Langs de monding van de Loire!

LA MAISON DANS LA LOIRE de Jean-Luc Courcoult
VILLA CHEMINÉE de Tatzu Nishi
MISCONCEIVABLE d'Erwin Wurm
Les ANNEAUX de Daniel Buren & Patrick Bouchain
LUNAR TREE de Mrzyk & Moriceau
LE PENDULE de Roman Signer

Verken de 60 kilometer lange Loiremonding vanaf de oevers of op de rivier. Dit zeegat wordt een van de mooiste ter wereld genoemd. Het unieke landschap is een prachtig visitekaartje! Bijzonder erfgoed, natuurgebieden, industriële overblijfselen en nog veel meer verrassingen…

Per boot

De rondvaartboten van Marine et Loire navigeren van april tot oktober in de monding van de Loire. Verschillende arrangementen zijn mogelijk, waaronder bijvoorbeeld een tocht van Nantes naar Saint-Nazaire. Door de uitleg van de gids begrijp je veel meer van de fauna en flora, de dorpjes op de oevers en het industrieel erfgoed. Ook over de opmerkelijke kunstwerken van Estuaire wordt verteld. Eenmaal aangekomen in Saint-Nazaire bezoek je de haven en scheepswerven, om daarna terug te reizen met dezelfde boot, de trein of bus. Tijdens de opkomende vloed krijg je weer een heel ander beeld van de rivier!

Met de auto

Om van Nantes naar Saint-Nazaire te rijden, kan je de route via de noordkant van de monding kiezen of je vertrekt in Rezé en volgt de zuidelijke oever. Beide trajecten in één dag rijden, is het best. Tijdens de tocht zie je een aantal kunstwerken langs de monding: de reuzenklok in het vissersdorpje Trentemoult, het bijzondere uitkijkpunt ‘Jardin étoilé’ in Paimbœuf, het schoorsteenhuis ‘Villa Cheminée’ in Cordemais, de zeeslang in Saint-Brévin-les-Pins… Je komt langs bijzonder erfgoed en door mooie natuurgebieden, zoals de ongewone ‘Chapelle de Bethléem’ in Saint-Jean-de-Boiseau, het Maison du Port de Lavau, de moerassen van Audubon en de ‘Tour à Plomb’ in Couëron!

Op de fiets

De routes Vélodyssée en La Loire à Vélo komen samen in Nantes en leiden je langs de riviermonding naar de oceaan. Als je naar Saint-Brévin-les-Pins fietst, neem dan de tijd om de hedendaagse kunst langs het water te bekijken. In Nantes, de stad van de Hertogen van Bretagne, kom je verschillende creaties tegen, zoals de Ringen van Daniel Buren, de witte boom ‘Lunar Tree’ en het ‘Station Prouvé’. De fietsroute voert je verder langs prachtige plekken, door moerasachtig landschap, langs het Canal de La Martinière, door de dorpen Indre, Pellerin en Paimbœuf… Bij aankomst beleef je magische momenten op het lange zandstrand.