Eropuit in de Alpes Mancelles

Mancelles Alpen - wandelen, mountainbiken ... - Sarthe, Pays de la Loire

Saint-Léonard-des-Bois - Photo J.P Berlose-Cemjika
La Sarthe à vélo - Photo J. Damase
Panorama sur le PNR Normandie-Maine

Je maakt je hoofd leeg in de Alpes Mancelles, het bergachtige landschap op de grens van de Sarthe en de Mayenne. Onverwacht natuurschoon in een streek die uitnodigend is voor veel activiteiten!

Alpes Mancelles, klein Zwitserland in de Sarthe

Water kletst tegen de rotsen, onder het toeziend oog van kalksteenformaties en bossen. Steile hellingen geven de indruk dat je in de bergen bent. Vanuit de dalen in de Alpes Mancelles verandert het landschap ineens. Het lijkt alsof je in Zwitserland komt. De legende wil dat twee Italiaanse broers in de 7e eeuw hun land hebben verlaten om een lange voettocht te maken. Hier aangekomen, voelden zij zich gelijk thuis doordat het gebied hen deed denken aan de Alpen. Daarom gaven zij deze bijnaam aan de streek.

De Mont des Avaloirs, de hoogste berg van het Westen

De hoogte van de Alpes Mancelles is zeker niet te vergelijken met die van de echte Alpen. Hier worden hoogtes bereikt van 140 tot iets meer dan 220 meter. Een uitzondering is de Mont des Avaloirs met 417 meter, de hoogste berg van het Westen. De rivier de Sarthe slingert door dit gebied met sfeervolle dorpjes op de oevers. Soms lijken ze op bergoorden. Zo ook Saint-Léonard-des-Bois, genesteld in een bocht van de rivier en omgeven door hoge rotsen. Het stadje ligt vlakbij de Vallée de Misère, een bijzonder dal met enorme massa’s losse stenen. Meer naar het zuiden ligt het middeleeuwse stadje Fresnay-sur-Sarthe rondom een kasteel uit de 9e eeuw.

Een scala aan activiteiten

Voor wandelaars is dit landschap natuurlijk een walhalla! In totaal 300 kilometer uitgezette routes met goed onderhouden paden zijn zowel ’s zomers als ’s winters begaanbaar. Ook mountainbikers voelen zich hier thuis. Kinderen hebben veel plezier tijdens een tochtje op een ezel. Hier in de ‘bergen’ is het heerlijk toeven! Profiteer ook van andere activiteiten: kanoën, kajakken, vissen, het avonturenpark in de bomen en rotsklimmen. Wat bieden ‘bergen’ toch veel mogelijkheden…