Schatten van fietsroute Vélodyssée

Schatten van fietsroute Vélodyssée - Fietstoerisme - Frankrijk, Pays de la Loire

Le canal de Nantes à Brest - Escale à Blain
Escale à Blain
SERPENT D’OCÉAN de Huang Yong Ping
Pêcheries de St-Michel-Chef-Chef
Ile de Noirmoutier - Bois de la Chaize
Les Sables-d'Olonne
La Tranche-sur-Mer et ses grandes plages
Port de L'Aiguillon-sur-Mer

Volg de Vélodyssée! Deze route van 1200 km is de langste Franse fietsroute, die Roscoff met Hendaye verbindt. De Vélodyssée voert ook door de Loire-Atlantique en Vendée! Hierbij een kleine greep uit de hoogtepunten van de 400 kilometer in Les Pays de la Loire.

Vélodyssée, via Nantes langs de Loiremonding…

Op de jaagpaden langs het beroemde Kanaal van Nantes naar Brest begint dit fietsavontuur. Je geniet van de leuke sluizen, authentieke dorpjes en haventjes… In Pays de la Loire start de Vélodyssée in Saint-Nicolas-de-Redon, op de grens met Bretagne. Het parcours loopt vervolgens naar de Erdre en rechtdoor naar Nantes. Na deze boeiende stad kom je aan in het sfeervolle vissersdorp Trentemoult met veel kleurrijke huizen. Vanaf hier fiets je langs de monding van de Loire naar Saint-Nazaire. Aparte kunstwerken verrassen je onderweg, zoals de ‘kromme’ boot in Pellerin, de ‘Villa Cheminée’ in Cordemais en de ‘Jardin étoilé’ in Paimbœuf!

Langs de Côte de Jade

Dan zet je koers naar Saint-Brévin en het zuiden van de regio. Je rijdt langs de Côte de Jade met kleine baaitjes, rotskusten, visplatforms, statige villa’s en sfeervolle badplaatsen. Aan de baai van Bourgneuf zijn Préfailles, Pornic of La Bernerie-en-Retz leuke halteplaatsen. Ineens zie je Bouin aan de horizon. Hier kom je in de Vendée. Bezoek de leuke Port du Bec, die de Chinese haven wordt genoemd, niet ver van de route langs Beauvoir-sur-Mer. Neem vervolgens de Passage du Gois, een weg van 4,5 kilometer die bij vloed door de zee wordt verzwolgen! De Gois verbindt het vasteland met het eiland Noirmoutier, waar je gezellige dorpjes met lage witte huisjes doorkruist en door prachtige natuur fietst.

De schoonheid van de Vendée

Dan heb je een rit van 18 kilometer voor de boeg, door het mooie bos tussen La Barre-de-Monts en Saint-Jean-de-Monts. Daarna fiets je langs Saint-Hilaire-de-Riez, met een oude visserswijk, en de levendige badplaats Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Je toert verder door Brétignolles-sur-Mer, de bijzondere wijngaarden van Brem-sur-mer en het indrukwekkend moerasgebied van Olonne. Een tocht met adembenemende uitzichten. De Vélodyssée leidt je vervolgens langs Les Sables d’Olonne, Talmont-Saint-Hilaire, Longeville en La Tranche-sur-Mer. Je bent er bijna… Oef! Je komt aan in het grensgebied met de Charente-Maritime, in de baai van Aiguillon! Een prachtig natuurgebied waar vogels graag neerstrijken. Wat een gevarieerde fietstocht!