10 bijzondere tuinen

Domaine de la Garenne-Lemot, Clisson (44)

Dit grote romantische park is in het begin van de 19e eeuw aangelegd en heeft een Italiaans tintje. Een gedurfd ontwerp en geslaagde mix van rechte lijnen en met rotsen bedekte heuvels! Als je hier wandelt, ontdek je de beelden, zuilen en ornamenten die geïnspireerd zijn op de oudheid. Een neoklassieke villa en een huis met Toscaanse invloeden accentueren de Italiaanse identiteit van het domein.

(het hele jaar open)

Meer informatie gebruiksaanwijzing

Parc de l’Auneau, Chantonnay (85)

Midden in het coulisselandschap van de Vendée ligt het Parc de l’Auneau met een bijzondere tuin, net naast een statige Toscaanse woning op een heuvel langs het dal van de Petit Lait. Hier kom je helemaal tot rust… Veel bloemen zie je er niet, behalve oude rozensoorten, maar wel een scala aan opmerkelijke bomen, zoals de paarse beuk, Amerikaanse eik, Portugese laurier, esdoorn en blauwe ceder.

(van begin juli tot eind september open, het hele jaar te bezoeken op aanvraag)
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Jardin du Donjon de Ballon (72)

Aan de voet van het middeleeuwse kasteel liggen verschillende tuinen met wilgen en esdoorns, een lindelaan en de Cour des Lions. Zeker de moeite waard zijn ook de rozentuin en de uitkijkheuvel met mooie fruitbomen. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over het natuurpark Normandie-Maine. Het hoogtepunt is de middeleeuwse tuin met geometrische belijningen en veel verschillende planten.

(hele jaar open)
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Jardins du Château du Pin, Champtocé-sur-Loire (49)

Dit park, bij een geclassificeerd historisch monument, heeft het keurmerk ‘Opmerkelijke tuin’ en is op verschillende niveaus aangelegd. Rondom een mooie vijver met waterlelies zie je een vijftigtal taxussen die prachtig getailleerd zijn. Met een beetje verbeelding lijken hun mysterieuze silhouetten op dromerige personages. Niet ver hiervandaan staan sinaasappel-, mandarijn- en citroenbomen en iets verder zie je gele rozen, witte cyclamen, heesters, vaste planten… Een scala aan geuren en kleuren!

(van mei tot oktober open)

Meer informatie gebruiksaanwijzing

Groentetuin van het Château Colbert, Maulévrier (49)

Naast het Oriëntaalse park heeft Maulévrier nog een andere natuurparel: de groentetuin van 8000 m². Na de Tweede Wereldoorlog bleef de tuin braak liggen. Hij werd opnieuw aangelegd en ingericht volgens de originele tekeningen uit de 18e eeuw en opende in 2014 weer zijn deuren. Het fruit en de groenten dienen als ingrediënten voor de gerechten van het gastronomisch restaurant in het kasteel Colbert. Het ontwerp is van architect Mansart, dezelfde als van het Kasteel van Versailles.

(van eind mei tot begin oktober open)

Meer informatie gebruiksaanwijzing

Buitengewone groentetuin, La Mothe-Achard (85)

Deze Potager Extraordinaire dankt zijn naam aan de ongelooflijke verzameling groenten, naast planten en kruiden. Sommige komen van de andere kant van de wereld… Bezoekers genieten van de vleesetende planten, reuzenpompoenen, springaugurken en meer vreemde soorten! Je kan hier deelnemen aan diverse activiteiten, animatie en zelfs kookcursussen.

(van juli tot oktober open)

Meer informatie gebruiksaanwijzing

Jardin de la Pellerine (53)

Dit groene domein omringt een betoverend landhuis uit de 17e eeuw. Er zijn een aantal verschillende tuinen, elk met een eigen sfeer en charme. Waterpartijen, pergola’s en bekoorlijke laantjes vervolmaken dit groene paradijs en geven het een romantisch en knus karakter.

(van mei tot half oktober open)

Meer informatie gebruiksaanwijzing

Sfeervolle tuin van Petit-Bordeaux, Saint-Biez-en-Belin (72)

Deze vier seizoenentuin ligt op een open plek in het bos. De bijna 4000 planten geven de tuin in elke periode van het jaar een heel ander gezicht. De bedenkers en makers van dit geheel hebben op vakkundige wijze met de ruimte gespeeld en zoveel mogelijk aandacht gegeven aan de groenschakeringen en bloemen. Speciale aandacht voor de filosofische laan met mooie teksten. Uitnodigend voor meditatie!

(van april tot half november open)

Meer informatie gebruiksaanwijzing

Camifolia, Chemillé-Melay (49)

Deze tuin is volledig gewijd aan aromatische planten. Meer dan 500 verschillende soorten zijn verspreid over zes gedeelten met een eigen thema. Elk kruid wordt geroemd omwille van zijn geur, geneeskrachtige eigenschap of smaak! Camifolia heeft nog meer verrassingen in petto, zoals de terrassen, de indrukwekkende beelden van de medicijnmannen, het groene theater en de mediterrane kas. Je kan er deelnemen aan workshops en activiteiten voor alle leeftijden.

(van mei tot juni en van augustus tot oktober open)

Meer informatie gebruiksaanwijzing

Jardins des Renaudies, Colombiers-du-Plessis (53)

In de Tuinen van Renaudies kan je het lieflijke Engelse bloemenpark bezoeken én naar het ecomuseum op hetzelfde terrein, gewijd aan het plattelandsleven. Hier groeien meer dan 3000 verschillende plantensoorten, waaronder camelia’s, rododendrons, azalea’s, hortensia’s, vaste planten… Het hele jaar door vinden evenementen plaats en worden diverse activiteiten georganiseerd: eieren rapen met Pasen, tochtjes met de paardenkar, een markt in het voorjaar om de lente te vieren en een pompoenenfeest in de herfst. Kinderen vermaken zich kostelijk in het labyrint in een maïsveld, open vanaf eind juli. Ondertussen kunnen hun ouders naar de theesalon, die elke vrijdag, zaterdag en zondag open is.

(van april tot oktober open)

Meer informatie gebruiksaanwijzing
1 / 10

Wat een keuze heb je uit de parken, tuinen, moestuinen en opmerkelijke arboretums in de streek Pays de la Loire! Het zijn groene oases met elk een eigen karakter en soms verbazingwekkende verrassingen…

Voor elk wat wils! Van middeleeuwse gaarde tot reuzengroentetuin, een romantische hortus, een park met Italiaanse invloeden of een historische bezienswaardigheid… In elk departement van onze groene streek brengen deze tuinen een eerbetoon aan hen die ze met veel passie en alle liefde onderhouden.

Een kleine greep - in beeld - uit de duizenden opmerkelijke, prachtige tuinen en parken die Pays de la Loire telt.