La Ferme du Marais Poitevin
Miellerie des Fontenelles
Domaine Coirier

Eropuit in het Regionaal Natuurpark Marais Poitevin

Toe aan een originele en ontspannende break in de Atlantische Loirestreek? Adressen voor lekkerbekken, activiteiten in de natuur en getuigen van uniek vakmanschap… Dit natuurgebied is bij uitstek een bestemming voor liefhebbers van groen toerisme. Verblijf 48 uur in het Regionaal Natuurpark Marais Poitevin in de Vendée, boordevol bijzondere bezienswaardigheden. Je bent zeker van mooie ontmoetingen en ontdekkingen!

Midden in het Regionaal Natuurpark Marais Poitevin verwen je jezelf met een vakantie in de natuur om je weer helemaal op te laden. Vergeet alles van thuis en ervaar de deugd van "slow tourism". Neem alle tijd voor een ontmoeting met ambachtslieden en passievolle lokale bewoners. Ze vinden het heel leuk om je te laten kennismaken met de geheimen en schoonheid van hun gebied. Kom tot rust en onderneem nieuwe activiteiten, ver weg van het stadsleven.

De eerste keer in dit natuurgebied van de Atlantische Loirestreek? Dan raden we je aan te kiezen voor een autorondrit met 3 ludieke etappes voor lekkerbekken. Doe je gordel om en vertrek richting het Marais Poitevin. Je toert op je gemak door gevarieerd landschap met kanaaltjes!

Dompel je onder in het boerenleven van de Ferme du Marais Poitevin

Begin je avontuur in het moerasgebied Marais Poitevin met een verkenning van de Ferme du Marais Poitevin. Deze boerderij ligt in Benet, in de Vendée, ten zuiden van Fontenay-le-Comte, slechts 10 minuten van het Groene Venetië.

Een bijzondere en sfeervolle bestemming met een divers aanbod van slaapplekken en activiteiten dicht bij de natuur! Hier voel je je één met de natuur en de groene omgeving. Terug naar de basis van het leven en authenticiteit ervaren zijn de doelstellingen van de gepassioneerde eigenaren
Kies eerst je accommodatie: gastenkamer, gîte, camping, staanplaats voor een camper of woonwagen… Wat een voorrecht om een of meerdere nachten in zo’n rustig decor te mogen vertoeven!

Kers op de taart: tijdens je verblijf kan je ook kiezen voor table d'hôtes. Dan schuif je aan aan tafel en proef je huisgemaakte specialiteiten. Om er ook thuis plezier aan te beleven kan je producten kopen op basis van planten, bloemen of zaadjes die de eigenaren meenemen van pluktochten in de ongerepte natuur van de moerassen en op de boerderij.

Als je eenmaal comfortabel bent geïnstalleerd kan je deelnemen aan gevarieerde activiteiten die ter plaatse worden georganiseerd. Tussen vlakten en drassige gebieden ben je van harte welkom op deze boerderij. De eigenaren willen graag hun boerenleven met de gasten delen, hun lokale producten en hun fokkerij van geiten, schapen en ezels. Samen met je gezin beleef je veel plezier als je deelneemt aan het leven op de boerderij: voeren van de dieren, eieren rapen, schapen scheren, enz...

Goed om te weten: de begeleiders hebben een milieuopleiding gevolgd. La Ferme du Marais Poitevin is gespecialiseerd in het fokken van lokale en beschermde rassen: ezels, geiten en ganzen uit de Poitou, schapen uit de Sologne en kippen van Marans.

Wandelen in de volle natuur kan onder begeleiding van een gids… Of kies voor een rit op een ezel. Elke wandeling start bij de boerderij. Je raakt welbekend met het ecosysteem van het Marais Poitevin, zijn fauna en flora. Voor avontuurlijke toeristen worden tochten met een kano of roeiboot aangeboden, ook met vertrek bij de Ferme du Marais Poitevin. Onvergetelijke uitstapjes om met je gezin te beleven!

Informatie: Ferme du Marais Poitevin

Photo La Ferme du Marais Poitevin Photo La Ferme du Marais Poitevin

Bezoek het domein Coirier voor een speelse ervaring rondom wijn

Nadat je je volop in het groen hebt ondergedompeld vervolg je de route. Het is slechts ongeveer twintig kilometer naar het domein Coirier in Pissotte, ten noorden van Fontenay-le-Comte.

De Vendée ligt aan de voet van het familiewijndomein van 24 hectare, bij het bos van Mervent-Vouvant. Sinds meer dan twee eeuwen is dit wijnbedrijf de enige producent van de appellation ‘AOC fiefs vendéens Pissotte’! Hier wordt vooral rode wijn gemaakt met een fris en fruitig aroma, maar ook witte wijn en rosé.

In 2014 heeft Matthieu het familiedomein overgenomen en geleidelijk aan getransformeerd in een biologisch wijnbouwbedrijf. Als je hier bent wil hij graag zijn passie overbrengen en stap voor stap uitleggen hoe zijn wijnen ontstaan. Wat is het heerlijk om te midden van de fusten met de wijnboer van gedachten te wisselen over zijn vakmanschap, dagelijks leven en liefde voor de wijngaarden. Een proeverij mag natuurlijk niet ontbreken om de aroma’s van elke wijn te waarderen. De eerste biologische witte wijn zal in 2020 het daglicht zien.

’s Zomers organiseert hij verhalende rondleidingen op het domein Coirier. Zowel kinderen als volwassenen vinden deze speelse benadering van wijnkunde heel leuk. Ondertussen genieten de gasten van de schoonheid van de wijngaard die ze te voet doorkruisen. De gids-verteller prikkelt je nieuwsgierigheid te midden van de wijnranken en vertelt lokale mythes.

Voordat je weggaat mag je niet vergeten enkele flessen van je favoriete wijn te kopen bij de jonge producent. Eenmaal thuis beleef je een gezellige avond als je samen met vrienden deze typische wijn uit de Atlantische Loirestreek ontkurkt!

Informatie: Domaine Coirier

Photo Domaine Coirier Photo Domaine Coirier

Ontdek de bijenwereld in de Miellerie des Fontenelles

Na deze leuke pauze waarbij wijn centraal staat vervolg je je route in de richting van Luçon. Op enkele kilometers van dit stadje in de Vendée - waar Richelieu bisschop was - ben je van harte welkom in La Miellerie des Fontenelles. Hier wil men je laten kennismaken met de geheimen van de zoemende insecten. Er twee soorten bijenvolken: 200 biologische en 700 gewone bijenkorven! Een bezoek is een unieke gelegenheid om deze 2 manieren van bijen telen te ontdekken. Je leert veel over elke methode, de bestuiving, de essentiële rol van de bezige bijen, enz...

Het is heel boeiend om het interieur van de bijenhouderij te zien en kennis te maken met het vakmanschap van de imkers. Als introductie bekijk je een korte documentaire over het bijenleven. En dan kom je in het hart van de honingwinning. Hoe produceren bijen hun honing? Hoe haal je die uit de raten? Hoe maakt men honing en alle afgeleide producten? Nadat je van dichtbij alle verschillende etappes hebt gezien kan je lekker proeven: honing van het moeras, acaciahoning, honing met hazelnoot... Kinderen smullen van de boerentussendoortjes!

De bijenteelster organiseert diverse workshops naargelang het seizoen:

  • Honingsnoepjes maken in de winter
  • Oogsten van pollen in de lente
  • Noga maken tijdens de schoolvakanties
  • Kaarsen en lippenbalsems maken, het hele jaar door

Voordat je verder rijdt is het leuk om enkele herinneringen aan dit bezoek mee te nemen: uiteraard potten honing maar ook cosmetische producten, pluchen bijen voor de kleintjes en uitstekende streekproducten. En dan heb je zin om je rondrit te vervolgen.

Informatie: Miellerie des Fontenelles

Photo Miellerie des Fontenelles Photo Miellerie des Fontenelles

Na twee dagen toeren door het Marais Poitevin en kennismaken met hen die het moerasgebied tot leven brengen en lokale kwaliteitsproducten maken ga je graag terug naar de Ferme du Marais Poitevin. Geniet van een laatste nacht in het teken van ontspanning in een groen decor!

 

Guide Vert Michelin Pays de la Loire Inspiratie: originele routes vind je in het Carnet de voyage "De la vigne à la ferme", 16 geïntegreerde pagina’s in de reisgids Guide Vert Pays de La Loire. De redacteuren hebben een selectie gemaakt van een veertigtal adressen voor een onvergetelijk verblijf in de natuur van de Atlantische Loirestreek. Bijzondere tips voor wijndomeinen en wijnkelders, boerderijen, restaurants met streekgerechten en overnachtingsadressen te midden van een groene omgeving.

 

Ontdek ook...

APICULTEUR, MIELLERIE DU MARAIS

Ontdek de winkel voor honingliefhebbers: van de meest traditionele tot de meest originele!
Meer informatie gebruiksaanwijzing