Restaurants aan de waterrand

Restaurants aan het water - Oceaan Loire - Atlantische kust, Pays de la Loire

Restaurant La Halte d'Entrammes
Restaurant La Halte d'Entrammes 2

Trakteer jezelf met een smaakvolle break aan het water! In de Mayenne, Loire-Atlantique, Vendée, Sarthe of Anjou kan je als fijnproever of lekkerbek heerlijk eten op idyllische locaties gelijk aan zee of een rivier…

La Cabane des cinq pineaux, Saint-Hilaire-de-Riez (85) - Strandhut voor smulpapen

Dit gezellige eetadres in een mooie baai wordt gerund door Anna en Salomé. Er wordt alleen gekookt met verse producten. Het dagmenu varieert naargelang de verse aanvoer van vis en vooral van zeevruchten en schelpdieren, die de twee vriendinnen rechtstreeks bemachtigen op de veiling. Een prachtig plekje om van mei tot september te smullen van een bord scheermessen of kort gebakken rode tonijn, gemarineerd op Thaise wijze. Een tip: kies voor een tafeltje op het terras met een ongelooflijk uitzicht op het Île d’Yeu. Je voelt je als God in Frankrijk als je hier van de zonsondergang geniet.

La Cabane des cinq pineaux

Le Season’s, La Baule (44) - Vertrouwd adres met de oceaan voor de deur

In het zand, aan het uiteinde van het grote strand van La Baule is dit een locatie die je niet zo snel zelf vindt! Terwijl je hier verrukkelijk eet, heb je een schitterend uitzicht op de Pointe de Penchâteau. Bij mooi weer neem je plaats op het grote houten terras. De menukaart werd samengesteld door Eric Guérin, sterrenchef van La Mare aux Oiseaux. Op de kaart staat wijting met burrata en zwarte tomaat Black Krim of lamszadel met knoflookcrème, vergezeld van zwarte risotto en tagliatelle van inktvis. Een rustige droomplek met alleen het geluid van de wind en de rollende golven…

Le Noé, Bouchemaine (49) - Knusse sfeer langs de Maine

Als je tocht door Bouchemaine leidt, een sfeervol stadje in de Anjou bij de samenvloeiing van de Maine en de Loire, is Noé het perfecte adres voor een eetpauze. Dit gemoedelijke restaurant ligt aan het water. Verrukkelijk zijn de gekonfijte varkenswangetjes. Ook de zachte zalm met een wijnsaus van coteaux-du-layon is niet te versmaden. Noé staat tevens bekend om zijn gefrituurde vis uit de Loire en het stoofpotje van wilde paling, gevangen door lokale vissers! Buiten is het ook heerlijk toeven aan de grote tonnen of houten tafels, met een bordje huisgemaakte tapas.

www.le-noe.com

La Halte d’Entrammes, Entrammes (53) - Tapas op de oever van de Mayenne!

Bij het haventje Reingeard kan je heel lekker eten bij La Halte d’Entrammes. Voor minder dan 15 euro voor lunch en diner proef je hier de Spaans georiënteerde keuken. Dominique, de sympathieke gastvrouw, verwent je graag met een plateau met rijke Iberische vleeswaren. Andere bekende specialiteiten van het huis zijn de typisch Spaanse gemarineerde mosselen, kip en kwartel of wilde gegrilde gamba’s met knoflook. De gemoedelijke eetgelegenheid is open van april tot oktober. Voor kinderen is er een kleine leeshoek.

Le Moulin des Quatre Saisons, La Flèche (72) - Prestigieuze keuken op een privé-eiland!

Als je komt aanrijden, voel je je meteen koning te rijk in dit betoverende decor. De oprijlaan is overdekt met pittoreske pergola’s van blauwe regen. Aan het einde kom je bij het stukje grond dat in de Loire lijkt te drijven. Het gastronomisch restaurant is gehuisvest in een voormalige leerlooierij. In de keuken zwaait Camille Constantin de scepter. Geheel terecht werd hem een Michelinster toegekend. Toch kan je hier nog heel betaalbaar smikkelen. Je hebt al een menu voor 31 euro, naast de exclusieve topmenu’s. Wil je echt eens uitpakken, bestel dan de langoestenstaarten en stukjes foie gras of het verrukkelijke Black Angus-vlees met een oosterse saus, zoete aardappelpuree en kafferlimoen.

www.camilleconstantin.com