Lac de Grand-Lieu, vogelparadijs

Lac de Grand-Lieu, vogelparadijs - Pays de la Loire - Frankrijk

Lac de Grand Lieu au petit matin
Panorama sur le lac depuis l'ancien pavillon de chasse du parfumeur Guerlain
La Maison du Lac de Grand-Lieu offre une scénographie ludique

Een mooi doel voor een natuuruitstapje! Op vijftien kilometer van Nantes ligt het indrukwekkende meer van Grand-Lieu. Dit tweede vogelreservaat van Frankrijk trekt veel verschillende vogels aan.

Lac de Grand-Lieu, natuurreservaat en lusthof voor dieren

In de winter beslaat het wateroppervlak van het meer wel 63 km². Dit grootste vlaktemeer van Frankrijk is tevens een van de belangrijkste in Europa. Grand-Lieu is de ideale verblijfplaats van in totaal een vijftigtal soorten zoogdieren, 250 verschillende planten, 30 visvariëteiten en vooral van bijna 300 verschillende vogelsoorten, waarvan sommige hier broeden. Het stille vochtige natuurgebied is het tweede vogelreservaat van Frankrijk, net na de Camargue! Welke kan je hier waarnemen? Bijvoorbeeld veel eenden, waaronder de slobeend, taling en kuifeend, die hier overwinteren met de grauwe gans. In de lente strijken hele kolonies reigers neer. Zeldzame vogels komen hier voor, zoals de lepelaar, witwangstern, ralreiger,… Het beschermde reservaat is ook een geliefde pleisterplaats voor meer gangbare soorten: de grijze kwikstaart, ooievaar en andere…

Vanuit de hoogte vogels bespieden!

Kies ervoor om met een gids op pad te gaan naar het mobiele uitkijkpunt van Saint-Aignan-de-Grand-Lieu. ‘s Winters wordt het naar hoger gelegen delen gebracht, omdat het water dan behoorlijk stijgt. De houten constructie staat van mei tot oktober in het drassige gebied. Je bent muisstil om de vogels in de directe omgeving niet te laten schrikken… Met je verrekijker haal je ze dichtbij. Wauw, je zit midden in een natuurfilm! Een andere uitkijkpost tref je in het Maison Touristique van Passay. Dit vissersdorp is een van de weinige plaatsen langs de oevers van het meer.

Educatief bezoekerscentrum: Maison du Lac de Grand-Lieu

Krijg je niet genoeg van het uitgestrekte natuurgebied? Vervolg je weg naar het noorden. Bouaye is de moeite waard voor het Maison du Lac de Grand-Lieu. Een ludieke multimediaroute leert je veel over de plaatselijke fauna en flora. Observatieposten staan langs het ecologische pad, dat leidt naar het jachtpaviljoen van de beroemde parfumeur Jean-Pierre Guerlain. Hij is de eigenaar van dit bezoekerscentrum. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht over de omgeving… In Saint-Philbert-de-Grand-Lieu, helemaal in het zuiden, kan je vogels zien die hier voorkomen. Ze zijn opgezet door Helmut Warzecha. Een deel van zijn unieke verzameling opgezette exemplaren kan je bewonderen in de Karolingische abdij. Twee vliegen in één klap; ook het prachtige monument is een bezoek waard!