Prachtige ambachtelijke beroepen

Les Métiers d'art à Malicorne
Les métiers d'art dans les troglodytes -Turquant
L'Espace d'accrochage de l'atelier de La Croisure

Het is heel boeiend om ambachtsmensen te bezoeken in Pays de la Loire. Een unieke kans voor een kennismaking met hun knowhow. In hun werkplaatsen en dorpen kan je ook workshops volgen!

Het ambachtsdorp Sallertaine - Vendée

Al 30 jaar werken ambachtsmensen en handwerkers in de voormalige woonhuizen van dit dorpje midden in het moerasgebied Marais breton vendéen. Het hele jaar door ben je hier getuige van een dertigtal mooie beroepen, van smid tot meubelmaker, van pottenbakker tot leerbewerker, textielontwerpster of sieradenmaakster, beeldhouwer of houtdraaier… In juli en augustus zijn er 4 avondopeningen met gratis straatvoorstellingen en concerten.

Het Forum Métiers d’Art in Jublains – Mayenne

Sieraden, meubels, beelden, decoratieve voorwerpen… Het Forum Métiers d’Art ligt niet ver van de stad Mayenne. In het winkelgedeelte kan je allerlei prachtige dingen zien en kopen, gemaakt door plaatselijke ambachtslieden. Vlakbij bevindt zich een tentoonstellingsruimte die van mei tot december geopend is. In een ander vertrek worden workshops gegeven, zoals kalligrafie, linoleumgravures en weven. Het laatste weekend van juli vindt hier een grote markt met curiosa plaats!

La Croisure – Loire-Atlantique

Verbazingwekkende beeldende kunst in La Croisure! De textielkunstenaar verweeft zijn kunstwerken, wandkleden en kortpolige tapijten met inspiratie en thema’s uit de geschiedenis, literatuur en zelfs sociologie. Je bewondert zijn weefwerk en ontdekt dan de reflectie door middel van de geïntegreerde spiegel in het driedimensionaal chassis van zijn creatie. Een geweldige ervaring in het atelier in Nort-sur-Erdre! Te bezoeken op afspraak.

Het aardewerk van Malicorne – Sarthe

Het sfeervolle Malicorne-sur-Sarthe is sinds de 18e eeuw het mekka van aardewerk. Niet verwonderlijk, want de kleigrond is hier van hoge kwaliteit. Je kan de ateliers van de Faïenceries d’Art van Malicorne bezoeken voor alle ins en outs van de geheime ontwerpen. Bourg-Joly is de oudste keramiekfabriek van de streek. Het daarnaast gelegen museum is gehuisvest in een voormalige werkplaats. Je bent getuige van de beroemde plaatselijke specialiteit tijdens een ludiek bezoek in een prachtig decor. Er worden wisselende tentoonstellingen gehouden en er zit een winkeltje bij.

Ambachten in de grotten van Turquant – Maine et Loire

Het dorpje Turquant, tussen de Loire en de wijngaarden, heeft een van de grootste grotten- en gangenstelsels van Frankrijk! Kunstenaars hebben zich hier gevestigd, vooral in de grotwoningen tegen de heuvel. Het hele jaar door komen en gaan zij: schilders, sieradenmakers, edelsmeden, houtdraaiers en beeldhouwers… Bezoek is mogelijk van maart tot december. In de winkel Boutique Métiers d’Art is werk te koop van een veertigtal kunstenaars uit de streek.