5 goede redenen voor een bezoek aan La Roche-sur-Yon

Wat te doen in La Roche-sur-Yon? 5 goede redenen - Urban Tourism

Les_Animaux_Place_Napoleon
Musee_du_chocolat
Haras-National
Espace-des-Records
Le_Chaos_du_Piquet

Vormgegeven door Napoleon, heeft La Roche-sur-Yon nog meer troeven dan deze prestigieuze komaf! Beleef 5 aparte ervaringen in dit bruisende stadje in de Vendée.

1) Mechanische dieren aansturen op het centrale plein

Een geniaal idee van de scenograaf en regisseur uit Nantes: François Delarozière! Een mechanische beestenboel verblijft in de bassins op het Place Napoléon. De zoölogische collectie bestaat uit een nijlpaard, krokodil, uil, nijlbaars, dromedaris en roze flamingo’s. Ze zijn verbonden met een bedieningspaneel waarmee het publiek elk deel van het dier kan laten bewegen. Je brengt ze tot leven en merkt het verschil (bijna) niet met de echte dieren… Kinderen zijn er dol op!

2) Het lekkere Chocolademuseum

Meester-chocolatier Patrick Gelencser, die tot de beste van Frankrijk behoort, heeft in La Roche-sur-Yon een museum ingericht dat de geschiedenis van cacao in beeld brengt, van zijn oorsprong van de Maya’s tot nu. Een smakelijk bezoek midden in zes werelden met veel multimedia-apparatuur, speelse animatie en proeverijen waar je blij van wordt. Aan het einde van de toer kan de bezoeker de chocolatiers aan het werk zien in het aangrenzende atelier. Njammie!

3) De Haras van de Vendée verkennen

>Opgericht in 1843, ontvangt de prestigieuze stoeterij nog altijd mensen en paarden te midden van een schitterend park van meer dan 4 hectare. Paardenkunsten staan hier hoog in het vaandel. Bezoekers kunnen demonstraties meemaken, de geheimen van de Haras ontdekken, in een paardenrijtuig klimmen, de stallen binnenlopen en kijken hoe er gewerkt wordt.

4) De wereld van records en reuzevoorwerpen

Aubigny ligt iets ten zuiden van La Roche-sur-Yon. Hier vind je een ongelooflijk museum dat je er aan herinnert dat de gemeente tussen 1983 en 1992 de ‘Wereldhoofdstad van de records’ was. Heel diverse records werden hier verbroken. Het begon allemaal met voorwerpen van gigantische afmetingen, zoals de sleutel van bijna 9 meter, de laars met maat 200 en de lepel van 2,40 meter!

5) Feeën en elfjes ontmoeten in de vallei van de Yon

De Yon doorkruist La Roche. Haar lieflijke vallei strekt zich uit ten zuiden van de stad tot aan de gemeente Le Tablier met het gehucht Le Chaos de Piquet. Georges Clémenceau kwam hier veel. Hij vergeleek de schilderachtige plek graag met Zwitsers landschap. Hier speelt de rivier met de stenen en granieten rotsen, soms rustig kabbelend en elders snelstromend. Hij baant zich een weg tussen ruïnes van molens en spinnerijen. Erosie heeft goed zichtbare holen gevormd. Een magische plek die legendes en waterfeeën oproept…!