Verken het Groene Venetië!

Marais Poitevin - Het groene Venetië - Vendée, Pays de la Loire - Frankrijk

Découverte de l'abbaye de Maillezais
Promenade en barque depuis Maillezais
Marais Poitevin

Verwen jezelf met een boottocht door het labyrint van kanalen, bassins en beekjes in het Marais Poitevin. Dit moerasgebied is de 2e grootste drassige zone van Frankrijk. Een gedeelte sterkt zich uit in de Vendée. Een unieke gelegenheid om deze magische plek te ontdekken: het Groene Venetië.

Marais Poitevin, doolhof van waterlopen

De dagelijkse sleur vergeet je snel als je slechts vogels hoort fluiten en eenden glijden over het groene water. Boven je bootje vormen bomen een tunnel van vegetatie, nieuwsgierige koeien houden je in de gaten… De wirwar van kanalen in het moeras laten zich het beste verkennen aan boord van een platbodem, een vlak traditioneel vaartuig. Het is de mooiste manier om te genieten van de bijzondere sfeer en rust op deze plek die de mens heeft vormgegeven. Je kan kiezen voor zelf roeien en individueel eropuit gaan. Een andere optie is varen onder leiding van een schipper die het zware werk voor je doet. Met een lange dikke stok (vaarboom) bestuurt hij de boot en duwt hij hem vakkundig voort door de kanalen.

Peddel door het Venise Verte met een boot, kano of stand up paddle…

Het avontuur begint bij een twaalftal aanlegsteigers in de Vendée, in Damvix, Maillé, Le Mazeau, Maillezais, Saint-Pierre-le-Vieux… Sommige watersportcentra bieden een alternatief voor een boot. Wil je eens wat anders? Huur een kano, waterfiets of een stand up paddle, ook SUP genoemd (nu heel hip). Als je liever aan wal blijft, kan je het Venise Verte verkennen via de paden die kriskras door het gebied lopen. Wordt het wandelen, fietsen of paardrijden?

Natuur en erfgoed vol mooie pareltjes

Eenmaal weer vaste voet aan wal, kunnen natuurliefhebbers het biologische reservaat van het eiland Charrouin verkennen en de natuurgebieden in Nalliers en Mouzeuil-Saint-Martin die zich uitstrekken over 140 hectare. Even verder kan je naar Saint-Denis-du-Payré, een echt vogelparadijs. Observeer onze gevederde vrienden met een verrekijker. Niet te missen, is het Maison du Maître de Digues in Chaillé-les-Marais, dat de drooglegging van een deel van het moeras in beeld brengt. Ook Domus Populus is een bezoek waard. Dit bijzondere Huis van de Populier vertelt je alles over de boom. Het werd in 2016 geopend in Maillezais. Als je hier toch bent, ga dan even naar de ruïnes van de kolossale abdij die vroeger boven het Groene Venetië uittorende. Ook op het vasteland is genoeg te zien!

Meer lezen

EMBARCADERE DE L'ABBAYE

L'Embarcadère de l'Abbaye ligt in het hart van de geklasseerde site Marais Poitevin, een uitnodiging om een land van water en groe
Meer informatie gebruiksaanwijzing

RESERVE DES HUTTES

Ontdek in het Maison de la Réserve een interactieve ruimte gewijd aan het Marais des Huttes:
Meer informatie gebruiksaanwijzing