Waar vind je de mooiste panorama’s van de streek?

Le Thoureil (49) - Een vriendelijk oog op de Loire

Het lot van Thoureil, voormalig bolwerk van Nederlandse wijnhandelaren en binnenschippers, is gevormd door de Loire. Het Petite Cité de Caractère doet de streek eer aan vanwege de verschillende hooggelegen plekken die uitkijken op de ongerepte rivier. Vanaf de kade van Richebourg neem je de gelijknamige weg - Cale de Richebourg - tot aan het uiterste puntje. Je kunt er ook voor kiezen om iets daarvoor de weg naar rechts te nemen. Daar volg je de Chemin de crue en stop je bij de overblijfselen van de oude observatiepost Tour de Galles of bij de terrassen van het landhuis Manoir des Hollandais.

La Loire à Vélo - Le Thoureil

Oudon (44) - Op het dak van de donjon

Het middeleeuwse kasteel van Oudon is eind 14e eeuw gebouwd. Je kunt er genieten van schitterende decors, lichtspel en films wanneer je de toren beklimt. Ze tonen het leven aan de oevers van de Loire van de Middeleeuwen tot nu. Op de top geeft het dakterras een geweldig uitzicht op de rivier, eilanden en omliggende heuvels. Sommigen beweren dat je bij helder weer zelfs de beroemde Tour Bretagne in Nantes kunt zien!

Lever du jour sur la Loire

Les Herbiers (85) - De heuvel met de molens

De Mont des Alouettes is 232 meter hoog en wordt vaak de poort naar de Vendée genoemd. De berg is hét herkenningspunt in het omliggende landschap. De plek herbergde vroeger wel acht molens, waarvan de eerste in de 16e eeuw werd gebouwd. De drie molens die bewaard zijn gebleven zijn uitgeroepen tot historische monumenten. Eén ervan is nog in werking en te bezichtigen onder leiding van een molenaar. Een herdenkingskapel in de buurt herinnert eraan dat de plek tevens het decor was van de Opstand van de Vendée.

Le Mont des Alouettes - Les Herbiers

Champtoceaux (49) - Hangende tuinen

Op de rotsachtige uitloper, verborgen achter de kerk van het dorp Champtoceaux, vind je op 70 meter hoogte de Tuinen van de Champalud. Ze bieden een adembenemend uitzicht op de Loire. Vanaf dit uitkijkpunt kan je de beroemde rotsen zien die het zand uit de rivier tegenhouden. Ook ontwaar je het eiland Neuve-Macrière en de vestingtoren van het middeleeuwse kasteel van Oudon. In de Tuinen van de Champalud is ook een picknickplek, speeltoestellen voor kinderen en een openluchtzwembad.

Les Alpes Mancelles (72 et 53) - Dronken van adembenemende hoogte

Door hun uitzonderlijke ligging vormen de Alpes Mancelles een reeks berglandschappen. De Mont Narbonne (217 meter hoog) en de Haut Fourché (203 m) doen dienst als natuurlijke uitkijkposten. Ze overheersen het heuvelachtige landschap met in de dalen de rivier Sarthe en het dorpje Saint-Léonard-des-Bois. Aan de kant van Mayenne is de Mont des Avaloirs (417 m) het hoogste punt van West-Frankrijk. De berg heeft een uitkijkpost van 18 meter hoog, van waaruit je het regionaal natuurpark Normandie-Maine kan zien liggen en de Alpes Mancelles. Bij goed weer zie je zelfs de Mont Saint-Michel!

Le belvédère du Mont des Avaloirs - Pré-en-Pail - Haute Mayenne - Les Alpes Mancelles côté Mayenne

Saint-Michel-Mont-Mercure (85) - Een hoge torenspits

Met de bouw van de hoogste gemeente in de Vendée, op 290 meter, was men nog niet tevreden. Saint-Michel-Mont-Mercure laat degene die er de moed voor heeft nog 42 meter hoger klimmen, via 199 traptreden die leiden tot aan de torenspits. Onder het schitterende standbeeld van aartsengel Michaël kan de bezoeker de weilanden en bremstruiken van zo’n hoogte letterlijk omarmen. Net als de andere heuvels met de typische natuurlijke afscheidingen waar de Vendée om bekendstaat.

Saint-Michel - Mont Mercure

Hambers (53) - Heilige heuvel

Het idyllische landschap van de Coëvrons is onterecht onbekend. De omgeving is prettig heuvelachtig, met in het midden de Montaigu. Een bult in het landschap van 291 meter hoog. Bij mooi weer kan je met behulp van een oriëntatietafel de zeven omringende torenspitsen zien en de heuvels van Pré-en-Pail. Daar staat, naast een oude hermitage, een kapel uit de 15e eeuw voor vroegere pelgrims op weg naar de Mont-Saint-Michel.

Paysage mayennais depuis la butte Le Montaigu (290 m) - Pays d'art et d'histoire des Coëvrons
1 / 7

Je kunt er niet omheen, zo adembenemend! De streek Pays de la Loire heeft verbazingwekkende vergezichten, verdeeld over vijf departementen. Op hoog niveau kijken ze uit op het platteland, de steden of de Loire.

Het zijn hooggelegen plekken die rust uitademen. Soms alleen bekend bij degenen die durven te klimmen om te genieten van een nieuw uitzicht. Bijvoorbeeld de hangende tuinen van Champtoceaux, de hoge torenspits van Saint-Michel-Mont-Mercure, de verborgen uitkijktorens in de Alpes Mancelles of de verbazingwekkende vestingtoren van Oudon, waar je een uitstapje kunt maken langs de horizon vanaf de verschillende uitkijkposten… In beelden natuurlijk!