De verborgen schatten van Pornic!

Pêcherie sur la plage de la Boutinardière - Pornic
Les ateliers de la Faïencerie de Pornic
Les ateliers de la Faïencerie de Pornic
Tumulus des Mousseaux - Pornic
Pornic, le port

Naast haar stranden, haven en kasteel heeft Pornic vakantiegangers nog veel leuks te bieden. Zo kan je bijvoorbeeld een kleine kaasmakerij bezoeken die bekend is tot ver over de Franse landsgrenzen. Verwonder je over een megalitisch monument of verken een vissershut!

1/ Bezoek een visplatform met hut

Misschien heb je ze al eens gezien langs de Côte de Jade. Ze staan op hoge poten. Dit zijn de traditionele ‘pecheries’: houten hutjes op palen, voorzien van een kruisnet. Het grote vierkante visnet wordt in het water neergelaten en met een zwengel weer opgehaald. Het Office de Tourisme, VVV-kantoor, geeft graag tips voor een bezoek aan deze fotogenieke optrekjes. Tijdens de Erfgoeddagen of Open Monumentendagen kan je ze bezoeken. De rest van het jaar zijn ze vanaf het douanepad te bekijken!

2/ De heerlijke Curé Nantais!

Kan je je voorstellen dat het recept voor het maken van deze kaas onveranderd is gebleven sinds 1880? In die tijd hebben een boer en een priester de lekkernij ontwikkeld. De kaas is heel zacht en heeft een lichte rooksmaak! Hij wordt geëxporteerd naar Denemarken en verre oorden, tot Japan. In de fabriek van Pornic kan je getuige zijn van de bereiding. Ook leer je dat elke kaas tijdens de vier maanden durende rijping meerdere keren wordt ingewreven met zoutwater of met muscadet voor een overheerlijke variatie…

3/ Kijkje in de keuken van de aardewerkateliers

De Bretonse aardewerkkommen die versierd zijn met een voornaam… Wie kent ze niet? Maar je weet wellicht niet dat dit icoon het daglicht ziet in de Faïencerie van Pornic. Ze worden al vanaf de jaren vijftig uitgevoerd naar alle uithoeken van de wereld. Elke bol wordt met de hand beschilderd in de werkplaatsen die het hele jaar open zijn voor bezoek. Je kan zelfs ter plaatse je eigen persoonlijke model laten maken!

4/ Ontdek de rebelse kapel

Gourmalon is een prachtige wijk met veel weelderige villa’s, tegenover het kasteel. Ga er wandelen en neem de tijd om de gelijknamige kleine kapel te bekijken. Haar geschiedenis is bijzonder. In het begin van de 19e eeuw hebben de bewoners van dit gedeelte van Pornic besloten hier een vereringsplek te bouwen. De dorpskerk was moeilijk te bereiken, want er was namelijk geen brug ernaartoe. Jammer, maar de parochie weigerde een priester te benoemen. Men moest dus beroep doen op Rome voor bemiddeling! De rebelse kapel won uiteindelijk!

5/ Bezichtig een megalitisch monument

Op 600 meter ten noorden van de Plage de la Noëveillard staat de trotse Tumulus des Mousseaux op een heuvel. Het is een imposante structuur, gebouwd rond 3500 voor Christus. Dit grafmonument was in die tijd onderdeel van een grote necropolis oftewel begraafplaats. Het is een belangrijk stuk erfgoed en getuige van het leven in het neolithicum.