La Nuit des Chimères, betoverend lichtspektakel

Engelen en demonen passeren de revue – Chevet van Kathedraal Saint-Julien

Projecties op de hoge muren van dit architectonisch juweel, een de grootste kathedralen van Frankrijk! Verschillende beelden laten een monumentaal bos ontkiemen, engelen overvliegen, een gigantisch glas-in-lood-raam verschijnen en transformeren de kathedraal tot een immens schip.

(duur van de voorstelling: 15 minuten)

De geboorte van schimmen – Trap van de fontein

Place des Jacobins ligt dicht bij de koorafsluiting van de kathedraal. Bij de fontein op het plein speelt dit spektakel zich af. Kijk hoe de figuren op de balustrade en traptreden tot leven komen en langzaam omhoog kruipen op de muren van het religieuze gebouw.

(duur van de voorstelling: 15 minuten)

Engelenconcert – Achtergevel van de kathedraal Saint-Julien

Engelen ontsnappen uit de gewelven van de kathedraal en verschijnen op de romaanse gevel. Ze bespelen middeleeuwse snaarorgels, fluiten en doedelzakken. De verbluffende creatie is geïnspireerd op de 14e-eeuwse plafondschilderingen in een van de kapellen van de kathedraal, die in de 19e eeuw werden ontdekt. De voorstelling laat 47 zingende en musicerende engelen zien.

(duur van de voorstelling: 10 minuten)

Koninklijke figuren – Hoofdportaal van de kathedraal Saint-Julien

De grote beelden die de koninklijke ingang van de kathedraal versieren, beginnen ineens te bewegen… Het schitterende beeldhouwwerk komt tot leven. Wat een sprekende gelaatsuitdrukkingen! Een toevallige passant heeft hier normaal gesproken geen oog voor.

(duur van de voorstelling: 5 minuten)

Verschijning van koningin Bérengère – Binnenplaats van het museum van koningin Bérengère

Geprojecteerd op een regengordijn, zie je het spookachtige silhouet van de Witte Dame! Ze verplaatst zich op de binnenplaats van het museum dat haar naam draagt… Het is koningin Bérengère, echtgenote van koning Richard Leeuwenhart. Ze verschijnt zoals ze te zien is op haar praalgraf in de abdij van Épau, aan de rand van Le Mans.

(duur van de voorstelling: 5 minuten)

Het banket – Tuin van het conservatorium

Het publiek neemt plaats op de binnenplaats van het conservatorium. Ze zijn getuige van een vreemd banket. Op tronen rond de tafel komen personages tot leven die ontboden zijn door koning Henry II. De virtuele gasten schuiven aan: Eleonora, Bérengère, Richard en Cassandra brengen zingend de legende van koning Arthur in beeld. Eenhoorns, troubadours, feeën en dappere ridders illustreren het verhaal.

(duur van de voorstelling: 70 minuten)

Labyrint van schimmen – Vestingmuur Pans-de-Gorron

Geniet van het fantastische fresco op de muur van Pans-de-Gorron. Een levendig tableau dat 180 meter lang is, in het historische centrum van Le Mans! Vreemde schepsels komen uit de grond, bouwen torens, graven tunnels en installeren raadselachtige figuren. Een stoet van muzikanten paradeert, twee vliegende wezens komen op je af… Wat is hier aan de hand?

(duur van de voorstelling: 20 minuten)

Maskers en draken – Muur Saint-Hilaire

Unieke vertoning op de Romeinse vestingmuur uit de 3e eeuw, tussen de torens Tour des Ardents en en Tour de Tucé. Er duiken monsters op, ruiters, dansers en gemaskerde reuzen! Elk op hun eigen manier brengen ze hommage aan mythen, dromen en legenden.

(duur van de voorstelling: 20 minuten)
1 / 8

Als je in juli of augustus in de buurt bent, mag je dit sprookjesachtige klank- en lichtspel niet missen! Maak een avondwandeling door de Cité Plantagenêt, het oude hart van Le Mans, en geniet van verbluffende projecties op historische gevels…

Overal zie je mensen stilstaan met open mond en grote ogen om te genieten van wat zich afspeelt! In de zomer is de Cité Plantagenêt van Le Mans elke avond één groot openluchttheater. In de historische oude binnenstad worden vakwerkhuizen, straatjes en monumenten verlicht met wervelende creaties. Diverse kleurrijke taferelen zijn op de gevels geprojecteerd. Bijzondere beelden begeleiden bezoekers tijdens de theatrale wandeling. Dit evenement is bovendien gratis! La Nuit des Chimères is een surrealistisch schouwspel met sinistere schimmen, prominente figuren uit de geschiedenis van Le Mans, magische straatlantaarns en nog veel meer…

Hieronder beschrijven we de acht scènes die door de dromenmakers van Skertzò zijn ontworpen. Van een engelenconcert op de kathedraal tot vreemde bouwers op de muren van Pans-de-Gorron en een wonderlijk banket op de binnenplaats van het conservatorium… Je staat versteld!