoort helaas tot de geschiedenis van de stad. Met dit artistieke stedelijke project herdenkt Nantes deze donkere periode. 2000 glazen platen op de grond vertellen hierover op de oever van de Loire. Het grootste deel vertegenwoordigt de schepen die betrokken waren bij deze mensenhandel. Ter hoogte van de voetgangersbrug Victor-Schoelcher is een ondergrondse passage, waar je je in het ruim van een schip waant. Je raakt ontroerd door de pakkende teksten uit alle continenten.

Mémorial de l’abolition de l’esclavage, quai de la Fosse et passerelle Victor-Schoelcher

Mémorial de l'esclavage T. Le Gourrierec

16.00 uur: tem de Machines de l’Ile

Een reuzerups, een gigantische mier en spin… Op het Eiland van Nantes krioelen nieuwsgierige wezens, bedacht door het bedrijf La Machine. De aanvoerder van de dierenoptocht is een 12 meter hoge olifant. Hij maakt een wandeling, spuugt water en trompettert. Adembenemend echt! Het publiek kan op zijn rug klimmen voor een ritje naar de Carrousel des Mondes Marins, een indrukwekkende attractie. Kruip op een reuzekrab of in de duikersklok om naar de zeebodem te zakken of kies voor de inktvis met retro-aandrijving. Een unieke tour op een fabelachtige draaimolen.

Les Machines de l’Ile, Parc des Chantiers, boulevard Léon Bureau

Machines de l'ile - Photo Les Love Trotteurs Carrousel des Mondes Marins - Photo F. Charel

18.00 uur: flaneer door een klein vissersdorp

Loop naar het Havenstation van Nantes en ga aan boord van de Navibus. In zes minuten vaar je naar het dorpje Trentemoult. Je voelt je gelijk ontspannen in dit paradijselijke hoekje, waar vroeger vissers woonden. De muren van hun huizen schilderden ze in mooie kleuren. De verf was oorspronkelijk bedoeld voor de rompen van hun boten. De huidige bewoners houden de traditie in ere. Op deze kleurrijke locatie met palmen in de straatjes lijkt het alsof je in Havana bent. Zin in een aperitiefje? Kies voor het terras van La Guinguette, een sfeervolle bar-restaurant aan het water.

Gare Maritime, quai Ernest Renaud

Trentemoult - Photo T. Le Gourrierec Trentemoult - Photo T. Le Gourrierec

20.10 uur: Verwen jezelf op een vertrouwd adres

Weer vaste voet aan de grond? Twee haltes verder met de tram, sta je in de wijk van de Tour Bretagne. Hier vind je By Sainbioz, een van de beste adressen voor smulpapen in de stad. Naast zijn fijne gerechten, eet je hier burgers ‘haute couture’! Ze zijn samengesteld met brood van de warme bakker, biologische groenten uit de buurt en kaas van het prestigieuze huis Beillevaire. Proef de formidabele Big Franchouillard met een sappige biefstuk, rösti van gekruide aardappel, Reblochon-kaas, gekarameliseerde uien en een geheime saus… Burger en garnituur naar keus: € 10,50 tot € 17,50.

By Sainbioz, 34, rue Léon Jamin

By Sainbioz - Photo T. Le Gourrierec By Sainbioz - Photo T. Le Gourrierec

22.15 uur: Neem een drankje op grote hoogte

Eén euro is het prijsje om naar het hoogste punt van de stad te zoeven, op 144 meter boven de grond. Welkom op de 32ste etage van de Tour Bretagne (beetje vergelijkbaar met de Tour Montparnasse in Parijs), waar het Nest ligt: Le Nid, een bar met panoramisch uitzicht. Deze plek heeft een verrassende inrichting! Stoelen in de vorm van eieren en een gigantische chillende vogel op de grond, waarvan een deel van zijn lijf dient als bar. Dit is de ideale afsluiter van deze dag in Nantes. Je geniet bovendien van het ongelooflijke uitzicht op de stad!

Le Nid, Tour Bretagne, place de Bretagne

Jean Jullien, Le Nid, Tour Bretagne – Nantes © Marc Domage

 

EN OOK…

Onmogelijk om Nantes samen te vatten in deze selectie die eigenlijk onuitputtelijk is! Als je een beetje meer tijd hebt, mag je het île de Versailles en zijn Japanse tuin niet overslaan of het museum Jules Verne, gewijd aan de schrijver uit Nantes. Niet te missen zijn ook het Place Royale met de monumentale fontein, het Île Feydeau met zijn hellende gebouwen, de wijk Chantenay met de sfeer van een dorp en de Jardin des plantes met zijn exotische plantensoorten… Nog meer tips: de Miroir d’Eau, waterspiegel bij het kasteel, of het historische monument La Cigale, brasserie met een prachtige Art Nouveau-inrichting. Tot slot mag je de Kunstcollectie van Estuaire op het Île de Nantes niet overslaan. Overweldigende creaties zijn verspreid op de oevers van de Loire. Het is een echt openluchtmuseum met werk van kunstenaars, architecten en designers.

Wil je je nog meer verdiepen in de stad? Ontdek de 10 geheime plekjes van Nantes, waaronder sommige onbekend, maar warm aanbevolen door de locals!