2018, Grand Départ van de Tour de France

Le Grand Départ du Tour de France
Bois de la Chaise - île de Noirmoutier
Fontenay-le-Comte
Place Napoléon - La Roche-sur-Yon
Place Rougé - Cholet
Baie de La Baule

Voor de tiende keer in haar geschiedenis zal de Grote Ronde van Frankrijk zich afspelen op de wegen van de Loirestreek. Op 7 juli 2018 begint deze 105e editie van de Tour de France op het eiland Noirmoutier. In Pays de la Loire staan 4 etappes op het programma van het legendarische evenement met internationale bekendheid.

Etappe 1 - zaterdag 7 juli 2018

Noirmoutier > Fontenay-le-Comte (189 km)

De 105e editie van de Tour de France start op het eiland Noirmoutier. De renners rijden langs de Atlantische kust en volgen de richting van de fietsroute Vélodyssée. De openingsetappe langs de zee leidt door de familiebadplaatsen Saint-Jean-de-Monts, Saint-Gilles-Croix-de-Vie en Les Sables-d’Olonne. Na La Tranche-sur-Mer verlaten de wielrenners de kust en doorkruist het peloton het moerasgebied Marais Poitevin, voordat de coureurs de eindstreep bereiken in Fontenay-le-Comte. Dit Stadje van Kunst en Geschiedenis ontvangt de Tour voor het eerst in zijn geschiedenis.

Etappe 2 - zondag 8 juli 2018

Mouilleron-Saint-Germain > La Roche-sur-Yon (183 km)

Destijds heette het dorp Mouilleron-en-Pareds, voordat het in 2016 fuseerde met Saint-Germain-l’Aiguiller. Hier zijn de veroveraars Georges Clémenceau en generaal de Lattre de Tassigny geboren. Wedden dat deze startplaats van de 2e etappe van de Tour de renners moed zal geven voor de rit naar La Roche-sur-Yon. Voor aankomst staat een lange passage door het coulisselandschap van de Vendée op het programma.

Etappe 3 - maandag 9 juli 2018

Cholet (ploegentijdrit - 35 km)

Door de sportkrant L’Équipe al drie keer verkozen tot ‘Meest sportieve stad van Frankrijk’ (1972, 2007 en 2014), verdient Cholet het om deze atletische en prachtige uitdaging van het hoogste niveau te mogen verwelkomen. De ploegenrace, waarvan het vertrek en aankomst plaatsvinden in het centrum, maakt een lus rond Cholet en voert over de heuvelachtige wegen van de Mauges.

Etappe 4 - dinsdag 10 juli 2018

La Baule > Sarzeau (192 km)

In de bekende badplaats aan de Atlantische kust start de 4e etappe. La Baule is lid van de club van de mooiste baaien te wereld. Het 9 km lange zandstrand vormt het idyllische decor voor het startschot. Vanaf hier zet het peloton koers naar Guérande, nadat de coureurs het Regionaal Natuurpark Brière doorkruisen. In Derval verlaten de renners de streek Pays de la Loire, na hier 4 dagen op de fiets te hebben beleefd. Ze rijden naar Bretagne voor het vervolg van de Grote Tour met 17 resterende etappes… Een laatste rit op de 7e dag van de legendarische koers voert door de Mayenne en de Sarthe: een mooi afscheid van de regio Pays de la Loire.

De etappes van de Tour van 2018 en ideeën voor bezoeken : open de kaart !