De kastelen nodigen je uit voor historisch vermaak

Château d'Oudon - Parcours famille "Secrets du Moyen Age"

Neem je kinderen mee naar een van de vele activiteiten in de kastelen van Les Pays de la Loire. Een klein overzicht van de uitstapjes zoals ze op de websites vermeld staan. Voor in het weekend of tijdens de schoolvakanties.

Kruip in de huid van een ontdekkingsreiziger in het Kasteel van de Hertogen van Bretagne

Het Museum van de Geschiedenis van Nantes ligt in het hart van het Kasteel van de Hertogen van Bretagne. Terwijl de bezoekers rustig door een van de dertig zalen lopen, bekijkt een groepje kinderen enthousiast de maquette van een boot. De kleine ontdekkingsreizigers bereiden een zee-expeditie voor, precies zoals de zeevaarders dat in de 18e eeuw deden. Het betreft hier een van de vele activiteiten die er worden aangeboden. Zoals een speurtocht naar de dieren die je tegenkomt in het monument of een rondgang in de voetsporen van de helden die er geweest zijn. Na alle ontdekkingen kunnen de kinderen een workshop graveren of sjabloontekenen volgen en hun kunstwerk meenemen naar huis.

Speurtochten, verkleedpartijen en archeologische opgravingen

Ook andere kastelen in het departement Loire-Atlantique bieden soortgelijke activiteiten aan. In het Kasteel van Ranrouët kun je meedoen aan speurtochten en rondleidingen waarbij de kinderen als kleine ridders verkleed zijn, uitgerust met zwaard en schild. In Oudon kunnen ze zelfs gekleed als schildwacht of als kasteelvrouwe kluizen openen door het oplossen van een raadsel, of op zoek gaan naar een mysterieuze geheime doorgang… In de Maine-et-Loire kun je je ook verkleden in het Kasteel van Angers, kennismaken met dansen van vroeger of blazoenen schilderen. In het Kasteel van Le Plessis-Macé maak je kennis met kalligraferen en miniaturen maken. In het kasteel van Châteaubriand kun je deelnemen aan archeologische opgravingen.

Oorlogsmachines in actie!

In het departement Sarthe is ook veel te doen. Je kunt er bijvoorbeeld deelnemen aan een quiz in het Kasteel van Le Lude of aan een spelletje geocaching in het park van het Kasteel van Courtanvaux. Het Museum van het Kasteel van Mayenne in het naastgelegen departement organiseert ook heel gevarieerde workshops. Onderwerpen van de klasjes zijn zowel muziekinstrumenten als insecten, en zelfs oorlogsmachines. Dit oorlogstuig kun je in actie zien in de Vendée bij het fort van Tiffauges, waar het publiek schietshows kan bijwonen. In deze voormalige vesting wordt de legende van de verschrikkelijke Blauwbaard vertelt, kun je je bekwamen in boogschieten en kruisboogschieten en galopperen op een houten paard. Wie beweert nog dat geschiedenis saai is?