Les Gauletteries, een verrassend wijndomein!

Vin des Jasnières du Domaine des Gauletteries

Op wijnavontuur in de Sarthe! In Ruillé-sur-Loir kan je op ontdekking gaan in het bijzondere Domaine des Gauletteries. De exquise appellations jasnières en coteaux-du-loir worden hier met veel passie gemaakt. Ze verdienen echt meer bekendheid en hebben voor de bezoeker enkele verrassingen in petto…

Kenners uit de hele wereld prijzen deze wijnen

Hoe kon deze wijn uiteindelijk op de tafel van het Elysée en bij een Thais restaurant belanden? Raynald Lelais leidt het Domaine des Gauletteries, samen met zijn vrouw Francine en dochter Claire. Hij kan het niet verklaren. “Wat ik wel weet, is dat een groot aantal kenners uit heel Frankrijk ons bezoeken, maar ook uit India, Japan en Estland”. Waarom willen ze deze wijn zo graag? De appellation jasnières rijpt hier goed in de fles, in de wijnkelders die zijn uitgegraven in het tufsteen. Dezekalksteen zit ook in de grond waar de wijnstokken prima op gedijen.

Mooie zuren die verzachten met de tijd

Vanaf 1937 werd hij erkend als AOC. Daarna, in de jaren 60-70, is de jasnières toch in de vergetelheid geraakt, ten voordele van de vee- en graanteelt. Sinds de jaren 80 heeft de wijn zijn glans teruggekregen. Deze veranderende wijn afficheert zich als volgt: de eerste zes maanden is hij een beetje zuur, met tonen van citroen en grapefruit, daarna neigt hij meer naar ananas en dan wordt hij voller; krijgt hij de smaak van acacia, karamel, amandel of abrikoos. Het huis produceert ook een verrukkelijke coteaux-du-loir met een aroma van kruiden en peper, dat soms zelfs neigt naar kruidnagel.

Een ondergronds museum!

Het Domaine des Gauletteries heet nieuwsgierige bezoekers van harte welkom. Je kan de  parels van het huis proeven in een kelder die daarvoor speciaal is ingericht, uitgegraven in het tufsteen. Je krijgt ook een rondleiding door de wijnkelders. Wil je je nog wat meer verdiepen in vinologie, ga dan zeker naar het merkwaardige Museum van Bacchus. Het is genesteld in een ondergrondse galerij en ingericht in de jaren 30, tijdens de hoogtijdagen van het wijnbedrijf. De sfeer is bijzonder, je ziet stoelen die zijn uitgehouwen in de rotsen, een vreemd beeld van de wijngod, een wirwar van flessen, fonteinen, graffiti uit 1890… Echt apart is dit domein !