Pêche sur la Loire avec Mathieu Perraud - vue sur St-Florent-le-Vieil
La Loire vue du pont d'Oudon
Vue sur la Loire - Le Thoureil
Saumur

5 originele manieren om met een boot de Loire te ontdekken

Varen op de laatste ongerepte rivier van Europa in gezelschap van een visser, natuurgids of zelfs comedians? Voor een andere kijk op de Loire kies je een van deze ontspannende rondvaarten en vaarexcursies. Stap aan boord voor een unieke tocht van een uur, een halve dag of langer. Onderweg zijn aangename intermezzo’s voorzien, zoals een proeverij, bivak of optreden.

Vent d’Soulair – Varen met een visser

Gehuld in de ochtendnevel dobbert de kleine groep langzaam vooruit op de Loire… Een paar aalscholvers vliegen langs de boot en bevers laten zich vluchtig zien… Matthieu Perraud neemt elke zomer gasten mee die een dagje willen vissen. ’s Ochtends vroeg gooit hij zijn visnetten uit. Aan boord van zijn traditionele platbodem met hutje kan deze passievolle visser urenlang praten over de snoek, lamprei, snoekbaars… “De enorme meerval kan wel 2,5 meter lang kan worden”, vertelt hij enthousiast. Zijn favoriet blijft de elft, “Een zeevis die komt paaien in zoetwater en lijkt op een grote sardien van twee kilo.” De trotse jongeman vertegenwoordigt de tiende generatie van een vissersfamilie. “Er zijn maar een stuk of dertig beroepsvissers over op de Loire”, legt hij uit. Hij herinnert ons aan het feit dat in de 16e eeuw nog elke dag een honderdtal boten langs zijn familiedomein voeren in Saint-Florent-le-Vieil. De tocht duurt iets meer dan twee uur. Ondertussen praat de lokale visfanaat over zijn nachtelijke vispartijtjes op paling, de controlerende functie van zijn activiteit en de indrukwekkende niveauverschillen van de rivier, tot wel 9 meter tussen winter en zomer! Na afloop van deze unieke belevenis kunnen de deelnemers hun gevangen vis meenemen naar huis. Ook meer klassieke boottochten van 1,5 uur tot een halve dag zijn mogelijk.

Vent d'Soulair

A bord du Vent D'Soulair près de l'île Batailleuse - Saint Florent le Vieil © D. Drouet Point de vue sur St-Florent-le-Vieil depuis le village de La Meilleraie (Varades) © A. Lamoureux

Croisières Saumur Loire – Erfgoed bewonderen vanaf het water

“Kijk, het is betoverend! Het lijkt alsof het monument op een draaischijf staat!”. Op zijn platbodem beschrijft Bernard Henry het indrukwekkende kasteel van Montsoreau. Zijn gasten zijn een en al oor. Inderdaad! Vanaf het water ziet het gebouw eruit als een sprookjeskasteel dat een rondje lijkt te draaien om te tonen hoe mooi het is. Het chateau is het hoogtepunt van de leuke boottocht die deze liefhebber van het Loirelandschap organiseert. Elke zaterdag van mei tot augustus vertrekt hij om 11 uur uit Saumur. De gepassioneerde gids deelt verrekijkers uit en wijst de klokkentorens aan, het beeldhouwwerk van de huizen, de maneges van de cavalerieschool, de voetstukken van oude windmolens, de koepel van de koninklijke kapel van Notre-Dame-des-Ardilliers… De boot met de naam Coche d’Eau legt zo nodig aan in Villebernier, La Brèche of Gaure om wandelaars of fietsers mee te nemen. Na 1,5 uur gevaren te hebben gaan ze van boord in Montsoreau, een sfeervol dorp van lei- en tufsteen. “Ze kunnen als ze daar zin in hebben lunchen in een zaal van het kasteel en daarna het weelderige optrekje bezoeken”, zegt Bernard Henry. “Het huisvest nu een centrum van hedendaagse kunst dat de schatten van Philippe Méaille in de spotlights zet, een groot verzamelaar.” Daarna hebben de gasten de tijd om vrij rond te wandelen in de straten en steegjes van het met bloemen versierde dorpje. Aan het einde van de dag is het tijd om terug te keren naar de haven. Met een hoofd vol nieuwe herinneringen, waarvan je nog lang kunt nagenieten!

Croisières Saumur Loire

Château de Montsoreau © Franck Charel Bateau à passagers Le Saumur Loire - Saumur	© Jean-Sébastien Evrard

Rêves de Loire et d’ailleurs – Een avontuurlijke tocht in de natuur

Ongetwijfeld de beste manier om dicht bij de natuur te komen! Een nacht onder de sterren, warm ingepakt in je slaapzak, beschut door takken…. Alain Gillot biedt diverse boottochten aan, van een gecombineerd fiets- en vaarcircuit tot een borrel en diner bij zonsondergang. Ben je een echt buitenmens en hou je van kamperen te midden van de natuur? Dan is op pad gaan met Alain voor een bivak à la Robinson Crusoë echt iets voor jou. Je brengt de nacht door op een van de vele eilandjes in de Loire. “In de winter reis ik met mijn rugzak over de wereld om mensen te ontmoeten die op en langs rivieren wonen. De rest van het jaar ben ik hier in Thoureil om met groepen van 4 tot 6 personen te varen met mijn platbodem”, vertelt de natuurliefhebber. Tijdens de tocht legt de bemanning aan bij zandbanken om vogels te spotten. De reiger en de kleine zilverreiger vertoeven hier graag, maar ook trekvogels zoals de griel, tureluur of stern. “Kijk rechts, een visarend!” Het is indrukwekkend om te zien hoe deze roofvogel een duikvlucht maakt en een zeebarbeel met zijn klauwen vangt. Ook de flora is uniek. Het warkruid dat oorspronkelijk uit Marokko komt en zich vastgrijpt aan andere planten is hiervan een prachtig voorbeeld. Net als het zeepkruid, vroeger gebruikt als wasmiddel. Om deze natuurwonderen te zien kunnen de deelnemers roeien of de zeilen bijzetten. De ervaren schipper Alain geeft hierbij aanwijzingen. Met glinsterende ogen vertrekken de gasten huiswaarts, dolenthousiast over het bijzondere avontuur dat ze hebben beleefd!

Rêves de Loire et d'ailleurs

Le Thoureil © J. Damase Balbuzard pêcheur de retour de pêche en bord de Loire © L.M Préau

 

 

Loire en Scène – Entertainment op het water

“Ik kan jullie vertellen dat het al een paar keer is voorgekomen dat het publiek ging staan en danste op het water tijdens concertavonden!”, lacht Anne-Gaëlle Codet terwijl ze aan het roer staat van La Luce. De jonge vrouw vaart langs de mooie oevers van Champtoceaux en de Loire armoricaine, bij de grens van de Maine-et-Loire en Loire-Atlantique. In de maanden juli en augustus ziet ze haar boot veranderen in een drijvend podium. Aan boord werden al aperitiefconcerten georganiseerd en optredens van comedians en muzikanten. Gezellig vermaak tijdens een tocht van 1,5 uur! Naargelang het gekozen parcours kan je genieten van heel verschillend schitterend landschap, zoals het vissersdorp La Patache of Les Folies Siffait, een monumentale tuin gebouwd op de uitloper van een rots, via de weg niet toegankelijk voor publiek. Loire en Scène organiseert ook andere uitstapjes. Je kunt bijvoorbeeld de omgeving verkennen met een gids. Deze rondleiding van een uur wordt aangeboden van begin april tot eind september. “Dan laten we de unieke fauna en flora zien en we geven veel informatie erover. Onze gasten krijgen ook uitleg over de ruimtelijke ordening van de rivier. Vooral heel enthousiast is men over de bekende prachtige donjon van het kasteel van Oudon. De tentoonstelling in de toren brengt de geschiedenis van de Loire in beeld. Bezoek is mogelijk tijdens de hele periode dat we varen.” In de zomer staat op donderdagmorgen een uitstapje naar de markt van Ancenis op het programma. In het hoogseizoen organiseren ze ook cruises bij zonsondergang, met wijnproeverij. Stap aan boord!

Loire en scène

La Luce entre Oudon et Champtoceaux © D. Drouet Château et la Tour d'Oudon © Franck Charel

Terre d'estuaire – Een fotoworkshop als geen andere

“Let op het tegenlicht! Ik zal jullie tonen hoe je de sluitertijd kunt regelen. Je moet wat dichter bij het onderwerp komen… ”. Loirestua organiseert tal van cruises om het veelzijdige landschap van de Loiremonding te ontdekken. De gidsen hebben een unieke meerwaarde: ze zijn opgeleid tot fotograaf en leren de deelnemers de fijne kneepjes van de fotografie. Heb je een eenvoudige compactcamera, een semi-professionele spiegelreflexcamera of maak je foto’s met je smartphone? Gasten met alle types camera zijn van harte welkom! De begeleiders zijn van alle markten thuis en geven graag aanwijzingen om je foto’s te verfraaien. “Ik kan je verzekeren dat we onderweg veel mooie dingen tegenkomen. Je kunt een hele serie prachtige plaatjes schieten!”, vertelt de enthousiaste Yasmine Mamma die verantwoordelijk is voor dit project. Van eind mei tot eind september leidt de fotoroute van Paimbœuf, voormalige voorhaven van Nantes met kleurrijke huizen, naar Lavau-sur-Loire aan de overkant van de rivier. Hier trotseert de platbodem de stromingen moeiteloos en baant zich een weg door het fascinerende landschap van de moerasgebieden (hou er rekening mee dat je de route misschien in de andere richting volgt). De vinger op de afdrukknop… Aan de aandacht van de meest ijverige cursisten ontsnapt niets. Het riet wordt vastgelegd, een vuurtoren, de oevers… Ook twee verbazingwekkende hedendaagse kunstwerken van de openluchttentoonstelling Estuaire zijn geliefde onderwerpen: ‘Le Jardin Étoilé’ van Maruyama en ‘L’Observatoire’ van Kawamata. Na een boottocht van 45 minuten zet het dozijn passagiers voet aan wal om het dorp te verkennen waar we aanmeren. De fotoliefhebbers genieten een uur lang van de rondleiding met gids. Dan volgt een eetpauze, voor terugkeer naar de vertreksteiger. Smile… Cheese!

Terre d'estuaire

Loirestua

 

Zoek op de kaart hieronder alle acteurs van de Loire per boot :

Ontdek ook...

PROMENADE ERDRE ET LOIRE

Des promenades sur mesure toute l'année...
Meer informatie gebruiksaanwijzing