De Mont des Avaloirs, Everest van het Westen!

Mont des Avaloirs, toppen van de Alpen Mancelles - Pays de la Loire - Frankrijk

Mont-des-Avaloirs3
Mont-des-Avaloirs2
Randonnee-NordEstMayenne
Tourbière des Egoutelles
Chouette Chevêche
Drosera rotundifolia

Drie goede redenen om in de Mayenne de Mont des Avaloirs te beklimmen. Met zijn 416 meter is hij de hoogste berg van West-Frankrijk! Hij toornt uit boven het omliggende gebied. Klaar voor vertrek?

1) Voor het uitzicht vanaf de uitkijktoren!

Op de berg van Les Avaloirs staat een ultramoderne uitkijktoren met een hoogte van 18,5 meter. Als je de 108 treden hebt getrotseerd, geniet je van een van de mooiste uitzichten van de streek. Prachtig is het panorama van 360 graden, met vergezichten over een patchwork van groen boerenland. Je ziet de Alpes Mancelles, het platteland rondom Alençon en bij helder weer zelfs de Mont Saint-Michel!

2) Voor de indrukwekkende fauna

De kleine berg ligt midden in het Regionaal Natuurpark Normandie-Maine, een beschermd natuurgebied van het netwerk Natura 2000. Niet verwonderlijk, want hier leven bijzondere vogels van diverse pluimage. Sommige zijn zelfs beschermd. Een speciale vermelding waard zijn de kneu met zijn melodieuze fluittonen, de blauwe kiekendief die zijn koninklijke vleugels uitslaat en de steenuil die overdag actief is.

3)Voor nog meer moois in de omgeving

Niet ver van de Mont des Avaloirs ligt de Corniche de Pail op 350 meter hoogte, bedekt met heide. Op dit niveau heb je ook een heel mooi uitzicht, maar de heuvel heeft nog meer voor je in petto: het Regionaal Natuurreservaat Les Egoutelles, een voormalige zandafgraving met heidevelden en veengrond. Dit gebied van twee hectare staat bekend voor zijn vleesetende planten en zeldzame fauna, zoals de moerassprinkhaan en de vuursalamander!