Le Mans als filmset!

Tournage Jean de la Fontaine - Ville du Mans
Tournage Jean de la Fontaine - Ville du Mans

Dompel jezelf onder in het decor van grote films die zijn opgenomen in Le Mans. Vooral het historische hart van deze stad in de Sarthe werd dikwijls omgetoverd tot filmset, maar ook het mythische racecircuit. Een aantal beroemde acteurs speelden hier, zoals Steve McQueen, Leonardo Di Caprio en Al Pacino!

In de eeuwenoude Cité Plantagenêt duik je in de filmwereld

Je zit midden in een spannende filmscène… Een degenduel wordt uitgevochten, je hoort het geluid van musketierslaarzen… De geplaveide straatjes, vakwerkhuizen, stenen trappen en herenhuizen in de Cité Plantagenêt, het historische centrum van Le Mans, voeren je enkele eeuwen terug in de tijd. Al vele jaren is de verbluffende binnenstad het werkterrein van regisseurs en acteurs. Een bij uitstek geschikte locatie voor films waarin capes en zwaarden een grote rol bekleden. Hier draaide Jean-Paul Rappeneau in 1990 zijn Cyrano de Bergerac met Gérard Depardieu in de titelrol. In 1997 kroop Leonardo Di Caprio in de huid van The man in the iron mask. In datzelfde jaar koos ook Daniel Auteuil deze Cité Cénomane voor opnames van Le Bossu. Molière, van Laurent Tirard, vertolkt door Romain Duris, trok hier tien jaar later zijn beenkappen aan.

Toen Tavernier en Rohmer in het oude Le Mans draaiden…

Bertrand Tavernier heeft als cast Jean Rochefort, Philippe Noiret, Jean-Pierre Marielle, Gérard Jugnot en Nicole Garcia naar Le Vieux Mans gehaald voor Que la fête commence. In 1976 werd deze kaskraker bekroond met vier Césars. Ver van de Middeleeuwen en musketiers, speelt deze film zich af in de 18e eeuw. Hij werd deels gedraaid in de buurt van de Gallo-Romeinse ommuring. Niet ver daarvandaan ligt de Rue de l’Ecrevisse, die Eric Rohmer uitzocht als decor voor zijn film Le Beau Mariage. Hij brengt het sociale leven in beeld van een jonge inwoonster van Le Mans, in het begin van de jaren 80.

Het circuit van de 24 uur van Le Mans, ster van de filmwereld

Ook het legendarische circuit van de 24 uur van Le Mans is een geliefd filmterrein. De Amerikaanse acteur Steve McQueen speelde hier in Le Mans. De film kwam uit in 1971 en is de belangrijkste van zijn carrière. Vijf jaar later gaf regisseur Sydney Pollack de titelrol van racepiloot Bobby Deerfield aan Al Pacino. In 2003 koos Luc Besson het circuit als locatie voor de bijzondere avonturen van de beroemde stripheld Michel Vaillant. Houd ook jouw camera in de aanslag!