Verken de eilanden op de fiets!

Port Joinville - Yeu - Photo N. Job-Heos Marine
Photo A. Lamoureux-Vendée Expansion
Port de la Meule - Yeu - Photo N. Job-Heos Marine
Bois de la Chaize - Noirmoutier
Port de la Meule - Yeu - Photo N. Job-Heos Marine

Actief bezig zijn en lekker uitwaaien? Stap op de fiets en ontdek de verschillende landschappen van de eilanden Noirmoutier en Yeu. Op deze twee parels van de Vendée zijn de zorgvuldig aangelegde fietsroutes leuk voor alle leeftijden.

Een fietstocht rond het eiland Yeu

Kaal landschap, een scherpe horizon, trotse dolmens… Een rondje om het eiland Yeu begin je in Port-Joinville, de ‘hoofdstad’ in het noorden. Eerst toer je langs de dynamische westkust met rotsen en baaitjes die doen denken aan Bretagne. Je bent vertrokken voor een tocht van 4 tot 5 uur, die je langs de landtong Pointe du But, de Grote Vuurtoren en het Vieux Château brengt. Dit kasteel inspireerde Hergé voor het Kuifje-stripboek De Zwarte Rotsen. Halverwege is het sfeervolle haventje Port de la Meule een heerlijke halteplaats. Bij de witte kapel Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle waan je je op de Griekse Cycladen! Je fietst langs de piepkleine haven Port des Vieilles en de Pointe des Corbeaux. Aan de oostkust kom je bij lange zandstranden die zo typerend zijn voor de Vendée.

Noirmoutier, een paradijs voor fietsers

Het eiland Noirmoutier is twee keer zo groot als Yeu en heeft 80 kilometer fietspaden. Drie mooie routes tonen elk een ander landschap. De eerste leidt door het noorden. Je start in het centrum van Noirmoutier-en-l’île. De 19 kilometer lange route voert je door het natuurreservaat van Müllembourg, het weelderige bos van La Chaise en vervolgens langs de stranden, richting L’Herbaudière met een sfeervolle jacht- en vissershaven. Via de moerassen in het binnenland fiets je terug!

Zoutpannen, droomstranden en de Passage du Gois

De tweede route laat een heel ander facet zien! Je doorkruist het midden van het eiland en komt langs de zoutpannen. Leuk zijn ook de typische dorpjes Épine en La Guérinière met molens en stranden. Het laatste traject loopt door het zuiden, waar de gemeente Barbâtre uitgestrekte stranden heeft. Houd een pauze bij de Passage du Gois, een verrassende weg die met vloed onderloopt en met eb de verbinding waarborgt met het vasteland. Meer fanatieke fietsers kunnen kiezen voor een tocht van dertig kilometer, van de ene naar de andere kant van het eiland. Stap op het zadel!

Meer lezen

PORT JOINVILLE

Op 50 m van het strand met directe toegang en op 300 m van de haven heten Eric, Hélène en Stéphane je welkom in hun islaise huis.
Meer informatie gebruiksaanwijzing