Initiatives Cœur Tanguy De Lamotte - Vendée Globe 2016

Zeilwedstrijd Vendée Globe van A tot Z!

Maak kennis met de geschiedenis van de Vendée Globe via dit ABC. De unieke zeilrace rond de wereld begint en eindigt elke vier jaar in Les Sables-d’Olonne. De deelnemers moeten de tocht in hun eentje volbrengen, zonder enige hulp en zonder ergens aan te meren.

A van… Aanvang: het grote avontuur van de Vendée Globe is in 1989/1990 begonnen. Titouan Lamazou volbrengt deze editie in 109 dagen, 8 uur en 48 minuten. Hij werd als held binnengehaald op de Champs Elysées, samen met Loïc Peyron die als tweede eindigde.

B van… Boten: de zeilschepen van de deelnemers zijn 60 voet lang. Het zijn echte zeemonsters vol technologie, die regelmatig snelheden halen van 20 knopen (37 km/uur). Het publiek kan ze vanaf de steiger bekijken, midden in het dorp van de Vendée Globe. Soms kan je zelfs een boot bezoeken en praten met een skipper!

D van… Dubbel: één zeiler heeft twee keer de competitie gewonnen. Michel Desjoyeaux won de zeilwedstrijd in 2000/2001 en 2008/2009.

H van… Heldhaftig: een van de meest vreemde anekdotes is die van Bertrand Le Broc. Tijdens de Vendée Globe 1992/1993 heeft hij met een spiegeltje zelf zijn tong gehecht. Via de telex volgde hij de aanwijzingen van een dokter op het vasteland.

I van… Indrukwekkend: het absolute snelheidsrecord staat op naam van François Gabart, winnaar in 2012/2013. In 78 dagen, 2 uur en 16 minuten voltooide hij de reis! Hij was maar drie uur eerder binnen dan zijn achtervolger Armel Le Cléac’h. Nog nooit eerder gebeurd! Deze twee mannen waren de eerste die onder de mythische grens van 80 dagen bleven.

K van… Kandidaten: de eerste race, in 1989/1990, telde 13 deelnemers. In 2016/2017 waren dat er drie keer zoveel.

Ambiance sur les pontons - Photo V.CURUTCHET-DPPI-VENDEE-GLOBE
Initiatives Coeur, skipper Tanguy De Lamotte - Départ Edition 2016  - Photo Remi Blomme

L van… Lotsverbondenheid: in 2008/2009 leed Jean Le Cam schipbreuk bij Kaap Hoorn en bevond hij zich in een kritieke situatie. Vincent Riou besloot zijn eigen race te staken en zijn vriend te helpen. Jean hield zich vast aan de romp die bij elke golf onderwater ging. Uiteindelijk kon hij het touw grijpen dat zijn held hem had toegeworpen. De twee mannen werden beide symbolisch als 3e geklasseerd door de jury.

M van… Meeslepend: de zeilers maken een echte reis om de wereld. De lengte van de Vendée Globe is 21.638 zeemijlen (iets meer dan 40.000 km), net als de omtrek van de aarde. De meeste deelnemers leggen door de vele valkuilen echter meer af dan 28.000 zeemijlen, ongeveer 52.000 km.

P van… Plaats van vertrek: tijdens de drie weken voor aanvang van de wedstrijd ontvangt het dorp van de Vendée Globe bijna 1,5 miljoen bezoekers! Je kunt er een duik nemen in de geschiedenis van de wedstrijd, kennismaken met de wereld van de langeafstandsrace, deelnemen aan animatie, de omgeving verkennen en langs de honderden stands van exposanten lopen.

R van… Riskant: de Vendée Globe is een loodzware beproeving, dermate moeilijk dat het aantal gestarte zeilers in 2016/2017 bij aankomst geslonken was van 138 naar 71… Bijna de helft heeft afgehaakt!

S van… Snel: in 2004 krijgt Roland Jourdain het voor elkaar om in één dag 439 zeemijlen te varen, oftewel 800 kilometer!

U van… Uitstraling: op het moment van het grote vertrek van de tocht en bij aankomst van de zeelieden hangt een feestelijke sfeer in de badplaats Les Sables-d’Olonne. Zeilliefhebbers en andere nieuwsgierigen uit alle windstreken van Frankrijk, maar ook uit het buitenland, komen samen bij de haven. Ze willen allemaal zo dicht mogelijk bij de dappere zeilers en hun indrukwekkende boten komen!

V van… Vrouwen: de twee eerste vrouwen die aan de mythische wedstrijd deelnamen, zijn Isabelle Autissier en Catherine Chabaud. Dat was in 1996/1997. Chabaud was de eerste zeilster die solo, en zonder aanmeren, de reis rond de wereld volbracht. In totaal hebben tot nu toe zeven vrouwen deelgenomen. Ellen MacArthur behaalde de beste plaats: ze werd tweede in 2001/2002.

Z van… Zero hulp: tijdens de meer dan twee maanden durende non-stop zeilrace mogen de skippers geen enkele hulp van buitenaf krijgen. Dat zorgt soms voor hachelijke avonturen. In 2000/2001 beleefde Yves Parlier iets ongelooflijks! Een paar weken lang voer hij zonder tuig, nadat zijn mast was gebroken!