10 betoverende dorpen

10 betoverende dorpen - Pays de la Loire, Atlantische kust - Frankrijk

Montsoreau (49)

Montsoreau ligt langs de oevers van de Loire, op een uur rijden van Angers. Een pareltje, dankzij zijn sierlijke witte tufstenen huizen met leistenen daken en het majestueuze renaissancekasteel, bekend door schrijver Alexandre Dumas. Het is een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Wandel door de straatjes met bloeiende rozen en irissen of neem de hogere, nog smallere weggetjes, die naar de grotwoningen leiden!

Asnières-sur-Vègre (72)

Deze kleine gemeente ligt ten noorden van Sablé-sur-Sarthe. Asnières heeft een Romeinse brug die de Vègre overspant en benoemd is tot historisch monument. Ook de moeite waard zijn het kasteel van Moulinvieux uit de 14e eeuw, het landhuis Manoir de la Cour en de kerk Saint-Hilaire met prachtige muurschilderingen uit de Middeleeuwen, die tot ver buiten de dorpsgrenzen bekend zijn.

Vouvant (85)

Vouvant is heel goed bewaard gebleven achter zijn versterkte muren. Het ligt in een bocht van de rivier de Mère. Hier mag je het prachtige kerkportaal niet missen, het eerste officiële historisch monument in de Vendée. De toren Mélusine werd volgens de legende in één nacht gebouwd door de gelijknamige fee! Het dorp heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Verschillende kunstenaars zijn hier komen wonen en werken. Hun galeries kan je bezoeken.

Sainte-Suzanne (53)

Op een rots niet ver van Laval ligt Sainte-Suzanne, uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen in Frankrijk. Het plaatsje is een fraai voorbeeld van middeleeuwse architectuur. Slenter door de smalle weggetjes, langs de ommuring en natuurstenen huizen… Dankzij de indrukwekkende vestingtoren, gebouwd in de 11e eeuw, is de ‘parel van de Maine’ het enige fort in Europa dat standhield tegen de gevreesde troepen van Willem de Veroveraar!

Piriac-sur-Mer (44)

Geen wonder dat Daudet, Zola, Flaubert en Chopin verliefd werden op dit rustige dorp aan zee, niet ver van Guérande. Het plaatsje ligt rondom de haven, waar vissersboten uitvaren om sardienen te vangen. Piriac heeft sfeervolle fleurige straatjes met rozen en hortensia’s, gezellige pleintjes en stenen waterputten. In de omgeving kunnen wandelaars goed uit de voeten. Langs de kust vind je veel wandelroutes, ideaal voor een heerlijke tocht in de gezonde zeelucht.

Béhuard (49)

Béhuard, op het gelijknamige eiland, is een sfeervol en ongewoon dorp. Het leeft volgens het ritme van de Loire, loopt regelmatig onderwater en prijkt op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens overstromingen lijkt het op Venetië aan de Loire! Let op de Maagd met kind, die net boven het niveau van de monsterlijke overstroming van 1910 staat. Een andere bezienswaardigheid is de koninklijke kapel, gebouwd door Lodewijk XI. De imposante rotsformatie vóór de kapel loopt binnen door!

Montmirail (72)

In 1169 vond in het Château van Montmirail een ontmoeting plaats tussen de koningen van Frankrijk en Engeland, en de aartsbisschop van Canterbury! In de 11e eeuw begon men met de bouw van dit indrukwekkende kasteel, op een hoogte van 248 meter. Het dorp heeft een opmerkelijke ommuring, een paardenrenbaan met landelijke accenten en een prachtige middeleeuwse slottuin.

Clisson (44)

Je waant je in de Toscane! Clisson lijkt een kopie van een stadje in de Italiaanse streek, met rode daken, parasoldennen en villa’s. Bezoek ook de romantische ruïnes van het versterkte fort, dat zich eeuwenlang heeft verzet. Een leuke afsluiter van je vakantiedag vormt het Domaine de la Garenne Lemot. Het is een beeldschoon park met Italiaanse invloeden, verrassende ornamenten en gebouwen…

Fontaine-Daniel (53)

Fontaine-Daniel is een mooi weversdorp dat bekendstaat om de goede kwaliteit van de decoratiestoffen van de fabriek Toiles de Mayenne. Het ligt in het bos van Salair, op de plaats van een abdij uit de 13e eeuw. Van het gebouw is maar weinig meer over. Naast de huizen uit een bloeiend industrieel verleden liggen een honderdtal volkstuinen.

Vivoin (72)

Het karakteristieke Vivoin ligt op de oever van de Sarthe. Opvallend zijn de rode bakstenen gebouwen en een leerlooierij. Een kijkje waard is de prachtige kloosterkerk uit de 13e eeuw. Bijzonder is haar mix van romaanse en gotische stijl met renaissancearchitectuur. Het gebouw herbergt nu het Musée de la vie d’autrefois, over het leven in vroegere tijden. Het hele jaar door biedt de kerk onderdak aan tal van culturele evenementen.
1 / 10

Bewonder de schoonheid van de dorpjes in Pays de la Loire! Als voorproefje vind je hierbij een aantal voorbeelden, waarvan sommige tot de mooiste van Frankrijk behoren...

Soms kom je op plaatsen die je eigenlijk liever voor jezelf houdt. Aparte plekjes, echte oases van rust en vrede waar de tijd lijkt stil te staan, ver weg van de stadsdrukte en alledaagse waanzin. De streek Pays de la Loire koestert een waaier van sfeervolle dorpen en karakteristieke plaatsjes. Een aantal daarvan hebben we uitgelicht…

Natuurlijk kan over veel meer dorpen alle leuks en moois worden vermeld, zoals Le Thoureil, Paimbœuf, Saint-Léonard-des-Bois, Malicorne, Turquant, Le Puy-Notre-Dame, Jublains, Fresnay-sur-Sarthe, Maillezais, Montreuil-Bellay, Piriac-sur-Mer, Foussais-Payré, Faymoreau, Beaumont-sur-Sarthe, Solesmes, Apremont, Parné-sur-Roc, Trentemoult, Mareuil-sur-Lay, Chenillé-Changé, Sallertaine… Je hoeft je niet te vervelen tijdens je vakantie!