10 geheime plekjes van Nantes

10 geheime plekjes van Nantes - Stedentrip Pays de la Loire

Terras van Le Bon Pasteur – Schitterend uitzicht op de Basiliek Saint-Nicolas

Op het eerste gezicht is Le Bon Pasteur een klassieke buurtbar. Als je de trap achter in de zaak opgaat, kom je op een groot terras waar je van bovenaf én dichtbij uitzicht hebt op de Basiliek Saint-Nicolas. De plek is alleen bekend onder de vaste gasten die hier bijvoorbeeld graag een cocktail Spritz pimpelen onder de grote rode parasols. Feeëriek aan het einde van de dag.

3, place du Bon Pasteur

Gymnase Armand-Coidelle – Sportcentrum in voormalig warenhuis

Deze geweldige sportschool heeft drie niveaus met een adembenemend decor: balustrades van smeedijzer, grote raampartijen en parket uit de vorige eeuw. In het begin van de 20ste eeuw huisvestte het gebouw de grote winkel À Réaumur, gespecialiseerd in kleding. De verschillende ruimtes zijn in de jaren 60 omgebouwd tot sportzalen, met behoud van het unieke karakter. Passanten mogen hier een kijkje nemen, maar natuurlijk mag je de boksles of gym niet verstoren!

10, rue Lafayette

De oevers van de Erdre – Groen eldorado

François 1 noemde de Erdre ‘de mooiste rivier van Frankrijk’. Deze rivier kabbelt rustig door het centrum van Nantes en is inderdaad aanlokkelijk. Stroomopwaarts naar het noorden zijn de paden langs het water nog stiller. Weinig wandelaars en joggers komen hier. Je vindt er nog serene stukjes natuur waar het goed toeven is.

Aux P’tit Joueurs – De bar om Boule nantaise te spelen

Deze bar heeft een weinig opvallende voorgevel, maar herbergt achter in de zaak een echte baan voor Boule nantaise! Je kan je hier wagen aan een spelletje voor € 2,- per partij. De aanwezige en doorgewinterde spelers geven graag tips onder het genot van een lekker drankje. Tegen een klein prijsje bestel je smakelijke gerechten. Regelmatig is er gezellige live muziek. De sfeer is huiselijk en hartelijk, de retro-inrichting authentiek.

23, rue du Port Guichard

Manoir de la Psalette – Onopvallend herenhuis

De flamboyante kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul is een symbolisch monument van de stad. Maar het juweel van gotische architectuur uit de 15e eeuw, dat tegen haar zuidgevel aanleunt, is ook schitterend en veel minder bekend. Deze voormalige woning van de vicekanselier van Bretagne was lange tijd aan het zicht onttrokken. Het weelderige optrekje heeft een hoekige toren aan de kant van het gelijknamige plein van La Psalette. Hier komen zelden wandelaars, wel de katten van de wijk.

5, impasse Saint-Laurent

Jardin du passage Sainte-Croix – Natuureiland te midden van het centrum

De kleine tuin naast de kerk Sainte-Croix is eigendom van het bisdom van Nantes en toegankelijk voor bezoek. Rond de kleine centrale fontein kom je bijvoorbeeld groepjes studenten tegen die hier rust zoeken of een rijpe vijg plukken van de boom bij de glas-en-loodramen. Bijzonder feit: de stille stadstuin bevindt zich op de plek van het voormalige klooster en kerkhof.

9, rue de la Bâclerie

Chez Marius – Het meest verscholen terras van Nantes

Eerst moet je door de poort van nummer 6 aan de Rue des Carmélites. Dan loop je iets verder door, sla je linksaf en open je het groengrijze hek… Gevonden! Je komt uit op het heerlijke terras van Chez Marius, de bar van La Compagnie du Café Théâtre. Je hoeft geen kaartje te hebben voor een theatervoorstelling om hier te kunnen genieten. Bestel een drankje en strijk neer bij de mooie olijfboom en bloeiende jasmijn op de voormalige plek van het Karmelietenklooster. Voor iedereen toegankelijk van 19 uur tot middernacht.

6, rue des Carmélites

L’Atelier – Een verstopte kunstgalerie

Achter een bijzondere massieve deur, versierd met ornamenten in Afrikaanse stijl, ligt een geplaveid pad. Het leidt naar een ruimte die vroeger dienstdeed als schuur, stallen en opslag van wijnhandelaren. Nu heeft beeldhouwer Gérard Voisin hier zijn atelier. De kunstenaar stelt de prachtige ruimte van 500 m² ook beschikbaar voor tentoonstellingen in de vijf zalen rondom een overdekte patio. Je kan er exposities van hedendaagse kunst bewonderen.

1, rue Châteaubriand

Maison Bertille – Het geheime restaurant…

Vanaf de straat kan je niet vermoeden dat hier een schattig eettentje zit, achter en boven het winkeltje met lekkernijen. Hartige en zoete delicatessen kan je kopen in het knusse zaakje en ter plaatse proeven. Een greep uit de kaart: wortelsoep met komijn, gratin van ravioli, taart met spekjes en artisjokken of kalfsrolletjes. Pure verwennerij met huisgemaakte gerechten op basis van verse producten. Voordelig geprijsde lunch: voor- en hoofdgerecht of hoofd- en nagerecht voor slechts 12 euro!

10, rue des Trois Croissants

Waterval van de Japanse tuin – Mooie pauze in oosterse sfeer

Het Île de Versailles is goedbekend bij de inwoners van Nantes. De schitterende Japanse tuin is uitnodigend voor flanerie. Ten onrechte laten toeristen dit kleine zenparadijsje links liggen. Je vindt er paviljoens in Japanse stijl, bamboe en niet ver van het typische rode houten bruggetje stroomt een waterval. Als je op een rots zit en luistert naar het klaterende water ontspan je meteen…

Quai de Versailles
1 / 10

Een stille tuin, vertrouwd restaurantje, bescheiden kunstgalerie… Naast de bezienswaardigheden die je niet mag overslaan, heeft Nantes ook verrassingen in petto! We hebben de mooiste adressen van de lokale bewoners voor je op een rijtje gezet.

Haha, het harde leven van de toerist… Je hebt alle hoogtepunten bezocht, zoals het Kasteel van de Hertogen van Bretagne, de Machines de l’Île, kathedraal Saint-Pierre-et-Saint-Paul, Passage Pommeraye, Lieu Unique en zelfs het vissersdorpje Trentemoult. Toch heeft Nantes echt nog andere pareltjes! Verborgen hoekjes, stukjes ongerepte natuur of ongewone plekken die zelfs de locals soms niet kennen.

Kies bijvoorbeeld voor de sportzaal in het buitengewone decor van een grootwarenhuis van vroeger. Of de verbazende bar met een terrein voor Boule nantaise. Een drankje op een terras uit het zicht van voorbijgangers en toch tegenover de Basiliek Saint-Nicolas? Een wandeling in beeld, door de straten van de stad aan de Loire, op ontdekking naar deze geweldige vondsten.