La Mine Bleue, 126 meter onder de grond!

La-Mine-Bleue3
La-Mine-Bleue1
La-Mine-Bleue2
La-Mine-Bleue4

Wedden dat je nog nooit zo diep onder het aardoppervlak bent geweest! Midden in het gebied van Segré ga je in de Blauwe Mijn naar het binnenste van de aarde. Hier verdiep je je in het leven van de mijnwerkers die leisteen ontgonnen in het begin van de 20ste eeuw. Een boeiend uitstapje.

Duik in de geheime wereld van La Mine Bleue

Het is er bijna helemaal stil, water sijpelt op de rotsen… Je knippert met je ogen wanneer je probeert je weg te vinden in het licht van enkele lampen. Welkom in de Blauwe Mijn. Wat gaat vooraf aan de duizelingwekkende afdaling naar 126 m onder de grond? Je helm opzetten, in de lift klimmen en een wollen truitje aantrekken. Op deze diepte is het fris: het hele jaar door 13°C.

De scenografieën brengen de mijnwerkers van vroeger tot leven

Eenmaal diep in de aarde aangekomen, ben je al snel bij het treintje. Je neemt plaats in de wagonnetjes en begint aan de rit door de galerijen. Ineens kom je bij een indrukwekkende groeve. Het is eigenlijk een kamer waar leisteen werd gewonnen. Je bent er stil van, want het lijkt alsof er niets is veranderd sinds de mijn in volle bedrijf was. Het is nauwelijks voor te stellen! Aan het begin van de vorige eeuw werkten de mannen zich hier tien uur per dag in het zweet om het blauwe goud te ontginnen… De enscenering met etalagepoppen brengt de stoffige slavenarbeid in beeld.

Maak kennis met het werk van de leisteensplitter

Eenmaal boven kan je zien hoe het in zijn werk gaat om de steen te splijten tot dunne platen, bestemd als dakbedekking. Een heel technisch proces dat met uiterste precisie moet gebeuren en waar het publiek dikwijls met open mond naar kijkt. Sommige gidsen nodigen bezoekers uit om het zelf te proberen! Ook industrieel erfgoed heeft mooie verrassingen…