Pornic: vijf niet te missen wandelroutes

Circuit les Pêcheries - Pornic
Circuit les Pêcheries - Pornic
Circuit de la Pointe Saint-Gildas - La Roche Percée
Circuit de la Pointe Saint-Gildas
Circuit Les Sources et Menhirs - St Michel-Chef-Chef
Circuit Les Sources et Menhirs - St Michel-Chef-Chef

Zin in een verkwikkende wandeling door bijzondere gebieden? Destination Pornic (het Office de Tourisme) biedt meer dan dertig gemarkeerde wandelroutes aan met een verscheidenheid aan sfeer en landschappen. Tussen land en zee, langs moerasgebieden en door de bossen beleef je veel wandelplezier in Pornic en omgeving, in het departement Loire Atlantique. Wil je meer weten over de geschiedenis, het erfgoed, en de flora en fauna van het Pays de Retz, kies dan voor een van de rondleidingen.

Route van de vissershuisjes in Pornic

Deze wandeling begint bij de tuin van Gourmalon, tegenover de haven van Pornic. De bron van Malmy, de kapel en de mooie 19e-eeuwse huizen dragen bij aan de charme van deze route die door de natuur en langs villa's en vissershutjes leidt. Tegenover de oude haven heb je een adembenemend uitzicht op de hooggelegen stad, de kerk en het kasteel van Pornic. Vervolg je tocht langs de zee via het kustpad (GR ® 8).

De houten vissershuisjes op hoge palen zien er heel leuk uit. Met een beetje geluk krijg je de gelegenheid om van dichtbij te zien hoe men hier vist met een groot vierkant net (carrelet), een typische vistechniek van deze Côte de Jade.

11 km – 2.45 uur te voet

Circuit van La Pointe Saint-Gildas

Préfailles is een gezinsvriendelijke kleine badplaats met een aangenaam wandelpad dat langs de kust loopt en naar kleine strandjes, kreekjes, kliffen en zeegrotten leidt. Tijdens deze kustwandeling kom je enkele prachtige villa's tegen.

Pointe Saint-Gildas maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van de Atlantic Wall. Verschillende bunkers getuigen van dit militaire verleden. Een mooie plek om alleen, met je gezin of met vrienden te wandelen. Goed om weten: ter hoogte van de Pointe (landpunt) is een wandelpad van 2 km aangelegd dat geschikt is voor alle leeftijden. Zo kan iedereen genieten van dit prachtige gebied en de gezonde zeelucht opsnuiven!

7,2 km – 1.45 uur te voet

Route La Pierre Tremblante

Tijdens deze tocht tussen Nantes en de Atlantische kust maak je kennis met het historische en natuurlijke erfgoed van de gemeente Cheix-en-Retz. De route voert naar de Pierre Tremblante (Bevende Steen) door een rustig gebied van de Atlantische Loirestreek. Een van de legenden over deze mysterieuze rots vertelt dat hij trilt als je er op een bepaald punt op klimt. Dit circuit van 11 km kan te voet of met de fiets worden afgelegd. Houd je camera bij de hand. Aan de rand van de moerasgebieden en aan de oevers van de Acheneau kun je mooie plaatjes schieten van de plaatselijke fauna (reigers, beverratten, ibissen, kikkers en eenden).

11,2 km – 2.45 uur te voet en 1 uur op de fiets

Le grand chemin: circuit in Rouans

Deze route leidt langs moerasgebieden en rivieren (Acheneau, Tenu en Blanche). Je komt ook langs het Buzay-kanaal dat in de 18e eeuw werd gegraven om de scheepvaart te vergemakkelijken tussen de Loire en het meer van Grand Lieu. Dit traject van ongeveer twintig kilometer kan te voet, met de fiets of te paard worden afgelegd. Zo kun je het gebied op verschillende manieren en meerdere keren verkennen. Het traject is heel gevarieerd en voert over plattelandsweggetjes, door gehuchten en vervolgens over paden aan de rand van drassige gebieden... Prachtige route voor liefhebbers van de natuur en een landelijke sfeer!

Leuk weetje: de tocht start in het centrum van Rouans, in de Loire-Atlantique. In dit dorpje werd de beroemde film "Le Grand Chemin" van Jean-Loup Hubert opgenomen.

21,4 km – 5.15 uur te voet, 1.45 uur op de fiets, 3 uur te paard

Route langs bronnen en menhirs in Saint-Michel

De mooie zandstranden, de leistenen kliffen en de nabijheid van het bos van La Pierre Attelée maken van Saint-Michel-Chef-Chef een echte familiebadplaats. Ook watersportliefhebbers weten deze plek te vinden. Langs de route zijn mooie molens te zien waarvan de wieken helaas aan het begin van de 20e eeuw zijn verdwenen. In het stadscentrum hangt de heerlijke geur van koekjes, de bekende “galettes”. Ze worden gemaakt in de beroemde Biscuiterie Saint-Michel die in 1905 werd opgericht. Als je hier bent mag je een bezoek aan deze gerenommeerde koekjesbakkerij niet overslaan!

Niet veel verder ligt het Etang des Gâtineaux. Het 48 hectare grote meer is uitnodigend voor enkele ontspannende uren en mooie wandelingen. Ook hengelaars komen hier graag, want het water is visrijk.

7,9 km – 2 uur te voet, 40 minuten op de fiets

Pornic en omgeving in de Atlantische Loirestreek is bij uitstek een wandelbestemming. Vergeet dus niet je wandelschoenen mee te nemen! !