Geheimen van de kastelen van de Loire

Château de Montsoreau – Hedendaagse kunst op het menu

Het Kasteel van Monstoreau is gebouwd rond 1450. Het is het enige kasteel aan de Loire dat in de bedding van de rivier is gebouwd. Onder de bewonderaars van het bouwsel behoorden in de 19e eeuw Flaubert, Rodin, Turner en Alexandre Dumas. Deze laatste vereeuwigde het kasteel in zijn roman De Graaf van Monte Christo (La Dame de Monstoreau). Sinds 2016 bevindt zich hier de belangrijkste collectie van conceptuele kunst van de kunstenaarsgroep Art & Language. De werken hangen verspreid over 2000 m² langs de weelderige vertrekken van het kasteel.
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Château de Saumur – Verborgen museum in een monument

Het Kasteel van Saumur is hooggelegen langs de Loire. Zijn silhouet doet denken aan een sprookjespaleis. Vanaf de buitenkant is het niet te zien, maar op de eerste etage bevindt zich een museum met een uitzonderlijke collectie decoratieve kunst. Er zijn meubels te zien, tapijten uit de 15e tot aan de 18e eeuw en vooral veel keramiek, met een van de mooiste verzamelingen aardewerk van Frankrijk. De interne abdij herbergt daarnaast een tentoonstelling over alles wat met paarden te maken heeft: zadels, stijgbeugels, sporen… Van de oudheid tot aan het begin van de 20e eeuw.
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Château de Brézé - Gebouwd op een onderaards fort

Het Kasteel van Brézé is een van de meest verrassende Loirekastelen. Het is gebouwd op een ondergronds fort en heeft grachten van meer dan 20 meter diep. Er is in de 15e en 16e eeuw een gigantisch gangenstelsel gegraven in het tufsteen onder het kasteel, dat diende als verdedigingssysteem. Je vindt er een ophaalbrug, een ringmuur, paardenstallen, keukens, een bakkerij en een perskamer. Het hele ondergrondse stelsel van meer dan een kilometer lang is open voor publiek en leidt onder andere naar een prachtige driedimensionale show met beeld en geluid.
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Château de Brissac - Een bescheiden theaterzaaltje

In het hoogste kasteel van Frankrijk van maar liefst 7 verdiepingen bevindt zich in de krochten een klein theatertje uit de Belle Époque. De dochter van de beroemde suikerfabrikant, Jeanne-Marie Say, heeft het theater laten bouwen in de 19e eeuw. Ze kon er haar passie voor de opera uitoefenen. Deze markiezin van Brissac was een hartstochtelijk operaliefhebber en vriendin van beroemde componisten. Ze liet een orkest uit Parijs komen om de grote operarollen te vertolken voor een handjevol nieuwsgierigen.
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Château d’Angers - In de kerkers van de oude gevangenis

Het Kasteel van Angers is gebouwd in de 13e eeuw en was het verblijf van Yolanda van Aragon en Koning René. Daarna werd het een gevangenis. Sommige rondleidingen voeren langs de kerkers, zoals kerker nummer 13, waar een glimp te zien is van de graffiti van Engelse zeemannen die hier opgesloten zaten in de 18e eeuw. De beroemde Fouquet, hoofdinspecteur van Financiën van Lodewijk XIV, zat ook opgesloten tussen de dikke muren van dit monument, alvorens onthoofd te worden in Nantes door D’Artagnan.
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Château des Ducs de Bretagne – Op zoek naar de verdwenen toren

Het Kasteel van de Hertogen van Bretagne is een belangrijk monument voor het stedelijk erfgoed van Nantes. Het symboliseert de kracht van het onafhankelijke Bretagne dat streed tegen de Franse koninklijke macht. De torens van leisteen en graniet rondom dienden ter verdediging van het kasteel. Een van de torens, de Spaanse Toren, verdween in 1800 op opzienbarende wijze. Een plank met buskruit stortte in en veroorzaakte een enorme explosie. Gebouwen, huizen en kerken in de buurt werden vernietigd en zestig mensen vonden de dood. De fundamenten van de verdwenen toren zijn nog steeds zichtbaar in de grachten.
Meer informatie gebruiksaanwijzing
1 / 6

Sta eens stil bij de schitterende kastelen in de Loirevallei. Het zijn de vroegere verblijven van het hof van de koningen van Frankrijk. Deze paleisjes verbergen heel wat geheimen achter hun vorstelijke façades.

De koningen van Frankrijk besloten tijdens de Renaissance om hun hoven te installeren langs de Loirevallei, in het midden van het land. Daarom vind je hier de grootste concentratie kastelen van Frankrijk. De meeste zijn gebouwd of verbouwd tussen de 15e en 16e eeuw. Vanuit de hele wereld komen elk jaar weer duizenden toeristen naar de Loirevallei om deze pareltjes te bezichtigen.

Het traject van de Loirekastelen begint in het departement Loiret en strekt zich uit tot aan Nantes, via de Saumurois en Anjou. De bezoeker die de tijd neemt om elke plek te bekijken zal ontdekken dat de monumenten verbazingwekkende geheimen herbergen. Neem bijvoorbeeld de onheilspellende kerkers van het Kasteel van Angers, het verborgen theater in het Kasteel van Brissac of de ondergrondse vestingen van Brézé. Een kleine rondleiding in beeld langs deze interessante bezienswaardigheden.