Saumur, ongewone musea!

Saumur en zijn ongewone musea - Steden en stedelijke toerisme

 Musee-du-Moteur-Saumur
Musee-de-la-Cavalerie-Saumur
 Musee-des-Blindes-Saumur
Musee-du-Champignon_Saumur

Waanzinnige geblindeerde voertuigen, een authentieke motor van de Ariane-raket, de uniformjas van generaal De Lattre de Tassigny, paddenstoelen uit alle hoeken van de wereld… Ga eropuit naar de musea van Saumur met verbazingwekkende collecties.

Museum van de motor

Dit museum is uniek in Frankrijk! Het is ondergebracht in een prachtig paviljoen van architect Baltard. Bewonder de indrukwekkende collectie, de prachtige parade van diverse types motoren. Enkele van de meest bijzondere stukken: de imposante Viking, ontworpen om de raket Ariane IV aan te drijven met een brandstofverbruik van 350 liter per seconde of het model van De Dion-Bouton uit 1897, een van de allereerste modellen van benzinemotoren. Een ander topstuk is een rariteit die wordt aangedreven door hete lucht, een mastodont die 23 ton zwaar is en 3,50 meter hoog. De dubbele turbo waarmee Jean-Pierre Jabouille zijn eerste overwinning behaalde in de F1 van Renault is ook heel speciaal.

Cavaleriemuseum

Een must voor de liefhebber! Deze plek brengt in grote vitrines de geschiedenis in beeld van de Franse Cavalerie, van de 15e eeuw tot nu. Veel historische militaire schatten kan je hier bekijken, zoals de jas en kepie van generaal De Lattre de Tassigny. Hij droeg deze tijdens de ondertekening van de Duitse capitulatie op 8 mei 1945 in Berlijn! Verder zie je het uniform van de generaal van het Eerste Keizerrijk die gediend heeft in Waterloo, een opmerkelijke collectie wapens uit de periode van de Restauratie en het toegetakelde harnas van kolonel De Lacarre, waarvan het hoofd werd afgerukt door een kanonkogel tijdens de Slag van Reischoffen.

Museum van gepantserde voertuigen

Het museum bevindt zich binnen de muren van een oude fabriek. Op maar liefst 17.000 m² zijn 800 tanks en gepantserde voertuigen uit 17 landen opgeslagen. Daarvan zijn 200 stuks te bekijken voor het grote publiek, waarvan ongeveer de helft nog in werking is. Een voorbeeld is de ontzagwekkende King Tiger van 70 ton, die gebruikt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook indrukwekkend zijn de twee tanks uit de Eerste Wereldoorlog, een FT17 uit Afghanistan, de huiveringwekkende pantserwagen Léonce Vieljeu die in 1944 gebouwd is door het verzet en de legendarische ‘koffer-auto’.

Paddenstoelenmuseum

Er is geen betere host voor dit museum dan een paddenstoelenkwekerij! Het ondergrondse parcours heeft verschillende gedeelten, waar de werkelijke productie te zien is. Een ruimte toont de ontginningstechnieken van tufsteen en het Laboratorium zet de makelij van mycelium en compost in de spotlights. In diverse holen kan je zien hoe champignons de Paris - de gewone witte champignons - worden gekweekt, maar ook paarse ridderzwammen, shiitakes, oesterzwammen en de bijzondere lakzwammen. In het Museum zie je honderden soorten. Op het terrein kan je het troglodietenhuis bezoeken. In deze grotwoning kan je de meest uiteenlopende leuke voorwerpen zien in de vorm van paddenstoelen!