Wat te doen in het regionaal natuurpark Brière?

Parc naturel régional de Brière
Île de Fédrun (Saint-Joachim) - Parc naturel régional de Brière
Belvédère de Rozé à Saint-Malo de Guersac
Île de Fédrun (Saint-Joachim) - Parc naturel régional de Brière
Château de Ranrouët (Herbignac)
Village traditionnel briéron de Kerhinet - Saint-Lyphard

Het regionaal natuurpark Brière is het 2e grote moerasgebied van Frankrijk na de Camargue. Ten noorden van de Loiremonding kun je in dit natuurschoon van de Atlantische Loirestreek gevarieerde activiteiten ondernemen tijdens een geslaagde vakantie bij Saint-Nazaire. Verken dit ongerepte natuurgebied te voet, op de fiets, met een roeiboot of koets.

Saint-Nazaire of La Baule is je uitvalsbasis voor een bezoek aan het regionaal natuurgebied Brière. In de Grande Brière Mottière ervaar je het leven in een vochtig gebied. En je zal merken dat gevoel van tijd anders is als je wandelt of roeit terwijl je vogels observeert.

Wat is het regionaal natuurpark Brière?

Welkom in dit doolhof van kanalen! Hier lopen water en land in elkaar over. In het 2e moeras van Frankrijk vormen rietvelden, grasvlakten, meertjes en kanalen een bijzonder gebied van 54800 hectare. Om de schoonheid van het diverse landschap en de fauna te beschermen en behouden werd in 1970 het regionaal natuurpark opgericht. Hier vind je de grootste concentratie kiekendieven en blauwe reigers van Frankrijk!

Bezoek het regionaal natuurreservaat Brière - Site Pierre Constant

Voor een eerste bewustwording van het ecosysteem van het natuurpark Brière spreken we af in Rozé. Parkeer je auto bij de sluis en wandel 800 meter. Het kanaal van Rozé loopt aan je rechterkant en links zie je waterrijke graslanden. Eenmaal aangekomen bij de uitkijkpost begint je bezoek midden in het reservaat. Toegang is gratis, alleen de rondleidingen zijn betalend.

Goed om te weten: de beste manier om de vogels te observeren is vanop het panoramische terras en meerdere uitkijkposten die voor alle bezoekers toegankelijk zijn. Als je je verrekijker vergeten bent kan je er één lenen bij het bezoekerscentrum Maison de la Réserve.

Nieuw: de Belvedère van Rozé

In Saint-Malo de Guersac, op een paar honderd meter van het natuurreservaat Pierre Constant, staat de nieuwigheid van het jaar: de Rozé uitkijkpost! Dit observatorium is 24 meter hoog en biedt een uitzonderlijk panorama op het moerasgebied van Brière.

UEr is bijzondere aandacht besteed aan de perfecte integratie van deze structuur in de omgeving. U moet de 128 treden beklimmen om de top te bereiken en te genieten van een indrukwekkend uitzicht van 360°.

Magisch: bij schemering vogels observeren

Natuurlijk kun je de hele dag vogels gadeslaan, maar als de avond valt is het een schitterend schouwspel! Je voelt je helemaal één met de natuur en geniet van de absolute stilte en de fluitende vogels!

Als je geduld hebt kun je veel eendensoorten zien, grote steltlopers (reigers, heilige ibissen, witte lepelaars) en zangvogels. Favoriete tip: in juli wordt elke dag een avondwandeling met gids georganiseerd. Een bijzondere beleving! Tijdens de rondleiding luister je naar leuke legendes en verhalen van de verborgen Brière! Neem een zaklamp mee.

Zeker doen: boottochtje met een chaland, typische platbodem

Een heel aangename manier om het bijzondere regionaal natuurpark Brière te ontdekken is een boottocht maken met een platbodem. De schipper duwt de boot vooruit met een lange stok. Zo beweegt de schuit zich voort en kruip je door kronkelende kanalen en waterrijk grasland. Vanop de waterspiegel zie je grazende koeien, onbeweeglijke vogels, oneindig rietland, verscholen jachthutjes…
De gids bestuurt de boot met zijn stok die dient als roeispaan. Onderweg vertelt hij verhalen en geheimen over dit uitgestrekte veenmoeras. Hij leert de gasten enkele iconische dieren van het natuurpark herkennen.
Er zijn meerdere aanlegsteigers waar je terechtkunt voor een boottocht met een chaland. Je vertrekt bijvoorbeeld in de Port de la Chaussée-Neuve of Port de Tréhé (Saint-André-des-Eaux), Fédrun (Saint-Joachim), Port de Rozé (Saint-Malo-de-Guersac) of de havens van Bréca in Saint-Lyphard. Deze havens hebben het kwaliteitskeurmerk "Valeur Parc" van het regionaal natuurpark gekregen.

Goed om te weten: in de zomer worden in de haven Port de Rozé bijeenkomsten georganiseerd om te leren varen met een stok.

De charmes van de chaumières, rieten huisjes van het gehucht Kerhinet in Saint-Lyphard

Met zijn rieten daken die typisch zijn voor de Brière is Kerhinet heel sfeervol! Het dorpje werd volledig gerestaureerd als mooi voorbeeld van een traditioneel gehucht in het begin van de 20ste eeuw. Volg een van de twee routes door het dorpje. Je wandelt individueel rond en onderweg kom je diverse informatieborden tegen. Je leert over de chaumières, wasplaatsen en de broodoven. Op de donderdagen in de zomer is in Kerhinet een gezellige markt met streekproducten.

Goed om te weten: Kerhinet is helemaal verkeersvrij. Voor een rondleiding met gids kun je terecht bij de informatiebalie van het bezoekerscentrum van de Brière, het Maison du Parc. Als je van deze idyllische sfeer houdt kan je ook kiezen voor een toer door het regionaal natuurpark Brière. Dan ga je van het ene naar het andere dorp.

Traditioneel: Musée de la Marine en bois du Brivet in Montoir-de-Bretagne

Dit eenvoudige museum wordt gerund door vrijwilligers. Het brengt de geschiedenis in beeld van de schippers van de Brière, de kustvaart en de scheepsbouwers van de gemeente Montoir, van de 16e tot het einde van de 19e eeuw.

Kasteel van Ranrouët

Laat je verrassen door de ruïnes van het Kasteel van Ranrouët in Herbignac, in het noordelijke deel van het natuurpark Brière. In de 12e eeuw begon men met de bouw op deze strategische locatie, langs de route van Guérande naar La Roche Bernard. Het fort diende als controlepost voor de toegang naar het schiereiland van Guérande. Leuk om te weten: jonge kinderen krijgen een spelletjesboekje (vanaf 4 jaar) voor een ludiek bezoek.

De natuur in de Brière

Meer lezen