Een vleugje Italië op het domein La Garenne Lemot in Clisson

Domaine de la Garenne-Lemot
Domaine de la Garenne-Lemot
Domaine de la Garenne-Lemot
Domaine de la Garenne-Lemot
Domaine de la Garenne-Lemot

Voor een romantisch uitstapje met de sfeer van Toscane moet je in Clisson zijn, in de Loire Atlantique. In dit mooie ‘Petite cité de caractère’ is het domein La Garenne Lemot een oase van rust voor een heerlijke wandeling.

Niet ver van het kasteel van Clisson was de creatie van domein La Garenne Lemot het initiatief van François-Frédéric Lemot, beeldhouwer en groot bewonderaar van de Italiaanse architectuur. Toen hij op doorreis was en in Clisson kwam viel hij als een blok voor de charme van het mooie landschap. Hij kreeg een deel van de voormalige jachtgronden van de Heren van Clisson in zijn bezit.
In 1808 begon hij met de bouw en liet al snel het bos op het terrein kappen. Nu is het mogelijk om het domein te bezoeken dat door de beeldhouwer werd vormgegeven en daarna door zijn zoon. Je kunt een heel leuke en interessante rondleiding met gids reserveren of zelfstandig op het domein wandelen. Het hele jaar door is het landgoed open voor bezoek.

Op twee manieren heb je toegang tot het domein. Als je met de auto komt kun je parkeren bij de hoofdingang. Als je te voet bent kun je via het kasteel naar binnen. Dan steek je de brug over - met de rug naar het kasteel - en sla je rechtsaf.

Geweldige architectuur op het romantische domein La Garenne Lemot

Op het terrein langs de Sèvre nantaise staat een huis in rustieke Italiaanse stijl en een villa in neoklassieke architectuur. Deze gebouwen hebben veel charme en geven het landgoed een bijzondere sfeer.

Geïnspireerd door een verblijf in Italië heeft François-Frédéric Lemot overal grote beelden en andere versierselen geplaatst die de rode draad zijn voor je verkenning van het domein. Tijdens je wandeling kom je Cérès tegen, de godin van de vruchtbaarheid, een Romeinse senator en Faustine, Romeinse keizerin.
Ook indrukwekkende rotsen hebben François-Frédéric Lemot geïnspireerd. Hij heeft in de stenen enkele beroemde versregels en mysterieuze citaten laten aanbrengen.

Neem de tijd voor een pauze in de grot van Héloïse. Deze reproductie heeft hij gerealiseerd als eerbetoon aan Héloïse en Abélard met een bewogen liefdesleven. De Baden van Diane, pergola’s en oevers van de Sèvre zijn een aantal sfeervolle plekjes die uitnodigend zijn voor verliefde stelletjes!
Vergeet de uitzichtpunten over de Sèvre niet, het kasteel en de Tempel van de vriendschap!

Het hele jaar door tentoonstellingen

Op het domein vinden het hele jaar door gevarieerde activiteiten plaats. In de zomer staan concerten, theatervoorstellingen en circusoptredens op het programma, voor een heel andere manier van kennismaken met La Garenne Lemot.

Kunstenares Cornelia Konrads vier nieuwe bijzondere beelden gemaakt. De historische kunstwerken die al aanwezig waren in het park dienden als inspiratie. Ze heeft bizarre verhalen gecreëerd en een surreële wereld. Al gelijk bij binnenkomst op het domein zie je de levendige standbeelden van Hippomène en Atalante. Ze zetten de toon voor de kunst die verspreid is langs de schaduwrijke lanen.

Vanaf 2021 worden in de villa tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd.