De geheimen van het kasteel van Angers

De geheimen van het kasteel van Angers - Frankrijk, Pays de la Loire

Château d'Angers
Pont de Verdun et château d'Angers
La Tapisserie de l'Apocalypse au château d'Angers
Les jardins à la française du château d'Angers

Doorgrond de mysteries van het fort van Angers! Dit 13-eeuwse majestueuze monument in het stadscentrum heeft statige torens een mooie ommuring. Daarachter schuilt een opmerkelijke geschiedenis die soms griezelig is. Het kasteel is echter ook het onderkomen van vogels en een geweldig weeftapijt!

In het cachot van het kolossale kasteel

Ongetwijfeld het best bewaarde geheim van het fort! Af en toe hebben enkele gelukkigen de gelegenheid om de gevangenis in gezelschap van een gids te bezoeken, maar dit voorrecht is zeldzaam. Toren nummer 17 herbergt de griezelige kerkers van het historisch monument… Als je ogen eenmaal gewend zijn aan de duisternis ontdek je een ring en een ketting die vastzitten aan de muur, in een hoek van de ruimte. Dit tuig diende om de ‘woeste krankzinnigen’ in de 19e eeuw in toom te houden toen deze plek dienstdeed als gekkenhuis, naast haar functie als gevangenis. In een hol van een andere toren staat graffiti op de muur, aangebracht door Engelse zeelieden die hier in de 18e eeuw werden opgesloten. Ook Fouquet, door de illustere d’Artagnan in 1661 in Nantes gearresteerd, werd hier afgezonderd.

Een paradijs voor dieren!!

Iets verder toont het fort van Angers een heel ander - meer hedendaags - gezicht. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd door Lodewijk IX, voordat Yolanda van Aragon en Koning René zich hier vestigden. Het 25.000 m² grote domein kreeg het keurmerk van toevluchtsoord van de Franse Vogelbescherming. 23 soorten verblijven hier, beschermd tegen roofdieren en fytosanitaire producten. Onder andere de zwarte merel, blauwe koolmees, houtduif en Turkse tortelduif vertoeven er graag. Op het dakterras bij de hoofdingang staan bijenkorven. Ze zijn te zien vanaf het wachterspad. Het bijenvolk produceert honing van uitstekende kwaliteit.

Het mysterieuze wandtapijt van de Apocalyps

Beneden is een heel grote zaal die het wandtapijt van de Apocalyps herbergt. Aan het einde van de 14e eeuw werd er negen jaar aan gewerkt! Dit meesterwerk van middeleeuwse kunst is uniek in de wereld. Het verbeeldt de Dag des Oordeels uit het Bijbelse boek Openbaring van Johannes. De huidige lengte van het wandtapijt is ongeveer honderd meter, maar het was oorspronkelijk 140 meter lang. Sommige stukken zijn verdwenen in de natuur… Historici blijven nieuwe details ontdekken die langzaamaan het mysterie ontrafelen van dit enorme wandkleed. Het is duidelijk: de stoere burcht is nog niet klaar met haar geheimen prijsgeven!