De beste plekken om naar het vuurwerk van 14 juli te kijken!

Feu d'artifice du 14 juillet à Nantes

In de grote steden van Les Pays de la Loire zijn er plekken van waaruit je het beste zicht hebt op het vuurwerk van 14 juli. Plekken waar het grote publiek niet komt. Maar dat blijft wel onder ons…

Maine-et-Loire

In Angers steekt men het vuurwerk af op de oevers van de Maine! Natuurlijk zijn de stenen bankjes op de Quai Tabarly snel bezet omdat je er op de eerste rang zit. Het is handiger om een plekje te vinden in het aangrenzende Parc Balzac. Of op het terras van het rustieke café Le Héron Carré waar je je dorst kunt lessen als je op tijd bent. Iets verder, bij het meer Lac de Maine, bevindt zich het Plateau de Grésillé waar je de massa kunt vermijden. In Cholet wordt het vuurwerk afgestoken op het Place du 8 mai 1945, dat dus zeer gewild is bij het publiek. Maar je kunt in het naastgelegen Parc de Moine nog een plekje vinden, bij café La Pergola bijvoorbeeld. Het voorplein van de kerk Saint-Pierre of de noordelijke wijken zijn iets verder weg, maar je kunt er de show goed zien. In Saumur vinden de feestelijkheden plaats op het plein van het eiland Millocheau. Het is de kunst om iets verder te lopen en te gaan staan bij het panorama van het kasteel of op de Quai Mayaud. Dat zijn plekken waar je een totaaloverzicht hebt van het evenement.

Mayenne

In Laval staan er massa’s mensen langs de rivier de Mayenne waar elk jaar weer een fantastische stroom licht uiteenspat. Als je het wat rustiger wilt, moet je iets naar boven op de trappen die naar het park Jardin de la Perrine leiden tot aan het oude centrum. In Mayenne wordt het vuurwerk afgestoken vanaf de gelijknamige rivier. Het publiek staat daar ter hoogte van de Quai de la République (een buurt die La Cale wordt genoemd) of op de brug Pont Notre-Dame. Het is mogelijk om het spektakel gedeeltelijk vanuit de oude stad te zien, maar er zijn niet heel veel goede plekjes. In Château-Gontier is een grote menigte niet echt een probleem omdat het evenement plaatsvindt in het Parc de l’Oisillière. En er wordt scherp toezicht gehouden zodat het niet te druk wordt. Je hoeft er niet op zoek te gaan naar een berg, want de stad heeft alleen maar kleine heuvels.

Sarthe

Het vuurwerk van Le Mans wordt afgestoken vanaf het eiland Île aux Planches. Dat trekt veel volk ter hoogte van de Boulevard Demorieux en de bruggen Pont de Fer en Pont des Tabacs, die de stad omsluiten. De Boulevard Lamartine ligt een beetje hellend en biedt een mooi uitzicht ondanks het groen. Je kunt er ook voor kiezen om naar de hoger gelegen wijken te gaan, zoals l’Université of de wijk Ardriers. In La Flèche vinden de feestelijkheden plaats bij het meer Lac de la Monnerie, waar het publiek op het strand staat of in de omliggende groene zones. Omdat de stad in een dal ligt is het mogelijk om op sommige plaatsen te kijken vanaf een helling. In Sablé-sur-Sarthe is het moeilijk om iets beters te vinden dan de Quai National en de brug Pont Grande-rue. De pijlen worden gelanceerd aan de voet van het kasteel. Maar er is toch een manier om in alle rust van de show te genieten. Neem deel aan het diner dat die avond wordt georganiseerd door de Croisières Saboliennes en je zit op de eerste rang.

Vendée

Het voordeel van het stadspark des Oudairies is dat er plaats is voor duizenden nieuwsgierigen. Het is ook de plek die La Roche-sur-Yon gekozen heeft voor de vuurwerkshow. Het is een groot terrein , iets buiten het centrum, met perkjes en grasvelden afgewisseld door struiken en kleine heuveltjes. De slimmeriken gaan daar natuurlijk op staan. Iets meer ambiance is er in Les Sables-d’Olonne waar de pijlen worden afgestoken vanaf de kleine pier aan het eind van de Remblai. Als het daar erg druk is en ook op de grote pier dan is er nog een hoger gelegen uitkijkpost bij de priorij Saint-Nicolas. In de wijk Quartier des Présidents kun je genieten van het spektakel ver van de drukte van het centrum. De stad Herbiers heeft zijn oog laten vallen op l’Etenduère, een groot terrein met sportvelden waar het goed vertoeven is. Je kunt altijd nog op de berg Mont des Alouettes gaan staan, maar het uitzicht is er niet optimaal!

Loire Atlantique

Verwacht een grote menigte in Nantes op de Quai de la Fosse en het Parc des Chantiers! De feestelijke explosie vindt plaats net boven de Loire, afgestoken vanaf het eiland Île Beaulieu. Je kunt op de heuvel Saint-Anne gaan staan, maar daar wordt ook een grote drukte verwacht. Het beste zicht heb je misschien wel bij het bevoorrechte Nid, een café op 144 meter hoogte in de toren Tour Bretagne. Door de hoogte kun je de voorstelling op een verrassende manier bijwonen. In Saint-Nazaire wordt er vanaf de pier vuurwerk afgestoken. Het publiek kan genieten van de kleurexplosies vanaf de zeedijk. Vanwege de 3 kilometer lange boulevards Wilson en Albert 1er hoef je niet bang te zijn op de tenen van je buurman te trappen. In La Baule wordt de show ook aan de zeekant gehouden. Voor een beetje rust kun je het beste iets verder weg gaan staan, richting Pornichet of Pouliguen. In deze laatste gemeente zijn er bij het Museum Bernard Boesch of de Cercle Nautique kleine paadjes aan zee, waar de toeschouwer zicht heeft op de hele baai. Leuk om te weten: Terre et Mer Croisières organiseert boottochtjes die weer een heel andere kijk op het evenement geven