Vijf bijzondere musea

Le plus petit livre du monde - Musée de l'imprimerie de Nantes
Musée d'Art et d'Histoire de Cholet
Le plus petit livre du monde - Musée de l'imprimerie de Nantes

De regio Pays de la Loire heeft veel musea met prachtige en onalledaagse kunstwerken. Hier vind je een kleine selectie van vijf musea die de bezoekers steeds weer weten te boeien.

Het kleinste boek ter wereld - Museum voor boekdrukkunst, Nantes (Loire-Atlantique)

Het kleinste boek ter wereld is kleiner dan een nagel: 3,5 mm lang en net zo breed! Het staat tentoongesteld in een zaal van het Museum voor boekdrukkunst in Nantes en bevat het Onze Vader in zeven talen. Het werd verworven in de jaren 80 uit het Gutenberg Museum in Mainz. “Het boek is gemaakt om te kijken tot hoever men kon gaan wat betreft de precisie in gravures”, zegt Pascal Frondin, animator en drukker. “Het is een wonderbaarlijk kunststaaltje op micrometer-schaal”.

Een koning herrezen uit het verleden - Museum van het Kasteel van Mayenne (Mayenne)


Het Museum van het Kasteel van Mayenne heeft de grootste Franse verzameling bordspelen uit de Middeleeuwen. Onder de opmerkelijke objecten bevindt zich een koning uit het schaakspel die gemaakt is tussen de 10e en 12e eeuw uit het gewei van een hert. “In de Middeleeuwen werd het schaakspel veel gespeeld. Het stelde in feite een slagveld voor en werd gebruikt ter lering voor ridders”, vertelt museumdirecteur Mathieu Grandet. De beroemde koning werd gevonden in de jaren 90 tijdens opgravingen in de kelders van het kasteel.

Een kunstwerk als een labyrint - Het Museum voor Kunst en Geschiedenis van Cholet (Maine-et-Loire)

In het Museum voor Kunst en Geschiedenis van Cholet staat een verbazingwekkend kunstwerk, gemaakt in 1963 door de toen vernieuwende Groupe de Recherche d’Art Visuel. Dit imposante werk heeft de vorm van een labyrint en is 21 meter lang en 2,5 meter hoog. Bezoekers lopen langs 10 vertrekken die verschillende werelden voorstellen en worden uitgedaagd om al dan niet vrijwillig te reageren op de omgeving. Een voor die tijd revolutionair concept!

Een replica van de grootste goudklomp ter wereld - Museum Mange Cailloux, Mortagne-sur-Sèvre (Vendée)

Het Museum Mange Cailloux bevindt zich tussen de muren van een oude school in de buurt van het attractiepark Puy du Fou. De collectie mineralen wordt er op een vernieuwende en speelse manier tentoongesteld. De bezoeker kan er komen kijken naar de grootste goudklomp ter wereld, ontdekt in 1869 in de Australische woestijn. “Voordat de 72 karaat klomp werd omgesmolten woog hij meer dan 100 kilo en was hij 61 cm lang”, vertelt geoloog Thierry Charrier. Hij is de directeur van het museum dat hij zelf heeft opgericht. Erg mooi!

Een schat uit de Oudheid - Museum voor Archeologie en Geschiedenis - Carré Plantagenêt, Le Mans (Sarthe)

De schat van de Sablons werd per ongeluk ontdekt in 1997 door een jong stel dat langs de oevers van de Huisne wandelde. Ze stonden de schat gedeeltelijk af aan de stad Le Mans waar hij nu te zien is in het Carré Plantagenêt. “De volledige schat bestaat uit 152 Gallische muntstukken en de grootte ervan is uniek in Frankrijk”, zegt directeur Julie Bouillet enthousiast. “Waar de schat precies vandaan komt weet men niet zeker”. Een ding weet men wel: de gouden munten dateren uit de eerste eeuw voor Christus. Ze behoorden voor het grootste gedeelte toe aan het Gallische volk de Aulerques Cénomans, waarvan de naam van de hoofdstad van de Sarthe - Le Mans - is afgeleid.