Het verbazingwekkende Textielmuseum van Cholet

Musée du textile - Photo J.S Evrard
Musée du textile - Photo J.S Evrard
Musée du textile - Photo J.S Evrard
Mouchoir de Cholet - Photo J.S Evrard
Musée du textile - Photo J.S Evrard
Musée du textile - Photo J.S Evrard

Het Musée du Textile in Cholet is een heel ander museum dan je wellicht gewend bent. Het is gehuisvest in een voormalige wasserij en heeft een gelikte scenografie. Het industriële tijdperk van de stad herleeft hier. Je proeft de sfeer van vervlogen textieltijden.

De authentieke weefgetouwen van het Textielmuseum

In het midden van deze enorme ruimte, Crystal Palace genoemd, staan twee weefgetouwen uit het verre verleden, overgoten met een zee van licht via de glazen koepel… Een bezoek aan het Textielmuseum begint bij een kennismaking met de weefgetouwen, het ene handmatig, het andere machinaal. Deze werden tijdens de glorietijden in de 19e eeuw gebruikt. In de streek waren wel 12.000 van deze types. Niet minder dan 40.000 arbeiders werkten hiermee! Een specialist laat het publiek de werking van deze reuzenmachines zien. Hiermee werd linnen, hennep en katoen geweven.

Het dagelijks leven van de arbeiders in de wasserij

Dan kom je in de drogisterij, waar de ververs volgens wetenschappelijke recepten de kleuren voor de doeken ontwikkelden. Hier bereidde men ook de baden die voorafgaan aan het bleken. Je ziet grote vaten en weet nu wat er in werd opgeslagen… De verzorgde opstelling laat zien hoe zwaar het was voor de arbeiders om in de bedompte ruimte te zwoegen. Iets verder kan je in de Salle du Blanc een ongekende verzameling huishoudlinnen bewonderen. Dit bewijst dat de activiteiten op deze plek niet ophielden bij de beroemde zakdoek!

Cholet, hoofdstad van kindermode

De Salle de la Mode brengt het meer recente verleden in beeld. Halverwege de 20e eeuw verrezen veel nieuwe merken in de streek, waaronder Newman. Ook labels die zich nog steeds richten op kindermode, zoals Catimini, IKKS of Jean Bourget. Verlaat het Musée du Textile vooral niet voordat je het laatste weeftoestel hebt gezien, waarmee de mythische zakdoek van Cholet werd gemaakt! Dit is meteen het moment om te leren waar de rode kleur vandaan komt…