Inkopen doen op de mooiste markten van de streek!

De meeste markten - Pays de la Loire - Vendée, Sarthe, Mayenne, ...

Marché des Halles Centrales - Les Sables-d'Olonne
Marché Le Pouliguen - Photo © J. Damase

Flaneren op een kleurrijke markt met delicatessen en ambachtelijke producten van eigen bodem… Wie houdt er niet van? De markten in Pays de la Loire hebben een bijzondere aantrekkingskracht, elk met hun eigen identiteit en gezellige sfeer. Geniet van de couleur locale!

De meeste zeelucht – Markt in Les Halles Centrales, Les Sables-d’Olonne (Vendée)

In het schitterende decor van de hallen in de stijl van architect Baltard tonen de marktkramen van Les Sables-d’Olonne de mooiste koopwaar. Van dinsdag- tot zondagmorgen kan je hier terecht voor de beste kwaliteitsproducten van de Vendée. De gelegenheid bij uitstek om kip van Challans en geitenkaas van Aizenay aan te schaffen, maar natuurlijk ook vis en schelpdieren die rechtstreeks van de afslag komen. Op woensdag- en zaterdagmorgen ontvangt men lokale producenten op de etage. Ze brengen bijvoorbeeld het ‘witte goud’ uit de plaatselijke zoutpannen aan de man of de wijnen Fiefs Vendéens.

De meest pittoreske – Markt in La Ferté-Bernard (Sarthe)

Een echte dorpssfeer hangt elke zaterdag op de markt in de wijk Saint-Antoine van het stadje ten noorden van Le Mans. De kramen van de marktkooplieden vind je tussen de kerk en het Café Voltaire, waar men elkaar graag ontmoet onder het genot van een lekker glaasje. Terwijl bezoekers bijpraten in de gangpaden prijzen de kramers hun streekproducten aan, van verse geitenkaas uit Champrond en hertgebraad uit Villaines-la-Gonais tot rillettes of appelsoorten uit het grensgebied van de Perche.

De meest traditionele – Markt in Château-Gontier (Mayenne)

Op donderdagmorgen brengt de markt in het centrum veel volk op de been. Château-Gontier is de derde stad van de Mayenne. Meer dan 100 handelaren, waaronder kaasboeren, slagers en wijnmakers, bouwen hun stands op. Zoals dat vroeger het geval was, kan je hier nog levende dieren kopen, zoals konijnen of kleine vogels. Aan de overkant van de rivier wordt in het park Saint-Fiacre een kalvermarkt gehouden met een kleurrijke ambiance. Hier slaan koopmannen elkaar nog op de hand ter bezegeling van de verkoop.

De meest landelijke – Markt in Bouchemaine (Maine-et-Loire)

Een dergelijke markt met landelijke sfeer is best zeldzaam. In Bouchemaine staan de kramen onder het gebladerte langs de rustige rivier… Het charmante stadje ligt niet ver van Angers, bij de samenvloeiing van de Loire en Maine. Op de zondagmorgenmarkt staan een stuk of twintig stands met lekkernijen als groente, vis, vlees, honing, vruchtensap, oesters, crêpes... Na afloop strijk je neer op het terras van restaurant Le Noé aan het water. Bestel gefrituurde vis uit de Loire en een fris wit wijntje… Franser kan het niet worden.

De meest majestueuze – Markt in Guérande (Loire-Atlantique)

Het middeleeuwse centrum van Guérande is een uitgelezen plek voor een markt! Op woensdag- en zaterdagmorgen installeren handelaren hun mobiele winkels binnen de vestingmuren, onder het toeziend oog van de weelderige collegiale kerk Saint-Aubin. Op een steenworp afstand van de hallen onthullen ze hun uitzonderlijke lokale producten, veelal biologisch. Bij mooi weer vind je verkopers van zonnebrillen, hoeden en sieraden bij elkaar, terwijl het een drukte van jewelste is op de omringende terrassen. Gezellige sfeer...

Meer lezen

Proef de lekkernijen uit de streek!

Maine-et-Loire Wijnstreek bij uitstek… Maar uit de Maine-et-Loire komt ook ander lekkers!
Meer informatie gebruiksaanwijzing