De Sarthe op de fiets

Sougé-le-Ganelon, La Sarthe à vélo
Asnières-sur-Vègre, petite cité de caractère
Musée du Vélo à La Fresnaye-sur-Chédouet
Le château du Lude - Photo J. Damase
Le Mans et la cité Plantagenêt - Photo J. Damase
Abbaye de Solemes - Photo J. Damase
Vignoble de la Vallée du Loir - Photo J. Damase

Ga eropuit op de vele fietspaden van La Sarthe à vélo, een mooi vertakt netwerk van ruim 400 km fietsroutes. Ontdek het gevarieerde landschap van het departement! Een kleine greep uit de talrijke pittoreske trajecten.

Alençon – Mamers / 29 kilometer

De route begint in de Orne. Gelijk rijd je de Sarthe in, door het Regionaal Park Normandie Maine. Je doorkruist het bos van Perseigne. Stop even in Fresnaye-sur-Chédouet, bij het museum La Belle Échappée. Het brengt de geschiedenis in beeld van de fiets en wielerwedstrijden.

Saint-Léonard-des-Bois – Fresnay-sur-Sarthe / 15 kilometer

Vertrek vanuit Saint-Léonard-des-Bois, een dorpje aan het einde van een vallei. De rit voert je door de Alpes Mancelles, waar het voelt als in een berglandschap. Aan het einde van de tocht kom je in Fresnay-sur-Sarthe, een prachtig karakteristiek dorp op een rotspunt.

Noyen-sur-Sarthe – Sablé-sur-Sarthe / 26 kilometer

Heerlijk fietsen op het platteland van de Sarthe, door sfeervolle dorpjes, zoals Avoise en Asnières-sur-Vègre. Iets verder doemt de prachtige abdij van Solesmes op. De monniken zijn wereldberoemd om hun gregoriaanse gezangen. Als je tijd hebt, is een mis bijwonen heel bijzonder! Bij aankomst neem je een welverdiend biscuitje van Sablé-sur-Sarthe.

Le Mans - Le Grand-Lucé / 30 kilometer

In het centrum van Le Mans is een bezoekje aan de prachtige middeleeuwse ommuring van de Cité Plantagenêt een must, voordat je op de oever van de Huisne fietst naar de abdij van Épau. Een indrukwekkend monument, gebouwd in opdracht van Bérengère van Navarre, koningin van Engeland. Na het uitgestrekte natuurgebied Arche de la Nature, rijd je via coulisselandschap naar Le Grand-Lucé. Hier zie je een kasteel uit de 18e eeuw in een heel mooi park.

Le Lude – La Flèche / 20 kilometer

Ja kan niet op het zadel stappen zonder eerst een bezoek te brengen aan het imposante Château du Lude, waarvan de bouw zeven eeuwen geleden is begonnen. Volg dan de route Vallée du Loir à vélo, anders dan gebruikelijke trajecten: je fietst namelijk over een voormalige spoorlijn. Aangekomen in La Flèche is een bezoek aan de dierentuin zeker de moeite waard. De zoo is een van de 5 grootste van Frankrijk!

Ruillé-sur-Loir – Château-du-Loir / 25 kilometer

Deze rit staat in het teken van de druif. Je volgt de bewegwijzering van La Vallée du Loir à vélo. De fietsroute start in Ruillé-sur-Loir en slingert vervolgens door de wijngaarden van de verfijnde en heerlijke jasnières en coteaux-du-loir. Meer weten over deze wijnen? Stap van de fiets af en ga naar een wijndomein voor een ontmoeting met de gepassioneerde wijnbouwer. In dit gebied wissel je fietsen af met wijnproeverijen!