Canoë
Ile d'Yeu - Port de la Meule
Fort carré de l'île Dumet

De mooiste tochtjes op het water in Pays de la Loire

Wil je op een originele manier de streek Pays de la Loire verkennen? Verwen jezelf met een unieke belevenis op het water: stand up paddle of een tocht met een oude zeilboot. De oceaan of een rivier als speelterrein... Aan jou de keus uit gevarieerde water(sport)activiteiten. Tussen de 35 diverse ervaringen zit ook jouw favoriet.

Trek zwemvliezen aan bij het eiland Yeu

Zin in iets nieuws? Kies voor een kennismaking met de onderwaterwereld van de Atlantische Oceaan. Ook kinderen vanaf 6 jaar zijn van harte welkom. Eenmaal uitgedost met je duikbril, snorkel en zwemvliezen ben je klaar voor een ontdekking van de zeebodem bij het île d’Yeu.

In het duikcentrum van La Meule in de Vendée luistert je instructeur eerst naar je wensen en mogelijkheden. Hij past de duik aan naargelang je conditie en wat je onderwater graag wil zien.

Bij Yeu profiteer je van een heel goed zicht omdat het zeewater glashelder is! Bewonder rotsvissen en algen tijdens dit unieke tochtje met flippers aan je voeten.

Een strikte voorwaarde: kunnen zwemmen!

Uitrusting te leen: zwemvliezen, duikbril en duikpak.
Duur: 30 tot 45 minuten.

Photo Heos-Marine - Nicolas Job Photo Heos-Marine - Nicolas Job

Kanotocht op het meanderende water van moerasgebieden in de Vendée

La Route du sel organiseert een speurtocht in het labyrint van zoutpannen in de Vendée, bij Challans en Noirmoutier.

Te voet begin je het uitstapje naar de aanlegsteiger waar de kano’s liggen. Vanaf het oude eiland île de Sallertaine roei je met de kano op de grote kreek en door kleine sloten.

Een gezellige pauze hou je bij de molen van Rairé. Daar word je verwacht door de molenaar die graag vertelt over zijn eeuwenoude vakkennis... En om samen een lekker glas te drinken!

Na deze versnapering die zorgt voor wat extra energie, vaar je rustig terug naar het vertrekpunt. Het is een leuke ervaring om het moerasgebied op een andere manier te ontdekken. Op het wateroppervlak, via doorgangen die te voet niet toegankelijk zijn, beleef je het natuurgebied heel anders.

Een strikte voorwaarde: 25 meter kunnen zwemmen en tenminste vertrouwd zijn met water. De kanotocht is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Uitrusting te leen: zwemvest, peddels, waterdichte ton. Twee maten kano’s: 2 tot 4 roeiers of 7 tot 16 plaatsen.
Duur: 2 uur.

Photo La Route du Sel

Rechtopstaand peddelen op de Oudon

Stand up paddle of suppen is een watersport die wint aan populariteit: deze activiteit is makkelijk te beoefenen op niet snelstromend water en zorgt voor nieuwe sensaties.

Dit watersportuitje is ongewoon omdat het plaatsvindt in het hart van een landelijk gebied, op een halfuur met de auto van Laval. Je voelt je een beetje een buitenaards wezen dat over het water loopt, midden in een dorp in de Anjou!

Afspraak in het dorp Craon voor dit verrassende uitstapje, staand op het water. Trek je badpak of zwembroek aan en oude sportschoenen! Een wetsuit krijg je ter plaatse.

Nadat je een board en peddels hebt uitgekozen die passen bij je lichaamsbouw, vertrek je met de stabiele plank onder je arm, een beetje langer dan een surfplank.

Als je eenmaal je evenwicht hebt gevonden, peddel je met de kleine groep op je gemak op de Oudon. Met maximaal 8 personen kan je je volledig onderdompelen in de natuur.

Tijdens de tocht op het water krijg je een andere kijk op de fauna en flora om je heen, en kan je het park van het kasteel van Craon bewonderen. Onderweg tijdens een pauze, heb je de gelegenheid om lokale producten te proeven... Een verwennerij voor je zintuigen !

Een strikte voorwaarde: minimaal 8 jaar zijn en kunnen zwemmen (zelfs als je eigenlijk de hele tijd op de plank kunt staan!).

Uitrusting te leen: zwemvest en/of wetsuit.
Duur: 1.30 uur

Photo La Rincerie Photo P. Beltrami - Mayenne Tourisme

Angers met de kano ontdekken

In Angers, rendez-vous bij La Cale de la Savatte, Quai de la place la Rochefoucault. Dit wordt een bijzondere belevenis! Je gaat de hoofdstad van de voormalige provincie Anjou verkennen vanuit een stevige kano.

Je vaart in alle rust op de Maine, de kleinste rivier van Frankrijk. Ter hoogte van het wateroppervlak heb je een origineel uitzicht op de kaden, de natuur en het erfgoed van Angers.

Het hele stadshart kan je bekijken terwijl je op de Maine peddelt: het kasteel van Koning René, de kathedraal Saint-Maurice en het historische centrum (La Cité op de linkeroever en La Doutre op de rechteroever). Ook de hedendaagse architectuur is de moeite waard, vooral Le Quai - Forum des Arts vivants en de gebouwen van de ‘Kam van Vasconi’.

Welke koers je ook kiest in het hart van Angers, de natuur is slechts op enkele roeihalen: het Park Balzac, het meer van de Maine in het zuiden of het eiland Saint-Aubin in het noorden... Wanneer je kanoot te midden van Angers is het contrast tussen stad en natuur frappant. Ook het fantastische uitzicht op het fraaie fort is bijzonder vanaf het water!

Uitrusting te leen: zwemvest, een peddel, waterdichte tonnen. Kano voor 8 personen.
Duur: 2 uur.

Photo Jean-Sébastien Evrard Photo Jean-Sébastien Evrard

Avontuur met een schoener bij het eiland Dumet

Piriac-sur-Mer is een Karakteristiek Stadje dat je nieuwsgierigheid opwekt tijdens een tocht met een schoener. Afspraak in de haven voor de oversteek naar het eiland Dumet. Je voelt je een avonturier!

Trek je reddingsvest aan en luister naar de belangrijkste veiligheidsregels voordat je begint aan het uitje op zee.

Je vaart de haven uit met behulp van de motor, hijst de zeilen en je kunt de hele dag actief deelnemen aan alle zeilmanoeuvres aan boord van de schoener. Een mooie gelegenheid voor discussies met je gids over de werking van de zeilboot en varen op zee.

Grand moment : Groot moment: het eiland komt in zicht na een oversteek van 7 km. Je bent op een klein stukje aarde dat je te voet gaat verkennen onder begeleiding van de gids-schipper. Het schelpenstrand, het voormalige fort van Ré, de fauna en flora... Je komt alles te weten over de ontwikkeling van het kustgebied.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het vogelreservaat op het eiland.

Eenmaal terug in Piriac-sur-Mer hou je mooie herinneringen over aan deze prachtige ervaring die je met je gezin hebt beleefd. Je hebt bovendien een andere kijk op het milieu.
Duur: 5.30 uur.

Meenemen: denk aan wandelschoenen, een lange broek en naargelang het weer, warme en waterdichte kleding, hoed of pet, zonnebril en zonnebrandcrème. Een picknick is niet inbegrepen.

Photo Bruno SCHOCH - Nautisme en Pays Blanc Photo Bruno SCHOCH - Nautisme en Pays Blanc

Ga voor een geweldig duo: de Loire op de fiets én met de boot

Ben je sportief aangelegd en wil je Pays de la Loire op een levendige manier leren kennen? De organisatie Rêve de Loire et d'Ailleurs biedt een mooie dagtocht aan waarbij je fiets en boot afwisselt.

In het dorp Thoureil (op 30 km van Angers) worden twee groepen gevormd: een deel van de gasten gaat aan boord van een ‘toue’, een traditionele vissersboot op de Loire. De andere groep klimt op de fiets. Later wissel je van vervoersmiddel. Op de oever en het water kan je de Loire echt beleven.

Veel gezelligheid gegarandeerd met z’n allen. Onderweg zoek je een leuke plek uit voor een picknick of maaltijd aan tafel.

Het pluspunt van deze actieve excursie zijn de twee verschillende gezichtspunten. Op de fiets bewonder je de Loire.

Op de boot bekijk je de oevers van de Loire. Je vaart van het ene naar het andere eiland en kunt de burchten van de Europese bevers zien. Je komt zo dicht mogelijk bij de zandbanken en geniet van de weggetjes en het landschap langs de Loire. Je kunt de sternen observeren die rondjes maken in de lucht...

Meenemen: hoed of pet, zonnebrandcrème, windjack, water, makkelijke kleding. Eventueel een picknick. Maximaal 24 personen.
Duur: 7 uur.

Photo S. Gaudard Photo J. Damase