Bezoek deze herfst de musea in Atlantische Loirestreek

Musée d'Arts de Nantes
Abbaye Royale de Fontevraud
MACC (Musée d'Art Moderne et Contemporain) - Les Sables d'Olonne
Musée d'Arts de Nantes
MACC (Musée d'Art Moderne et Contemporain) - Les Sables d'Olonne

Tijdens je verblijf in Atlantische Loirestreek kun je ook een vleugje cultuur snuiven. De regio telt tal van boeiende musea. Uniek is de abdij van Fontevraud met zijn lanen! Le Mans biedt veel interessante hedendaagse kunst en voor naïeve kunst moet je in Laval zijn… Ook de moderne kunst in de Abdij Sainte Croix in Les Sables d’Olonne mag je niet overslaan, net als het Kunstmuseum van Nantes. In het westen van Frankrijk komen cultuurliefhebbers volop aan hun trekken!

Koninklijke escape in de abdij van Fontevraud (49)

In Fontevraud maak je kennis met 900 jaar geschiedenis! Te midden van de Vallei van de Loire, werelderfgoed van Unesco, strekt de koninklijke abdij van Fontevraud zich uit op 13 hectare. Het is het grootste kloosterdomein uit de Middeleeuwen! Op deze levendige culturele plek vind je de tomben met de liggende grafbeelden van Eleonora van Aquitaine, Hendrik II Plantagenet en Richard Leeuwenhart. Een cultureel programma, tentoonstellingen en digitale innovaties… Er is voor ieder wat wils in Fontevraud.

Kers op de taart: een nieuw museum van moderne kunst opent zijn deuren in december 2020 in de koninklijke abdij van Fontevraud. Je kunt er bijna 900 werken bewonderen, afkomstig uit privécollecties. Martine en Léon Cligman, een echtpaar met veel passie voor kunst, heeft dit gerealiseerd.

Nieuw Internationaal Fonds van Actuele Kunst in Le Mans (72)

Open sinds eind september 2020 is het Fonds International d’Art Actuel (FIAA). Het museum geeft een nieuwe culturele elan aan het centrum van Le Mans, op de plek van La Visitation. Hier is kunst verzameld uit de collectie van de stad Le Mans, van het bedrijf Lefranc&Bourgeois en van de privécollectie van Lucien Ruimy, de organisator van Puls’Art.

Zonder twijfel beleef je veel plezier aan de tentoongestelde kunstwerken! Als je vanaf december komt kun je genieten van de eerste tijdelijke tentoonstelling gewijd aan Vasarely.

Dosis naïeve kunst en ongewone kunst in Laval (53)

Binnen de muren van het Vieux-Château in Laval kun je een duik nemen in de wereld van autodidactische kunstenaars. Hier komen elk jaar meer dan 42.000 nieuwsgierige bezoekers naartoe om zich te vergapen en te praten over naïeve en ongewone kunstwerken die niet binnen een bepaalde stijlstroming te plaatsen zijn. Het MANAS (musée des arts naïfs et des arts singuliers) is op nationaal niveau bekend voor het ontdekken en ondersteunen van beeldend kunstenaars die buiten de gangbare distributiekanalen vallen.

Tot maart 2021 loopt de tijdelijke tentoonstelling “Ogres et Croque-mitaines”.

Reactie op de Vendée Globe in het MASC in Les Sables d’Olonne (85)

De abdij van Sainte-Croix werd in de 17e eeuw gesticht door de religieuze Benedictijnen van Poitiers. Het museum herbergt een 2500 m² grote witte expositieruimte. De 3e etage, met dakspanten die lijken op een omgekeerde scheepsromp, is het oudste deel van het gebouw.

Met de bijnaam MASC, heet dit museum van moderne en hedendaagse kunst “Figuren van de wereld” van harte welkom, een tentoonstelling die herinnert aan de Vendée Globe van 18 oktober 2020 tot 17 januari 2021.

Van Italiaanse primitieven tot hedendaagse kunstenaars in het Musée d’Arts van Nantes (44)

Je bent aangenaam verrast door de heel moderne museuminrichting die nieuw is sinds 2017. De ruimte is vooral bedoeld om kunst te ontdekken, maar het is ook een cultureel centrum met talrijke evenementen op de agenda. Het Musée d'Arts van Nantes wilde bezoekers in het middelpunt van zijn nieuwe project plaatsen. En dat is zeker gelukt!

In de opeenvolgende zalen kun je chronologisch kunstwerken bewonderen van de Franse scholen, Italiaanse, Vlaamse en Hollandse meesters uit de 13e tot 18e eeuw. De uitgebreide collectie van moderne kunst in de grote zalen op de eerste etage baden in warm natuurlijk licht. Alle belangrijkste thema’s van de kunstgeschiedenis van de 19e en 20ste eeuw komen aan bod. 

Noteer in je agenda: van 16 oktober 2020 tot 31 januari 2021 ontrafelt de expositie “Hypnose” voor de allereerste keer de culturele geschiedenis van het hypnotisme van Mesmer tot nu. Een ander interessant onderwerp: de nauwe band tussen kunstenaars en hypnotisme, van het einde van de 18e eeuw tot nu.

Als je in Atlantische Loirestreek bent is altijd een historische of culturele hotspot in de nabijheid om je te verdiepen in een bijzondere wereld en om terug te gaan in de tijd!