Specialiteiten om te drinken!

Specialiteiten om te drinken: Muscadet, Cointreau ... - Pays de la Loire

Cointreau - Photo J.S Evrard
Menthe Pastille Giffard
Muscadet - Photo A. Lamoureux-Vendée Expansion
Producteur cidre Ferme du Theil
Troussepinete - Liqueur La Troussepinete

Een fles uit Pays de la Loire ontkurken of opendraaien, is altijd een feest! Niet alleen bekende wijnen komen hiervandaan, ook buitengewone ciders, likeuren en brandewijnen! Een kleine greep uit de specialiteiten van elk departement.

Loire-Atlantique

Vergeet alle clichés over de muscadet! De wijngaarden rondom Nantes brengen de laatste jaren steeds betere wijnen voort. Het resultaat is een witte wijn met groene schijn en mooie bloemenaroma’s. Deze wijn staat ook op de kaart van het prestigieuze Noma in Kopenhagen, al enkele keren verkozen tot beste restaurant van de wereld. De gros-plant heeft een iets zure smaak, heerlijk bij schaaldieren. Als aperitief is Nantillais een aanrader, een drankje om te mengen in een cocktail, op basis van bijvoorbeeld rode vruchten, grapefruit of zelfs yuzu.

Maine et Loire

De Anjou is een grote producent van rosé, maar vooral van witte wijnen! Hier komen de volgende wijnen bijvoorbeeld vandaan: bonnezeaux, coteaux-du-layon, coteaux-de-l’aubance en quart-de-chaume. De droge witte wijn savennières heeft een bijzondere smaak. Als rode wijn is natuurlijk de zachte saumur-champigny een aanrader. Net buiten Saumur wordt heerlijke mousserende wijn gemaakt bij de bekende domeinen Ackerman, Veuve Amiot, Bouvet Ladubay, Gratien & Meyer… In Saint-Barthélemy-d’Anjou wordt de legendarische brandewijn op basis van sinaasappel geproduceerd: Cointreau. De muntlikeur Menthe Pastille Giffard en kersenlikeur Guignolet worden niet ver hiervandaan gemaakt.

Mayenne

In plaats van wijngaarden maken boomgaarden hier de dienst uit. Uit dit departement komt de eerbiedwaardige cider van de Maine! Voller dan die uit Normandië en minder zuur dan de cider uit Bretagne. Deze fruitige drank dient als basis voor het stoken van een brandewijn: de Fine du Maine. De smaak lijkt erg op die van calvados. Van ciderbrandewijn gemengd met appelmost wordt de likeur Pommeau du Maine gemaakt. De drank rijpt in eikenhouten vaten, voor een voller karakter.

Vendée

In de kleine wijngaarden van de Vendée werken gepassioneerde wijnbouwers, waaronder een aantal dat biologische wijnen produceert. Zoals bijvoorbeeld Thierry Michon, die de kleuren van zijn fiefs-vendéens hoog in het vaandel heeft staan. Hij exporteert zijn indrukwekkende wijn, die in de beste restaurants geserveerd wordt. Troussepinette is zowel een aperitief, als een digestief. Het is een plaatselijke specialiteit, gemaakt van rode wijn, brandewijn, suiker en jonge scheuten van de sleedoorn.

Sarthe

Hoewel geprezen door bekende Franse koks, geserveerd in het Elysée en geëxporteerd naar New York en Tokyo, blijft de jasnières onbekend in Frankrijk… De productie van deze droge en fruitige witte wijn is niet heel groot. Zijn broertje coteaux-du-loir is ook geen bekende wijn, maar hij is heerlijk door zijn minerale aroma’s. Als laatste willen wij zeker vermelden dat een aantal bedrijven uitstekende boerencider produceert. Gezondheid!