Wijngebied van Nantes

Clisson et son paysage aux allures italiennes
Château et jardins de Goulaine
La Maison du Lac de Grand-Lieu - Bouaye
Point de vue sur St-Florent-le-Vieil depuis le village de La Meilleraie (Varades)
Le Lac de Grandlieu - Saint-Lumine-de-Coutais
Ile de Loire - l'île Neuve-Macrière, entre Oudon et Champtoceaux

Het wijngebied Vignoble de Nantes strekt zich uit van de Atlantische Oceaan tot aan de heuvels van Ancenis, ten oosten van Nantes. Het landschap is een gevarieerd palet van meren, kastelen, vergezichten, vissersdorpen, wijngaarden… Mooie halteplaatsen zijn ook de wijndomeinen. Wijnboeren heten je van harte welkom voor een kennismaking met hun bijzondere beroep en hun AOC-wijnen.

Het mysterieuze Lac de Grand-Lieu

Voor deze autotrip over de Routes des Vins trek je een hele dag uit. Vanaf Nantes leidt de route naar het Lac de Grand-Lieu. Talrijke legendes doen de ronde over het verleden van dit meer, wat het natuurgebied nog fascinerender maakt…

De route leidt rond het meer, van Saint-Aignan-de-Grand-Lieu via Saint-Lumine-du-Coutais. Een wijnhuis bezoeken is een aangename pauze. Proef de Muscadet-côtes-de-Grandlieu, een witte wijn met AOC-classificatie. Het circuit ‘Lac de Grand-Lieu’ belooft een mooie vakantiedag te midden van ongerepte natuur en met prachtige vergezichten. Het meer is een uniek beschermd natuurmonument en walhalla voor diverse vogelsoorten.

Bewonder de magnifieke uitzichten over op de Loire

Al toerend met de auto langs de indrukwekkende Loire word je getrakteerd op mooie vergezichten. Om daar volop van te genieten, kies je voor de rondrit ‘Panoramas de Loire’3. Wil je de Loire op het water beleven? Je kunt onderweg een kajak huren en tal van andere watersporten beoefenen. Van zo’n leuke activiteit krijg je trek. Op de oever vind je al snel een mooie picknickplek met panorama! Bij een van de wijndomeinen langs de route stap je naar binnen voor een proeverij van Muscadet-coteaux-de-la-Loire.

Steek de brug over naar de andere kant van de rivier. Je komt in het vissersdorpje La Meilleraie waar het heerlijk wandelen is langs de Loire. Einddoel van de tocht is het middeleeuwse kasteel van Oudon dat de geschiedenis in beeld brengt van de Loire door de eeuwen heen. Via deze rondrit ontdek je de Loire, haar vergezichten en bijzondere parels...

Eropuit in het wijngebied van Nantes

De route ‘Voyage dans le Vignoble de Nantes’ nodigt je uit om in twee dagen de rivier Sèvre Nantaise en haar wijngaarden met de auto te verkennen. Voor vertrek wandel je langs de Sèvre bij La Chaussée des Moines. Ga zitten op een bankje om te genieten van de rust en stilte op deze plek.

Als je de bewegwijzerde Routes des Vins blijft volgen kom je bij de haven van La Haye-Fouassière. Ideale halteplaats voor een lunch in de buitenlucht, met uitzicht op de rivier. Geen gevulde koelbox en picknickleed meegenomen? In de zomer staat hier een sympathieke foodtruck met heerlijke streekspecialiteiten. Om je vingers bij af te likken !

Volgende etappeplaats is Clisson, een beeldschoon middeleeuws stadje dat doet denken aan Toscane! De karakteristieke straatjes hebben veel charme. Proef de Italiaanse sfeer tijdens een wandeling of op een knus terras. Aan het einde van het traject mag een wijnproeverij van Muscadet-Sèvre-et-Maine niet ontbreken, gevolgd door een bezoek aan het Château van Goulaine. Een must voor koekjesliefhebbers, want het kasteel herbergt het Museum LU! Deze route is bij uitstek geschikt voor een verkenning van de Sèvre Nantaise en de topbezienswaardigheden in de omgeving van de rivier. In de zomer vinden langs het hele traject tal van activiteiten en evenementen plaats.